Dtum
Login with Facebookk
1915 | Február

Tisza beszéde és a horvátok

Örvendetes megnyilatkozások hangzanak Horvátországból, nemcsak a közönség, hanem a közelmultban még magyarellenes sajtó részéről is Magyarország és miniszterelnöke, gr. Tisza István iránt abból az alkalomból, hogy a miniszterelnök a hadsegélyező hivatal javára legutóbb rendezett előadásán meleg elismerő szavakkal szólott egyrészt a horvát katonák vitézségéről, másrészt arról az együttmüködésről, amely ebben az önvédelmi harcnak nevezhető háboruban a horvátokat erős szálakkal kapcsolta a magyarsághoz.

 

A tények a legerősebben bizonyítják gr. Tisza István nyilatkozatának azt a részét, amelyben azt mondta, hogy e nagy háboru megpróbáltatásai közt ennek a megértésnek a két nemzet lelkébe mély gyökeret kell bocsátania, a horvát nemzeti szellemnek az érvényesülést a testvér magyar nemzettel kell az állami kapcsolatban keresnie. A Horvátországból jövő visszhang, mint br. Skerlecz Ivánnak a miniszterelnökhöz intézett köszöntő táviratában kifejezésre talált, az egész horvát közvélemény szava, s ez megerősítést nyer a különböző helyekről nyilvánult nyilatkozatokban és a horvát sajtóban.


Azt a politikát, amely a horvát közvéleményt ennek a megértésnek, együttmüködésnek ilyen nagyszerü megtestesítésére előkészítette, rövid időn belül megérlelte, gr. Tisza István inaugurálta. A mult nyáron bekövetkezett véres fordulat mindennél jobban meggyőzhette a horvátokat, hogy nemzeti életük biztosítását csak a magyar nemzettel egyetértve, vele együttmüködve, a dualizmus keretében kereshetik.

 

A szarajevói tragédiát követő háboru megdöntötte a trializmus ábrándjait is. A horvát közvélemény helyes utra térítésében mindenesetben része van br. Skerlecz Iván bánnak, aki méltó és avatott képviselője annak az eszménynek, amelyet gr. Tisza István az igazságnak olyan nagy erejével domboritott ki s amely a józan horvát politikusokban még a félreértések korszakában is élt: hogy a mint a Zrinyiek egyszerre tudtak lenni horvátok és magyarok.


Meg vagyunk győzödve, hogy ez ma véres küzdelmekben kimagasló együttérzés nem egynyári növény, mélyebbre fogja bocsátani élő gyökerét, és a horvátok a dualizmus megerősítésében vállvetve fognak a jövőben is, hazájuk érdekében a magyarsággal együtt dolgozni s részesei lesznek mindannak a politikai és gazdasági eredményeknek, amelyek Magyarországra hűséges harca után, mint az isteni gondviseléstől reméljük, háramlani fognak, a mint azt gr. Tisza István látnoki szavai, amelyek az ő tetterős cselekvéseinek tolmácsai, megvilágítják. Magyarország meg tudja és meg fogja becsülni az igazi testvéri érzést és tetteket.


És a remélt együttműködést sem most, sem a jövőben egyik-másik osztrák lapnak az izetlenkedése nem fogja megzavarhatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Vajda György - Fiatalon meghalt költő utolsó versei
Mily kár a csókokért, mik számolatlan Lelopták gyermekarcom...
Spanyolország – Magyarország 1:0 (0:0) Spanyolország – Magyarország 1:0 (0:0)
Első mérkőzésünket Spanyolországgal szemben elvesztettük...
Egy műfaj születése és pusztulása Egy műfaj születése és pusztulása
A szemünk előtt történt minden, ott állottunk a bölcsőnél, hisz talán...
I. Ferenc József I. Ferenc József
Három világrészben népek haláltáncát kisérő pokoli ágyudörgés mellett...
Átmulatott éjszaka után kiugrott a New York kávéház félemeleti ablakából az utcára egy fiatal dizőz Átmulatott éjszaka után kiugrott a New York kávéház félemeleti...
Vasárnap reggel hangos csörömpölésre lettek figyelmesek a Miksa-utca...
Magyarország 1927. évi műkorcsolyázó bajnoksága Magyarország 1927. évi műkorcsolyázó bajnoksága
A kellemetlen időjárás ellenére a Műjégpályán vasárnap reggel 9...
Kereskedelmünk Romániával Kereskedelmünk Romániával
Romániával való kereskedelmi forgalmunk megitélésére csakis a...
Fa- és bútorpiac Fa- és bútorpiac
Fenyőfaanyag, enyv és sellak árai emelkedő tendenciát mutatnak....
Az uj „frankklisék” is Szendey László utján jutottak a franciák kezére Az uj „frankklisék” is Szendey László utján jutottak a...
Más helyen megirtuk, mi a rendőrség és a franciák véleménye arról a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98