Dtum
Login with Facebookk
1915 | Július

A kotrogépek királya

Száz évvel ezelőtt a világon egyedül Angliának volt jelentős vas- és fémipara. Az övé volt a világ minden piaca, s nem volt vetélytársa. A mult század hetvenes éveiben, mintha a földből nőtt volna ki, egyre-másra jelentek meg a világ piacán a német fémipari gyárak, amelyek évtizedeken át fejlődtek csaknem észrevétlenül, s mikor már versenyképes állapotban voltak, megkezdték a hódítást a legbékésebb eszközökkel: a tudással és élelmességgel.

 

A világot kereskedelmi rabságban tartó Anglia máról-holnapra volt kénytelen megosztani uralmát a feltörő német iparral, s mert a német a realitás, a szolidság, az olcsóság, a jóság, az előzékenység, a gyorsaság sokszoros eredményeiben az angolt is túlszárnyalta, az angol világuralom ezen a téren egyre szükebb lett. Már a mult század kilencvenes éveiben látható volt, hogy ez a két hatalmas ipari állam előbb-utóbb kenyértörésre viszi a dolgot, s az is bizonyos volt, hogy Németországnak nem lesz szüksége fegyverre a további harcokban, ő győz a kereskedelmi és ipari tisztességével, aki harcban akar győzni, az csak Anglia lehet.

 

Ő maga azonban háborus eszköz tekintetében számitásba sem jöhet, még Szerbia is nagyobb katonai hatalom, mint Anglia, ő e tekintetben csak ugy számithat, ha akad szövetségese, aki megközeliti Németország hatalmát. Anglia tudta mit csinál, mikor neki egy szövetséges kevés volt, ő mindjárt két nagyot, a franciát és oroszt, hozzá még hármat, japánt, belgát, szerbet, s ha sikerült volna még a többi európai államot mind rá uszitotta volna ellenfelére, hogy azok gyürjék le neki, hogy azok verjék meg az ő számára, hogy azok tegyék harcképtelenné, az ő ipara, kereskedelme érdekében versenyképtelenné.

 

Ez ennek a világháborunak az oka, s ime ez nem sikerül. Németország az egész világgal áll szemben, s a mi támogató szövetségünk meghozza a közös győzelmet, s a német tovább fogja mérhetetlen gazdasági erejével, tüneményes iparával és kereskedelmével leszoritani a kalmárlelkü angol népet.

Az itt közölt kép egyik dokumentuma a háborunak. Hozzá kellene csatolni azokhoz az okmányokhoz, amelyek azt bizonyitják, hogy Anglia, ha másképpen nem, hát gyilkossággal akar megszabadulni vetélytársától.

Képünkön láthatjuk a világ legnagyobb kotrógépét, s ez német gyártmány. Az északamerikai Egyesült Államok Panama-csatorna épitő bizottsága 1910-ben versenytárgyalást tartott kotrógépekre, s ezen a versenyen részt vettek amerikai, angol, francia és német gépgyárak. Az angol és a német ajánlat, a legolcsóbb árak mellett is egyforma volt, csak a jótállás terén volt különbség. A német cég győzelmeskedett azzal az ajánlatta, hogy üzembe helyezi a gépet, s ha nem válik be, egyetlen fillért sem kér. Erre a garanciára az angol cég nem volt hajlandó.

 

A gépet a németek fölszerelték, s az eredmény az lett hogy a Panama-csatorna minden kotrógépét a németek szállitották. Nézzük csak meg a képen ábrázolt gépet alaposabban. Nagy méretü sineken óriási erejü és sulyu vasalapzat van épitve. Ebből az alapzatból ferde irányban nyulik ki az emelőrud, s annak derekán van elhelyezve a kotrókanál. A kotrógép ugy müködik, hogy az emelőrudat a forgó vasalapzat oda forditja, ahol a kiemelendő földtömeg van.

 

Ott a kotrókanál rudja lehajlik, s a kanál szájánál lévő éleslappal belemélyedve a kiemelendő földtömegbe, éppen ugy csuszik előre, ahogyan az emberi kéz szokta föllapátolni a földet. Mihelyt a kanál megtelt, a peremén lévő csigáslánc segélyével a lehajtott kanalat fölemelik, ugyanakkor a rud is eredeti helyzetébe kerül vissza, amire a forgó alapzat elforditja a kotrórészt az emelőruddal együtt arra a helyre, ahol le kell rakni a kikotrott földet.

 

Az elrendezés rendesen olyan, hogy a kanál alatt vasuti kocsik szoktak állani, s a kikotort föld egyenesen a vasuti kocsiba hull. Itt is látható a csatorna fenekén futó vágányzat, amelyen gőzmozdonyok hordják ki a földdel megrakott teherkocsikat. A kotrógép méreteire elég jó fogalmat alkothatunk magunknak, ha a gép mellett álló emberi alakokat vesszük szemügyre, s ha összehasonlitjuk képzeletben a Dunán látható kotrógépekkel.


A dunai kotrógépek kanalai, - a legnagyobb kotrógépet véve alapul – a köbméternek alig egy tizedrészét tudják magukba foglalni, de ennek a mennyiségnek is csak a fele jut a kanalakba, lágy, könnyen omló kavicsból. A Panama-kotró egyetlen egy öleléssel egy köbméter földanyagot ragad meg, nem omlós földből, hanem kötött sziklás, köves talajból. Óránként hetven köbmétert tud kedvező körülmények között kiemelni, akkor mennyiséget, amekkorát legalább tiz ember napi tiz órai munkával tud csak mozgósitani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Panama-csatorna építésénél használt gép, amely a világ legnagyobb kotrógépe nevét viseli. Ezt a gépet és még sokszáz társát a németetek szállitották az amerikai csatorna-építő bizottságnak. Német kotrógép a Panama csatorna építésénél. Német kotrógép a Panama csatorna építésénél.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Zsidó-czigányok a magyar népélet érdekes alakjai Zsidó-czigányok a magyar népélet érdekes alakjai
Egy immár kihalóban levő emberfajta, az úgynevezett zsidó-czigány,...
Rövidek Rövidek
Az olasz haderő 333. közleménye: A Földközi-tenger nyugati részén...
A czár látogatásai A czár látogatásai
A czári pár e hó első napjait a dán királyi családnál, Fredensborgan...
Gömbös és Dollfuss tanácskozása Bécsben Gömbös és Dollfuss tanácskozása Bécsben
A vasárnap reggeli osztrák lapok egyformán nagy jelentőséget...
Németország – Magyarország 2:2 (1:1) Németország – Magyarország 2:2 (1:1)
35.000 néző övezete körül az Üllői-úti sporttelep zöld gyepes...
Zavargások Spanyolországban Zavargások Spanyolországban
Nagyon szomoruak a spanyolországi állapotok. Hosszú idők senyvesztő...
Megalakult az uj osztrák kormány Megalakult az uj osztrák kormány
Az osztrák császárváros mai szenzácziója, hogy Bienerth bárónak végre...
Délszláv konfliktusok Délszláv konfliktusok
Furcsa világot vet a sokat hangoztatott szláv testvériségi érzelmek...
Ady - A haragos Sphynx
A sphynxet jámbor, jó jövedelmű képfaragó faragta, de mégis Sphynx...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98