Dtum
Login with Facebookk
1916 | Február

Hogy repülnek a madarak

Minden mozgás között legtökéletesebb és legfenségesebb a madarak repülése, mondja Brehm a hires természettudós. Amióta a természettudomány alaposan foglalkozott a madarak természetrajzával, azóta tudjuk, hogy a repülés nem olyan egyszerű és könnyen utánozható dolog s hogy a madarak nemcsak azért tudnak olyan pompásan repülni, mert szárnyuk van.
A madár csontja üres és repülés közben nemcsak a csontrendszere telik meg levegővel, hanem levegő járja át a tollakat s egyes helyeken magát a bőrt is.


Az természetes, hogy a madarak repülése is egyszerü fizikai törvényeken alapszik, de a repülés technikájában, a repülés könnyebbé és tökéletesebbé tételében a madarak ösztönünknél és szervezetüknél fogva olyan ügyességre tettek szert, amelyet az ember sohasem sajátithat el. Általánosan ismeretes, hogy a sasok és más ragadozó madarak milyen hozzáférhetetlen magas sziklákon fészkelnek .

 

Ezt a jelenséget arra magyarázták, hogy a ragadozó madarak a sziklákon élesítik karmaikat és csőrüket, azért ülnek olyan szivesen nagy magasságokban. Ez a magyarázat azonban meglehetősen naiv. A ragadozó madaraknak semmi szükségük nincs rá,hogy hatalmas karmaikat élesítsék. Sokkal valószínübb és elfogadhatóbb oka a magasban tartózkodásuknak az, hogy ezek a madarak ezzel védekeznek az emberek ellen, de főleg mert hatalmas szárnyaikkal innen kényelmesen leröpülhetnek. Puszta földről igen nehezen tudnak felrepülni a nagy ragadozó madarak. Ezért tudják Délamerikában olyan könnyen elfogni a kondorkeselyüt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hogyan repulnek a madarak 1. Hogyan repulnek a madarak 2
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98