Dtum
Login with Facebookk
1916 | Április

Magyarország mezei hadi futóbajnoksága

A csapatbajnokságot az FTC, az egyéni bajnokságot Gross István (FTC) nyerte.

Magyarország mezei hadi bajnokságát, a melynek rendezését mult vasárnap a MASz a kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztotta, tegnap bonyolította le az Üllői-uti vámot környező területen. Ragyogó, napfényes idő kedvezett a versenyzőknek és a terep is konveniált nekik, mert mult vasárnapot követő esőmentes napokon felszáradt a talajt elborító sártenger.

A bajnoki verseny ez alkalommal a megszokottnál is érdekesebb volt, mert ugy a csapatverseny, mint az egyéni küzdelem eredménye nagyon kétséges volt. A csapatversenyben a MAC és az MTE, az egyéniben Bodnár, Gross és Lovas szinte egyenlő eséllyel állt a starthoz.

És íme ebben a bizonytalanságban rejlő érdekességet messze tulhaladta az a szenzáció, a melyet a verseny eredménye keltett: az FTC nyerte meg a csapatbajnokságot, Gross István pedig győzött az egyéni bajnokságban. Az eseményt karakterizálja az a minimális különbség, a mellyel a csapatverseny eldőlt.

Az FTC 41 pontot érve el mindössze, 1 ponttal győzte le a MAC-ot és MTE-et, a melyek egyaránt 42 pontot szereztek és ezzel a MAC második, az MTE harmadik lett. A szövetségi szabályok állapították meg a második és harmadik helyét az egyenlő pontot elért MAC és MTE között.

Az FTC váratlan, szimpatikus szereplése minden elismerést érdemelt, azért a csendes, de annál szorgalmasabb és alaposabb előkészüléssel, a mellyel a versenyt felvette.
Az FTC feltétlen dicsérete mellett sem szabad elhallgatnunk, hogy ugy a MAC-ot, mint az MTE-ét olyan malőr érte, a melyek őket megfosztotta a győzelem esélyétől.

Az történt ugyanis, hogy a MAC-csapatnak mindössze öt futóból összeállott teamjéből Szeless Pál 4.5 kilométer befutása után, a mikor a 14. helyet foglalta el, rosszullét miatt feladta a versenyt s így a MAC.nak csak négy futója ért a célhoz, a miből kifolyólag Szeles után a legutoljára befutott versenyző beérkezési számát követő legutolsó pontszám jutott a MAC-nak.

Kétségtelen, hogy abban az esetben, ha Szeles befut a célba, mindvégig megtartja a 14-dik pozíciót, de még akkor is, ha egy-két futót engedett volna maga elé s utolsó nem lett volna a MAC sikerrel számolhatott volna ugy.

Ugyanilyen sorscsapás érte az MTE csapatát, amelynek Bognár József, a team egyik favoritja körülbelül a távolság közepén indiszpozíció miatt felhagyott a futással és ezzel az MTE-t a győzelem esélyétől megfosztotta. Az egyéni bajnokságban Gross István igazán imponáló fölénnyel ragadta magához a győzelmet.

Pálföldyvel szemben, aki nagy meglepetést keltve, szintén biztosan utasította a harmadik Lovas Antalt, az egyéni bajnokság egyik jelöltjét. A versenyben az FTC 8, a MAC 5, az MTE 9 összesen 22 futó indult, a kik közül 19 versenyző ért a célhoz.

A bajnokverseny végeredménye ez volt:

Csapatbajnok: 1. FTC (1+4+11+12+13) 41 p. 2. MAC (2+3+7+10+20) 42 p. 3. MTE (5+6+8+9+14) 42 p.
Egyéni bajnokság: 1. Gross István FTC 50 p. 0.4 mp. 2. Pálföldy MAC. 3. Lovas MAC 4. Elek FTC 5. Krammer MTE 6. Kaiser MTE 7. Kovács MAC 8. Nánai MTE 9. Pareisz MTE 10. Lafthfy MAC 11. Erényi FTC. 12. Gerőfy FTC 13 Szabó FTC. 14. Halász MTE. 15. Erdős FTC 16. Mihalovics MTE. 17. Köves FTC. 18. Kittel MTE 19. Lányi FTC. – Gross 300 méterrel győzött, Lovas 50 méterrel lett harmadik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az FTC futócsapata A Munkás TE csapata A MAC ötös csapata Gross István Pálföldy Pál Lovas Antal
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magyar liberalizmus A magyar liberalizmus
Új századba fordul a magyarság. Van királyi palotája, turulmadara a...
Utazás a Nap középpontjába , hőség a Nap közepében Utazás a Nap középpontjába , hőség a Nap közepében
Mögöttünk a fekete ég apró csillagokkal, előttünk egy irtózatos nagy,...
A kormányprogram A kormányprogram
Báró Fejérváry Géza miniszterelnök ismertette a helyzetet, megjelölte...
Forrongás a szerb tisztikarban Forrongás a szerb tisztikarban
Belgrádi hírek szerint a szerb hadsereg tisztikarában nagy forrongás...
Holnap anthologia Holnap anthologia
Nagyvárad legújabban bőven termi és neveli a poétákat: a legifjabb...
Az életbiztositás kiterjesztése a csekélyebb értékü életekre Az életbiztositás kiterjesztése a csekélyebb értékü életekre
Az életbiztositási tudomány az utóbbi évtizedben állandóan...
A hadi pótló anyagok jövője a békében
A világháború folyamán a blokád által gyarmataiktól és a semleges...
Újabb Nap-vizsgálatokról
Carlheim-Gyllensköld kiindulva abból a feltevésből, hogy a Nap...
Benes memoranduma a Szovjet-Unió álláspontjáról Benes memoranduma a Szovjet-Unió álláspontjáról
New Yorkból érkezett jelentés szerint Benes az elmult napokban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98