Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

Felhasználhatók-e a szilárdított zsírok az emberi táplálkozásnál?

Az emberi szervezetnek nélkülözhetetlen tápláló anyagai a fehérje, a zsír és a szénhydrátok. A táplálkozásunknál felhasznált zsírt részben az állat-, részben a növényország szolgáltatja. Állati eredetü zsírok a disznózsír, a lúdzsír, a vaj, növényi eredetűek az oliva-, a tökmag-, a lenmag-, a napraforgómag-olajok s mások. Táplálkozási szempontból körülbelül mindegy, hogy szilárd, félszilárd, vagy folyékony halmazállapotú zsírt fogyasztunk-e. Zsír elnevezésen a mindennapi életben a félszilárd, kenőcsszerű állományú zsírokat értjük, disznózsír, lúdzsír, vaj.

 

A folyékony halmazállapotúakat olajoknak mondjuk. Nálunk a táplálkozásnál főleg a zsírokat fogyasztjuk s csak kisebb mennyiségben az olajokat. Vannak országok, a hol a táplálkozásnál főleg az olajokat használják fel. Az olajok rendszerint olcsóbbak, mint a zsírok. Nemzetgazdasági szempontból fontos volna, hogy a táplálkozásnál felhasználjuk az olajokat is, nagyobb mértékben, mint az eddig szokásban volt. Azért kedvelik jobban a zsírokat, miután azok szállíthatósága, kezelhetősége, oszthatósága egyszerűbb és könnyebb.

Az olajok mesterséges úton szilárd zsiradékokká alakíthatók. Chémiai elemzéssel megállapították, hogy a folyékony halmazállapotú olajsav a szilárd halmazállapotú stearinsavtól csak abban különbözik, hogy az utóbbi két atom hydrogénnel többet tartalmaz. Ha tehát mesterséges úton belevisszük az olajsav molekulájába azt a két atom hydrogént, az stearinsavvá változik át. Tudományos laboratoriumokban már mintegy 50 év óta ismernek ilyen eljárásokat. Sikerült olyan testekbe, a melyekbe az elmélet szerint hydrogen atomokat be lehet helyezni, azokat tényleg be is vinni.

 

Csakhogy az ismert e nemű eljárások mind, műszaki szempontból értéktelenek voltak. A továbbiakban már most mintegy 100 éve ismeretes, hogy vannak testek, a melyeknek puszta jelenlétében bizonyos chemiai átalakulások, a melyek különben nehezen vagy egyáltalán nem mennek végbe, végbemennek a nélkül, hogy az a bizonyos test az átalakulásban részt venne. Az ilyen sajátságú testeket katalysatoroknak nevezzük.

A chémiai nagyipar a katalyzáló hatást már értékesíti is, többek között az óriási mennyiségben gyártott kénsav előállításánál. A kénsavgyártásnál katalysatorul a finom porrá változtatott platinafémet használják. Ujabban pedig sikerült különféle katalysatorok segítségével az olajoknak szilárd hamazállapotú zsírokká való átalakítása is. A különféle eljárásoknál más más katalysatort használnak, fémnikkelt, nikkeloxydot, platinát, palladiumot.

 

Az említett műszakilag is megvalósítható eljárások által az egész zsíriparban egy olyan fordulat állott be, a melynek jelentősége még teljesen át sem tekinthető. Az olaj szilárd zsíradékká úgy alakíttatik át, hogy például gőzzel fűtött üstben fölhevítik 100°C-ra az olajat és ebbe 1/100,000 rész igen finom porrá változtatott palladiumfémet kevernek. Ezután 2-3 légköri nyomás alatt hydrogengázt vezetnek azon keresztül, mire azután bizonyos idő mulva az olaj, ha le hagyjuk hűlni, szilárd halmazállapotú zsírrá merevedik meg. 100 kg munkába vett olajnál a költség mintegy 1•50 korona. Ha az átalakításhoz kifogástalan minőségű tiszta, - példának okáért olivaolajat használunk, étkezési czélokra is alkalmas és használható szilárd zsiradékot nyerünk.

Eddig főleg csak műszaki czélokra használták fel a mesterségesen szilárdított zsírokat, stearingyártásra, szappanfőzésre. Táplálékul addig nem ajánlatos felhasználni azokat, míg szabatos kísérletekkel be nem bizonyítják, hogy a szervezetre tökéletesen ártalmatlanok. Ily irányú vizsgálatokról számol be K. B. Lehmann, a melyeket hat, mesterségesen szilárdított zsírféleséggel végzett. E zsírok a bréma – besigheimi olajgyárban készültek, gyapotmag-olajból, földi dióolajból és sesamolajból úgy, hogy hydrogénnel, katalysatorul nikkelt használva, az olajokban levő olajsavglycerideket egészben, vagy részben stearinsavglyceridekké alakították át, a minek következtében az olajok szilárd halmazállapotú zsírokká változtak.

 

Az 1 kg zsír által felvett nikkelmennyiség 0.1 – 6 mg között ingadozott. Lehmann más kísérleténél már kimutatta, hogy nikkel főzőedények használatánál az ételbe jóval több nikkel kerül, kg-kint 11-64 mg is. A fentebb említett zsírok elemzésénél azt tapasztalta, hogy azok összetétele az ételzsíroknál általában tapasztalható összetételnek felel meg. Gyakorlati kísérleteket is végzett emberekkel, állatokkal, hogy azok miképpen tűrik eme szilárdított zsírokat. E kísérletek általában kielégítő eredményeket szolgáltak.

 

Lehmann végre hygieniai szempontból is nagyon okszerűnek tartja, ha a folyékony zsírok – olajok – feleslegét, amelyek eddigelé az emberi táplálkozásnál csak nehezen voltak értékesíthetők, mesterséges úton olyan termékké változtatják, a mely kényelmesebben használható, jobban szállítható. Auerbach is ártalmatlannak tartja a szilárdított zsírokban visszamaradó 0•000002 százaléknyi nikkelt s táplálékul felhasználhatónak tartja azokat, ha egyébként kifogástalan minőségű volt az olaj, a melyből a szilárdított zsírt előállították.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Bécs-Budapest 8:2 (2:1) Bécs-Budapest 8:2 (2:1)
Nem szállunk szembe a közönség ítéletével, amely a magyar csapatot az...
Csütörtökön ítélet a Rajniss-perben! Csütörtökön ítélet a Rajniss-perben!
A Rajniss-per főtárgyalása befejezés felé közeledik. A mai napon még...
Automatabüffék Amerikában - nagyvállalatoknál Automatabüffék Amerikában - nagyvállalatoknál
Az automatabüffék elterjedését mi sem bizonyítja jobban, mint az,...
Magyarország 15 kilométeres futóbajnoksága Magyarország 15 kilométeres futóbajnoksága
A kisvárdai Galambos József nyerte a 15 kilométeres...
Bethlen és a kisantant külügyminiszterei Párisban tanácskoznak Bethlen és a kisantant külügyminiszterei Párisban tanácskoznak
A Tardieu-kormány helyzetének megszilárdulása után és kivált, hogy a...
Szilvabefőző akció Szilvabefőző akció
Szegvárott, ennek a hatalmas, 10.000 lakosú falunak központjában nagy...
A szász király és Monika herczegnő A szász király és Monika herczegnő
Gries, tiroli városka egyik vendéglőjében találkozott először Frigyes...
Az angolok helyzete még mindig nehéz Délafrikában Az angolok helyzete még mindig nehéz Délafrikában
Krüger transzváli elnöknek megkezdett európai körútja a német császár...
Hordár-küldöttség a királynál Hordár-küldöttség a királynál
Bécsben február 5-ikén hordár-küldöttség járt a királynál, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98