Dtum
Login with Facebookk
1916 | December

Szini Gyula: A modern színpad új otthonában

A Koronaherceg-utca divatos és elegáns frontjába új színházi helyiség illeszkedik bele, a Modern Színpad, amely Andrássy-úti ismert hajlékából költözött át merész ívvel az előkelő belvárosba. Az a közönség, amely a novembervégi, havas megnyitó éjszakán elhelyezkedett a tágas és hosszúkás nézőtéren, örömmel és meglepetéssel állapította meg, hogy a belváros új színháza művészi eseményszámba megy régóta pangó színházi életünkben.

 

A Népoperát kivéve, amelyet modernebb magyar építők terveztek, színházaink nagyrészt a Fellner és Helmer színházépítő cégnek kétségtelenül praktikus, de művészileg semmitmondó, sőt elszomorító érája alatt keletkeztek.

 

A dekoratív elemeknek valami parvenü módon cifra és bőkezű alkalmazása jellemzi ezt a stílt, amelynek lelke a gyakorlatiasság. A modern színházépítés azonkívül, hogy a gyakorlati célt is közelebb éri technikai újításaival, a modern művészet egyik legfontosabb elvét is igyekezett alkalmazni, hogy minél kevesebb eszközzel minél mélyebb és művészibb hatást érjen el. Minderről nekünk pestieknek, ha csak Berlinbe nem vetett a sorsunk, alig volt valami fogalmunk.

 

Ezért meglepetés és öröm, hogy annyi idő után végre mi is megkapjuk legalább az ízét annak a forradalomnak, amely a színházépítés és díszítés terén az újabb évtizedben végbement. Falus Elek és Herquet Rezső, az új színház építői nem forradalmárok, de rendkívül találékony és előkelő ízlésű alkalmazói az új stílnek. Különösen sikerült nekik az a törekvésük, hogy az új színház belseje hangulatos, finom varázsú kerete legyen egy intim színpadnak. A régihez szokott szem nélkülözni fogja a dús aranyozást és a sablonná vált építészeti motívumokat.

 

A modernebb szem ellenben örülni fog a nagy, porcelánszínű síkoknak, amiket csak okkal-móddal díszít a modern rajzú, takarékosan alkalmazott stukkó és a nagy közökben elhelyezett színes lünett-festmény. Csillár sincs a régi értelemben, a páholyok szabása is más. A legérdekesebb újítás a színpadi nyílás kerete, amely mint valami nagyszabású, sima, modern képráma övezi a függönyt, vagy a színpadon levő díszletképet.

 

A sima, alig díszített, világos proszcéniumnak ez a színpadkeret a maga lendületes ívével ad életet és tartalmat. Ebben a keretben a függöny borvörös, meleg selyemtónusai nagyon érvényesülnek, mert nincs semmi, ami a függönyredők reflexjátékát túlkonkurálná. Épp ilyen hatásosak azok a bőven ráncolt függönyök - háromféle színben -, amelyek a magánszámok hátteréül szolgálnak. Ilyenkor a szereplő alaknak elhelyezkedése a térben igen szerencsés és egészen új színpadi képhatások keletkeznek.

 

A díszletek is hangulatosabbak az új keretben. Nagyon szép a nézőtér akkor is, amikor a villanygyertyák legerősebb fényükkel gyulladnak ki, de valami egészen különös, ünnepies és mégis intim hangulat árad szét a helyiségben, amikor az egyes számok közt rózsaszínű félvilágítást szórnak szét a gyertyák izzó fémszálai. Ami a színház használhatóságát illeti, annyi tény, hogy az átköltözött színház nagyobb nehézségek nélkül tudott beleilleszkedni új keretébe.

 

Új otthonába magával hozta eddigi programjának szellemét és ez természetes olyan színpadnál, amely régi magához édesgetett publikumát át akarja vinni új otthonába, egy másik városrészbe. Azok a szerzők, akik az Andrássy-úti kabaré népszerű programjának törzsét alkották (Emőd Tamás, Gábor Andor, Harsányi Zsolt, Szirmai Albert) megszólaltak a Koronaherceg-utcában is. Új azonban Herczeg Ferenc, aki egy ötletes, Mária Terézia korát tükröző, finom egyfelvonásossal talán most lépett először kabaré-színpadra.

 

Bródy Miksa is kedves ötlettel gazdagította a műsort és a fiatalokat Villányi Andor képviselte, aki a Magyar Színházban nemrég tűnt föl a "Királynőm, meghalok érted" című darabjával. A Modern Színpad eddigi gárdájából átjött az új helyiségbe Medgyaszay Vilma, az intim színpadi hatások páratlanul álló, koronázatlan királynője, a legszebb beszédű és legötletesebb magyar diseuse és Rózsahegyi Kálmán, aki megbecsülhetetlen értéke a Modern Színpadnak. Boross és Sajó, a komikai hatások népszerű mesterei, szintén hívek maradtak a Modern Színpadhoz.

 

Kökény Ilona, Lukács Sári, Bánóczi Dezső, Gellért, Ross Jenő, Uray Tivadar nevén kívül a színház megnagyobbodott gárdája a Vígszínház két volt tagját is magáénak mondhatja. A szellemes és tehetséges Mészáros Gizella és a jókedvű kedves Vendrey Ferenc a kabaré deszkáin folytatják most színészi sikereiket. Az új színház új köntösében, erős és nagyszámú gárdájával új éra kezdetén áll. Bízunk Bárdos Artúr igazgató kipróbált és szerencsés vezetésében, hogy az új helyiségben bátrabban és nagyobb lendülettel fogja folytatni nehéz és óvatosságot követelő feladatát, a modern magyar intim színpad megteremtését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szoczialisták szövetsége a Justh-párttal A szoczialisták szövetsége a Justh-párttal
vA szoczialisták Budapesten tartott országos kongresszusokon...
A királygyilkos tisztek és a román király A királygyilkos tisztek és a román király
Emlitettük már, hogy Károly román király a belgrádi események hatása...
A BEAC országos atletikai viadala A BEAC országos atletikai viadala
Legalább ezer főnyi közönség előtt minden tekintetben nagy sikerrel...
A Friedrich-vacsorán résztvett képviselőket mára megidézte a rendőrség A Friedrich-vacsorán résztvett képviselőket mára megidézte a...
Vasárnap délelőtt Katona Rezső rendőrfőtanácsos tovább folytatta...
A cellofán felhasználása A cellofán felhasználása
Gyakran szerepel a cellofán mint üveget vagy dobozt elzáró anyag. Ma...
Az időjárás és a népek sorsa
Az időjárásnak nemcsak annyiban van szerepe a népek életében, a...
Élet az angol hadseregben Élet az angol hadseregben
A dél-afrikai harcztéren kitünt, hogy a lovasság, Létszámát tekintve...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Talán egyik állatnál sem kell a takarmányozás minőségére annyira...
Pincératlétáink meglepő sikere az ESC 20 km-es versenyében Pincératlétáink meglepő sikere az ESC 20 km-es versenyében
A tavaszi atletikai szezon első komoly országúti versenye vasárnap...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98