Dtum
Login with Facebookk
1915 | Május

Menekülés az orosz fogságból Khinán keresztül

Dr. Kassowitz Károly, néhai Kassowitz bécsi egyetemi tanár fia, Pirquet báró udvari tanácsos, a gyermekklinika főorvosának asszisztense, a ki mint katonaorvos az északi hadszintéren múlt év deczember elején hadifogságba került és Ebersberg Lothár dr.-ral együtt megszökött, épen és egészségesen családjához érkezett.

 

Deczember 17-19-én a két katonaorvos a Vladivosztok melletti nikolszki fogolytáborban volt elhelyezve. Mindkettőnek sikerült kalandos gyalogutak, kéregetések után álöltözetekben Pekinget elérniök, a hol az osztrák-magyar konzulátuson jelentkeztek. Amerikán át az után olasz hajón Európába utaztak vissza. Gibraltárban a két orvost az angol hatóságok feltartóztatták és az ottani várban több mint egy hónapig internálták.

 

Szabadonbocsájtásuk a genfi konvenczió határozmányai alapján történt, a két orvos részéről az angol várparancsnok előtt tett azon nyilatkozat után, hogy éveken át Khinában letelepedett orvosok voltak, a kik átutazóban vannak Európa felé. Szabadonbocsátásuk után Olaszországon és Svájczon át utaztak vissza Autsztriába.

 

Dr. Kassowitz, mint már említettük, Bécsbe jött dr. Ebersberg pedig Salzburgba szüleihez utazott, a honnan holnap alighanem szintén Bécsbe érkezik. Dr. Kassowitz-nak egy fivére, Kassowitz mérnök, Przemysl elestével orosz fogságba jutott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98