Dtum
Login with Facebookk
1911 | Március

Szini Gyula munkáiból

Szini Gyula munkáiból két érdekes füzet jelent meg újabban. Mind a kettőben olyan dolgok vannak, melyek mintegy mellékterményei az iró szépirodalmi munkáságának. Az egyik füzet Studiumok czímmel kisebb-nagyobb tanulmányokat ad irodalmi és művészeti dolgokról.

 

Leginkább a Wilde Oszkárról szóló két részre oszló tanulmány emelkedik ki közülük; az eleven látású belletrista szemével látja meg és finom, biztos vonásokkal rajzolja meg a nálunk nemrég roppant sikereket aratott iró vonásait s a formában is mindvégig művészi és szines.

 

Walter Paterról szóló kis czikke arról nevezetes, hogy nálunk elsőnek figyelmeztetett az újabb angol intellektuális mozgalom egyik legérdekesebb képviselőjére. A többi czikkek Rossettiről, Heineről, Nietzscheről, Ernest la Jeuneasseről, Rembrandtról, Cézanneról, Bradsleyről, Lenauról szólnak, a magyar irodalmat az Ambrus Zoltánról szóló czikk képviseli.

 

Valamennyi egy-egy eredeti, érdekes szempotból világítja meg a tárgyául vett alakot s nemcsak erre világít rá, hanem irója érdekes egyéniségére is. A másik füzet uti emlékeket rögzít meg Vándortáska czimmel: Páris, Róma; Pizza, London képei vonulnak el egymás után, színesen, egy könnyen hangolódó, az átélt hangulatokat hosszú gyönyörrel magába felszívó iró tolmácsolása alapján.

 

Szini Gyula szemmelláthatólag: azok közé tartozik, a kik szeretnek utazni és érdemes is utazniok, mert minden új hely nemcsak benyomásokat, hanem igazi élményeket jelent számára s mindenünnen önmagába elmélyedetten, lelkileg gazdagodva tér vissza.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98