Dtum
Login with Facebookk
1915 | Február

Tisza beszéde és a horvátok

Örvendetes megnyilatkozások hangzanak Horvátországból, nemcsak a közönség, hanem a közelmultban még magyarellenes sajtó részéről is Magyarország és miniszterelnöke, gr. Tisza István iránt abból az alkalomból, hogy a miniszterelnök a hadsegélyező hivatal javára legutóbb rendezett előadásán meleg elismerő szavakkal szólott egyrészt a horvát katonák vitézségéről, másrészt arról az együttmüködésről, amely ebben az önvédelmi harcnak nevezhető háboruban a horvátokat erős szálakkal kapcsolta a magyarsághoz.

 

A tények a legerősebben bizonyítják gr. Tisza István nyilatkozatának azt a részét, amelyben azt mondta, hogy e nagy háboru megpróbáltatásai közt ennek a megértésnek a két nemzet lelkébe mély gyökeret kell bocsátania, a horvát nemzeti szellemnek az érvényesülést a testvér magyar nemzettel kell az állami kapcsolatban keresnie. A Horvátországból jövő visszhang, mint br. Skerlecz Ivánnak a miniszterelnökhöz intézett köszöntő táviratában kifejezésre talált, az egész horvát közvélemény szava, s ez megerősítést nyer a különböző helyekről nyilvánult nyilatkozatokban és a horvát sajtóban.


Azt a politikát, amely a horvát közvéleményt ennek a megértésnek, együttmüködésnek ilyen nagyszerü megtestesítésére előkészítette, rövid időn belül megérlelte, gr. Tisza István inaugurálta. A mult nyáron bekövetkezett véres fordulat mindennél jobban meggyőzhette a horvátokat, hogy nemzeti életük biztosítását csak a magyar nemzettel egyetértve, vele együttmüködve, a dualizmus keretében kereshetik.

 

A szarajevói tragédiát követő háboru megdöntötte a trializmus ábrándjait is. A horvát közvélemény helyes utra térítésében mindenesetben része van br. Skerlecz Iván bánnak, aki méltó és avatott képviselője annak az eszménynek, amelyet gr. Tisza István az igazságnak olyan nagy erejével domboritott ki s amely a józan horvát politikusokban még a félreértések korszakában is élt: hogy a mint a Zrinyiek egyszerre tudtak lenni horvátok és magyarok.


Meg vagyunk győzödve, hogy ez ma véres küzdelmekben kimagasló együttérzés nem egynyári növény, mélyebbre fogja bocsátani élő gyökerét, és a horvátok a dualizmus megerősítésében vállvetve fognak a jövőben is, hazájuk érdekében a magyarsággal együtt dolgozni s részesei lesznek mindannak a politikai és gazdasági eredményeknek, amelyek Magyarországra hűséges harca után, mint az isteni gondviseléstől reméljük, háramlani fognak, a mint azt gr. Tisza István látnoki szavai, amelyek az ő tetterős cselekvéseinek tolmácsai, megvilágítják. Magyarország meg tudja és meg fogja becsülni az igazi testvéri érzést és tetteket.


És a remélt együttműködést sem most, sem a jövőben egyik-másik osztrák lapnak az izetlenkedése nem fogja megzavarhatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Dinamitmerényletek és vérengzések Szalonikiben
A maczedón és albán lázadás. Már hetek óta hiresztelték, hogy a...
Az ipari vízdijak felemelése negyedmilliárdos burkolt adó – az iparra Az ipari vízdijak felemelése negyedmilliárdos burkolt adó – az...
A fővárosnak ezen a héten megtartandó közgyűlése foglalkozik majd az...
A dán vörös marha A dán vörös marha
A kis Dánia sertéstenyésztéséből és főleg tejgazdaságából él. A dán...
I. Péter király I. Péter király
Az uj király junius 24-én, délelőtt vonúlt be Belgrádba....
Gyilkos fasiszta összeesküvést leplezett le a rendőrség
Május 10-én Budapest valamennyi egyetemét, főiskoláját s az egyetemet...
Röntgen professzor csodálatos felfedezésének  negyvenedik évfordulója, a korszakalkotó találmány híre Röntgen professzor csodálatos felfedezésének negyvenedik...
Röntgennek az első kísérletek után rövidesen sikerült a mellkas...
Herczeg Ferencz házassága Herczeg Ferencz házassága
Az irodalom minden barátja örvendeni szokott kedvelt íróinak...
Pestis Hamburgban Pestis Hamburgban
Németország nagy kikötő városában, Hambugban nem valami példás az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98