Dtum
Login with Facebookk
1915 | Szeptember

A miniszterelnök fivére megsebesült

A miniszterelnök idősebbik öcscse, Tisza Kálmán gróf, szolgálaton kivüli honvédhuszár százados, országgyülési képviselő, megsebesült az északi harcztéren. Orosz gépfegyver tüzébe került – legalább a hézagos táviratokból úgy látszik – s mind a két térdébe golyót kapott. Lembergbe szállították, a hol a golyókat kiszedték.

 

A sebesült augusztus 30-ikán táviratozott Budapestre bátyjának, a miniszterelnöknek, jelezve, hogy a körülményekhez képest elég jól érzi magát és hogy csütörtökön Budapestre érkezik. Beőthy Pál titkos tanácsos, honvédhuszár százados, képviselőházi elnök, a ki most Lembergben van, táviratilag vitette föl a házelnök vasuti külön kocsiját a sebesült kényelmesebb elhelyezése és szállítása végett.

 

Tisza Kálmán a háború kezdete óta katona, eleinte a déli harcztéren volt, karácsony táján az északira került. Veszedelmes pozicziókban lehetett, századából több súlyos sebesült jutott Budapestre, valamennyi egy-egy igen érdekes lapot mondott el a modern háború történetéből és sok-sok szeretetreméltó, jeles vonást vitéz kapitány urokról, Tisza Kálmán grófról. Lóháton és gyalog egyformán megállta a helyét. Tisza öreg huszárnépe, a melynek jórészét a háborús köteléken kívül más kapcsok is fűzik parancsokukhoz.

 

A század Nagyszalonta környékéről való a Tisza Kálmán köztudomás szerint a nagyszalontai kerület képviselője. A tavasz elején lovas osztályparancsnokká nevezték ki s azóta az osztály jóformán állandó harczban volt. Most alighanem az oroszokat üldözte, s az orosz hátvéd gépfegyverrel próbált védekezni a derék huszárok rettenetes kardcsapásai ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98