Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

Visszaküldött olasz rendjel

Gróf Zichy József titkos tanácsos az olasz korona rend nagykeresztjét, melyet negyvenkét esztendővel ezelőtt adományozott neki az akkori olasz király, visszaküldötte III. Viktor Emanuelnak.

 

Az érdemjelet egy levél kíséretében juttatta vissza az amerikai nagykövetség útján. A levél így szól: Felség! Negyvenkét esztendeje, hogy felséged Istenben nyugvó nagyatyja, az olasz királyi koronarend nagykeresztjét adományozta nekem. Majd egy félszázad óta viselem az ő akaratából és kegyéből becsülettel. Drága kincsem volt nekem, a ki legzsengébb ifjukorom óta testtel-lélekkel az olasz nemzet barátja voltam.

 

Egykor való hivatalomban, mint Fiume kormányzója arra törekedtem, hogy olasz nyelvü magyar polgártársaim érdekét tetterősen és sikeresen képviseljem. A legbensőbb baráti kötelékek füztek engem Olaszország legkiválóbb államférfiaihoz, hogy csak Visconti-Venostát, Robillantot, Minghettit, Sellát, Cortit említsem. Milánót, a hol boldog gyermekkorom legszebb idejét éltem, második hazámnak tekintettem s az a csodálat, melylyel az olasz teremtő génius felé fordultam, nem volt kisebb, mint a szeretet, melyet az olasz nép iránt éreztem.

 

Most vérző szívvel látom, hogy az olasz nép egy részét egy igérettel, megvesztegetéssel és ugratással dolgozó banda félrevezette, a mely királygyilkosokkal, népsanyargatókkal, a moszkovita barbárius lelkiismeretlen kalmáraival szövetkezik, hazámnak háborút üzen és eddigi hűséges szövetségesét orvul megtámadja, mint azt a középkori brávók, vagy mint Luceheni, imádott királynénk gyilkosa, vagy mint felséged boldogult atyjának aljas orgyilkosa tették. És mindez megtörtént annak ellenére, hogy kormányunk messzemenő és állandó békét biztosító ajánlatokkal lépett föl. A történelemben még nem konstatáltatott becstelenebb és alávalóbb eljárás ennél, mely minden becsületesen gondolkodó ember lelkét undorral és megvetéssel tölti el.

 

Ilyen körülmények között természetesnek fogja találni felséged, hogy én az említett rendjel jelvényeit nem óhajtom viselni és azt felséged rendelkezésére bocsátom. Fogadja felséged legmélyebb sajnálkozásom kifejezését. Felségednek legalázatosabb szolgája, gróf Zichy József ő császári és apostoli királyi felségének titkos tanácsosa, nyugalmazott miniszter.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98