Dtum
Login with Facebookk
1915 | Október

Politikai válságok a háboruban

A háboru kitörése óta a politikai válságok egész sora zajlott le, de jellemző, hogy majdnem kizárólag ellenségeink táborában. Az entente valamennyi országában egyik miniszterválság követte a másikat és nem lesz érdektelen, ha ezekről most egy kis kimutatást állítunk össze.


Leghamarabb tört ki a kormányválság Franciaországban. Viviani miniszterelnök már a háboru második hetében szükségesnek látta, hogy az első nagy vereségek után kormányát az elégedetlen pártokból kiegészítse, igy történt, hogy két szocialistát, Sembat-t és Guesdet vette a kormányba, a hadügyi tárcát pedig Millerandra bizta. Azután jó ideig változatlanul maradt a Viviani kormány csak most nem rég, az entente balkáni kudarcai miatt kellett távozni Delcassé külügyminiszternek.


A legnagyobb változás Angliában ment végbe. A liberális kormány, amely már több mint egy évtizede uralkodott, nem birta elviselni az ellenzék támadásait és végre is Asquit kénytelen volt egy koaliciós kabinetet alakítani. Előzőleg, még a háboru tulajdonképeni megkezdése előtt is volt egy részleges kormányválság: Burns a szocialista miniszter és két békepárti államtitkár ellenezte a háborut és kivált a kormányból. A koaliciós Asquith-kormány, melyben több volt az ellenzéki, mint a liberális kormánypárti, most erősen inog. A legutóbbi táviratok szerint nagyon valószinű, hogy Lloyd George fog uj kormány alakítani, még pedig Grey nélkül.


Oroszországban Goremykin megmaradt ugyan miniszterelnöknek, de annál sűrűbben cserélődtek a miniszterek. Először megbukott a pénzügyminiszter, Kokovcev, s helyébe került Bark, azután Suchomlinov helyébe lépett Polivanov hadügyminiszter. A belügyminiszteri tárca az állandó belső válságok miatt többször gazdát cserélt. Maklakovot felváltotta Seseglovitov, ezt pedig a mult hónapban Chostov. A legnagyobb változás pedig, aminek szintén politikai háttere is volt, Nikolajevics bukása.


Olaszország csak egy ál-kormányválságot élt át: Salandra egyszerűen lemondott, de csak azért, hogy azután mint "nemzeti hős" árulja el szövetségeseit.


Szerbiában Pasics minden válság közepette rendületlenül helyén maradt; annál sürübben változott a görög kormány, Gunarisz, Venizelosz és végül Zaimis került az ügyek élére.


Romániában Bratlanu szilárdan állja az orosz pénzen fizetett agitátorok minden támadását, Bulgáriában pedig Rodoszlavov kormánya ma erősebb, mint valaha.


A központi hatalmak kormányaiban alig volt valami változás a háboru alatt. Németországban mindössze a pénzügyi államtitkár távozott és átadta helyét a kitünő Holfertchnek, Ausztriában semmiféle politikai változás nem volt, nálunk pedig csak egyszer kisértett, de hamar le is tünt a koncentrációs kormány gondolata. A közös miniszterek közül kettő ment el: Berchhlold és Bilinsky az előbbi helyére Burlán, az utóbbi helyére Körber került.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Szinyei ,,Hóolvadás Szinyei ,,Hóolvadás"-a a Szépművészeti Múzeumban
Petrovics Eleknek, aki hónapok óta tartó súlyos betegsége alatt is...
Kitchener lord Londonba érkezése Kitchener lord Londonba érkezése
A *nagy* Kitchener, kifeszített mellel, öntelt ábrázattal érkezett a...
Vallomás - Rákosi jenő Vallomás - Rákosi jenő
Eltünődve Mikszáth Kálmán jubileumán, érzem, hogy két lélek lakik és...
Nemzetközi vizipoló-mérkőzés Nemzetközi vizipoló-mérkőzés
A „Magdeburger Schwimmclub 1896” az ugyancsak magdeburgi...
Pusztít a halálsugár Pusztít a halálsugár
Amióta á rádium, a röntgen és a rádió új utakat nyitott a technikusok...
Teleki Mihály a magyar mezőgazdaság új feladatairól és nagy lehetőségeiről Teleki Mihály a magyar mezőgazdaság új feladatairól és nagy...
A soproni nyári egyetem ünnepélyes megnyitására Sopronba érkezett...
Blaháné érdemrendje Blaháné érdemrendje
Blaha Lujza fényes művészi pályájának elismeréséhez kitüntetőleg...
Az uj francia csodajelszó Az uj francia csodajelszó
Az értelmezési helyzet már eddig sem volt valami vigasztaló...
Atlétika – Budapest bajnokságai Atlétika – Budapest bajnokságai
Budapest atlétikai bajnoki viadala, amely a Magyar Atletikai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98