Dtum
Login with Facebookk
1915 | Szeptember

A világ legnagyobb hajtószija

Az olvasó méltán kérdezheti, hogy mi köze a világ legnagyobb hajtószijának a világháboruhoz. E rovatban jogosan foglal helyet ez a kép, de most háboru van, s a mai világháboru a technika háboruja, a technika csudái mind, mind valami hadi jelentőséget nyertek. A világ legnagyobb hajtószijának, amint azonnal látni fogjuk igen fontos köze van a nemzetek harcához.

Ezt a gépalkotórészt, ugy, amint a képen látható, kész formában a bostoni (Amerika) Belting Company készitette 400 méter hosszu, 4000 kilogramm nehéz és az értéke mintegy 40.000 korona.

 

A szenzációja ennek a hajtószijnak kétféle: technikai és iparpolitikai. A technikáival hamar végzünk. Ez a „szij” egyetem egy darabból áll, varrás és toldás nélkül. Ha a hosszát nem is kutatnánk, a sulyából is megállapithatjuk, hogy ez nem készülhetett bőrből, állati bőrből, hiszen 4 ezer kilogrammm sulyu bőre még az özönvizelőtti óriási állatoknak sem volt, világos tehát az, hogy ez a hajtószij szövés munkája, s e nemben is a legnagyobb, amit valaha szőttek. Rendeltetése a niagarai elektromos művekkel kapcsolatos ipartelepek egyikénél, egy villamos hegyi vasut transzmissziós szerkezeténél van, még pedig kénszállitás céljaira. A hegyi vasut a kénbányából szállitja le az anyagot, a feldolgozott kéntermék ezen a hajtószijon fut le a kétszáz méter távol fekvő vasutállomáson épült tárházakba. Két dobon forog a végeinél összeforrasztott hajtó szij, s a haladás irányában ráömlő kén, a fordulás pontján kétszáz méternyire a ráömlés helyétől a röpitő erőnél fogva ismét lehull a rendeltetési helyére. Gabona silosoknál láthatunk ilyen módon fölszerelt „szijvasutat”, ez az alapeszméje a mozgó járda, mozgó lépcső szerkezetnek, s ehhez a mühöz tartozik tehát a világ legnagyobb szija.

E technikai csuda iparpolitikai része a világháboruval kapcsolatosan, már a mai hangulatot tekintve szenzációsabb.

A hajtószij anyaga juta és len, amelyekbe hihetetlen vékonyságu acélszálak vannak beleszőve. A szij alapfonala, az acélszálas juta-, lenfonál német gyártmány, ennek impregnálása, az impregnáló vegyi anyag német gyártmány, csak a szij szövése, s késszé csinálása amerikai munka. Hatalmas amerikai szövőgép készitette el ezt a világra szóló ipari remeket, de az anyag, amelyből készült a német ipar munkája. Hiába, hogy a nyersanyag is amerikai termék, hiába, hogy a végső forma is az amerikai szövőipar mesterműve, ami ennek a szijkolosszusnak megalkotásához okvetlenül kell, a fonál, a kész anyag tartósságának biztositására szolgáló vegyiszer a német ipart dicséri. Ez az oka a világháborunak.

Ötven évvel ezelőtt az egész világot kizárólag Anglia látta el mindennel. Fonállal, vegyiszerrel, festékkel, géppel, még élelemmel is a kereskedelme révén, s minden elképzelhető iparcikkel ipara révén. Akinek valami kellett, akárhol vette, csak angol gyártmányt kapott. Jót kapott, de rettenetes magas áron. Ötven esztendő multán a világ minden szükségletét a német ipar látja el, minden térről leszoritotta az angolt. Csak egy példa, amit mindenki tud. A kerékpár angol találmány, az első Safety-kerékpárok angol gyártmányok voltak. Az áruk 350-400 korona volt, s ma sem olcsóbb 280-300 koronánál. A németek éppen olyan jó, éppen olyan tartós, éppen olyan szép és erős kerékpárokat gyártanak ma is, s gyártottak husz év előtt is, mint az angolok, de a német gépek ára husz év előtt 240-280 korona volt, ma 80-150 korona. Kétségtelen, hogy a világ az éppen olyan jóféláru gépet vásárolja a némettől, mintsem az ugyanolyan minőségért dupla értéket fizessen az angolnak. Ez az angol gyülölködés oka, ezért visel Anglia háborut. Az ellenfelével a becsületes versengés terén nem veheti föl a küzdelmet, hadierő tekintetében is mélyen alatta áll, s hogy elnémithassa, hogy megszabadulhasson tőle, hogy visszaszerezhesse világuralmát az ipar és kereskedelem terén, hogy tovább uzsorázhassa ki az egész világot.

A háboru minden nemzetnél erkölcsi kérdés, Angliánál egyedül és kizárlag pénzkérdés.

Mindenki veszthet ebben a háboruban valamit, de Anglia csak pénzt. Világ ipari és kereskedelmi helyzete azáltal, hogy szövetségesei nyomorékká vannak verve, csak javulni fog, a kihitelezett pénze ilyen módon jól fog kamatozni, s ez fogja fedezni némileg az eddig kifizetett és még kifizetendő veszteségeit. Azáltal tehát, hogy a német versenytársát nem semmisithette meg, de megsemmisül két nagy ipari és kereskedelmi és egy nagy fogyasztó ország, Anglia olyan célt ért el, amire nyiltan nem számitott, de amely benn volt a kalkulációban, mikor háboruba ugratta szerencsétlen társait. Ime a hajtószij, amely oka a világháborunak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98