Dtum
Login with Facebookk
1915 | Május

A „csukaszürke” gyártása

Grey, az angolok végzetes vezetője, aki már néhányszor jósolt a háboru kimenetelére rejtelmes dolgokat, bizonyára megnyerné a világháborut, ha a frázisok tömege döntené el a csaták sorsát. Az angol recsegő grammofonnal szemben áll a hatalmas német erő, amelybe mint három folyam vize, ugy olvad össze a magyar és az osztrák törhetlen energia.

 

Ez a hatalom nem kürtöl világgá üres szólamokat, ez a hatalom künn a terepen, a szárazföldön, a vizen, a víz alatt és a levegöben a technika ezer és ezer eszközével dolgozik, s a munkájának eredménye az a megszámlálhatatlan nyert csata, milliónyi fogoly, óriási elfoglalt terület az ellenség földjétöl, s ami minden humánus embernek fáj: az a tengernyi halott és sebesült, amelyek áldozatai a kapzsi angol szellemnek.


Mi az erkölcsi erön kívül a fejlett technikával nyerjük meg a háborut, s az itt közölt kép is egyik tényezője, bizonysága a mi technikai fölkészültségünknek. A háboru meglepetése nem a 42-ös ágyu, nem a 30,5-es mozsár, nem a Zeppelin és az U hajók sora, hanem az ellenségeink tehetetlensége, de iparuk csödje e háboruban. Mi magunk látjuk el, nekünk mindenünk van, nem szorulunk, mint ők Amerika segitségére.
Csak ezek az e egyszerü kis gépek, a posztókivágógép, meg a villamos vasaló szolgáljon bizonyságul a fentebb elmondottakra.


Egy állvány, amelynek végén kar nyulik ki, e karból lefelé irányul egy rud, a melynek talpán köralaku éles acél korong fut. Az elektromos áram abban a pillanatban, mikor az acélkorongot leszoritják, megindul, s ez forgásba hozza az éles korongkést.


A szabás ugy történik, hogy egymás fölé helyeznek husz lap csukaszürke posztót, a felsöre rárajzolják a kivágandó idomot, s a gép vezetője az idom vonalak mentén egyszerüen vezeti a csuklos rudat, s a forgó éles acélkorong egyszerre vágja ki husz katonaruha szabásalakjait. Csaknem percenként husz ruhát. Azután jön a varrás, amelyet száz és száz kéz vezet a varrógép alatt, végül az egyengetés a villamos vasalóval, amelyet elektromossággal fütött és elektromos erővel leszoritott vassuly végez el.

 

Azt mondhatnók, hogy egy-egy ilyen műhelyben percenként husz katonaruha készül el, s ha tekintetbe vesszük, hogy ezer és ezer műhely dolgozik, s a napnak huszonnégy órája van, könnyen kiszámithatjuk, hogy hány ruhát tud a mi iparunk a hadseregünk részére előállitani. A villamos vasalógép, amint a kép is mutatja, kétágu villán megerősitett vaslap, amelyre a tetején elhelyezett vezeték utján elektromos uton áramlik a meleg. A vasalólapban van elhelyezve az elektromos fütőtest, amely fölött asbeszt gyapot van.

 

A vasalót a mennyezeten elhelyezeten sinen görgők viszik tovább, s a leszoritását az egyik karral mozgatható kerék szoritja le a posztóra. Ez nem egyéb, mint egy fogas rud, amely kupalaku fogaskerék kapcsolással följebb és lejebb emelhető, s ha leszoritjuk, olyan nyomást állithatunk elő, amelyet szabadkézzel meg sem közelithetünk. Egyszerre husz réteg posztó tökéletes lepréselése végezhető el. A kivágó, vagy szabászgép, mint fentebb is emlitettük csuklósan mozgó kar végén elhelyezett acél korongkés, amely egészen olyan módon müködik, mint a deszkákat lécekké hasogató körfürész.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Elektromos posztó szabó gép a "csukaüszrke" gyártásában. Csuklós kar végén rúd talpán éles acél korongkés fut, amelyet elektromos áram forgat s huz  posztólapból egyszerre hasítja ki a ruha idomait. Villamos vasalógép a hadi szabóipar szolgálatában. A vasalót elektromos áram melegiti s egy fogas rud segélyével emelik és sülyesztik ugy, ahogyan a ruhák varrásainak kiegyengetése kivánja.
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98