Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

Véres záporeső

Ritka természeti tüneménynek voltak tanui - írja egy olvasónk - Bilke beregmegyei község lakosai pünkösd másodnapján délután négy órakor.

 

A derült égből rövid ideig tartó, úgynevezett vérzápor esett s a néphit összes régi meséit egyszerre ujra fölelevenítette. A természettudomány ezt a tüneményt tudvalevően a Volovx-féle moszatok génuszából származtatja, a mely a köveknek esővizzel megtelt mélyedésében él s a vizet pirosra vagy zöldre festi.

 

Ezek a moszatok egész Európában élnek, de csak helyenkint és időszakonkint mutatkoznak s rendszerint tüstént eső után jelentkeznek. Éveken át tartó nyugvás után ugyanis megnedvesedve fölélednek s rajzó spórákat hoznak létre, a melyeket a levegőben úszó párázatok magukba szívnek, hogy azután vérzápor képében hullassák ismét a földre.

 

Az egész tünemény mindössze néhány perczig tartott. A sétáló ünnepi közönséget nagy aggodalomba ejtette, mert nemcsak arczukat borította vércseppeknek látszó kedvesség, hanem ruhájukat is vérszínüre festette.

 

A község lakossága a legfantasztikusabb magyarázattal kiséri a tüneményt, mert éppen abban az időben adták át Bécsben az olasz hadüzenetet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98