Dtum
Login with Facebookk
1915 | Március

A lengyel kérdés

Lengyelországot a XVIII. század utolsó harmadában háromszor is (utoljára 1795-ben) felosztották egymás között a környező nagyhatalmak. Galícia lengyel és ukrán lakossággal az Osztrák-Magyar Monarchiához került, Poznan vidéke lengyel és német népességgel Poroszországhoz, a későbbi Németországhoz.

 

Az ország szívét Varsó városával, és keleti területeit litván, fehérorosz és ukrán népességgel Oroszország kapta. Lengyelország megszűnt létezni, ill. puszta földrajzi fogalommá vált.

1915-ben az eladdig orosz birtoknak számító központi, majd később a keleti területek is német fennhatóság alá kerültek. Mi legyen a terület sorsa? A Monarchia politikusai között felvetődött egy osztrák-magyar-lengyel trializmus gondolata, vagyis az addig is autonómiával rendelkező Galícia és a most elfoglalt Orosz-Lengyelország egyesítése Habsburg korona alatt.

 

Ez a megoldás adta volna a legtöbb esélyt arra, hogy a központi hatalmak ügye az oroszokkal szemben lengyel támogatásban részesüljön. Az elképzelést Bécsben és Budapesten is ellenezték, Berlin kategorikusan elutasította, a varsói lengyeleket meg sem kérdezték.

Végül a német akarat érvényesült: formálisan kikiáltották Lengyelország önállóságát, de a tartomány ténylegesen német uralom alatt állt, és nem egyesítették a Poznan környéki lengyel területtel sem. Így sem a lengyel egység, sem a (valódi) lengyel függetlenség nem valósult meg.

 

Ami történt, senkinek sem kedvezett: a lengyeleknek legkevésbé, de tulajdonképp a németeknek sem: területeket hódítottak meg, de oroszellenes szövetségesre, katonaanyagra nem tettek szert. A lengyelek zöme egyként gyűlölte az oroszokat és a németeket, és független országról álmodozott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98