Dtum
Login with Facebookk
1916 | Január

Devizapiac

A devizapiac helyzete még mindig nem mutat javulást.
Ugy látszik, hogy a tervezett valutaközpont felállitása előtt lényegesebb enyhülés nem is várható. De meg lehetőleg korlátozni kell az árubehozatalt is, különösen pedig a nélkülözhető cikkek importját. 

Hogy ebben az irányban mit lehetne tenni, azt érdekesen fejtette ki Ullmann Adolf, a Hitelbank vezérigazgatója, aki „ Az Est”-ben a többi között ezeket irja: 

A valuta kedvezőtlen áralakulásának enyhitésére szolgáló eszközök egyik legfontosabbika árubehozatalunk lehető leszoritása, amely irányában még igen sok tennivalónk van. A behozatali cikkek ugyanis két főcsoportból állanak, még pedig nélkülözhetetlenekből, amilyenek a pótolhatatlan élelmicikkek és katonai felszerelések, továbbá olyan cikkekből, melyek szükséglet-megszoritás utján nélkülözhetők, vagy pedig belföldi terméssel pótolhatók.

Az 1913. évről kiadott vámstatisztikából látjuk, hogy a második helyen emlitett cikkek, mint – hogy csak a nagyobb tételeket emlitsem – selyem- és félselyem gyártmányok, keztyük, drágakövek, gyöngyök, disztollak, csipkék, kalapok, képeslevelezőlapok, játékszerek, illatszerek, déligyümölcs, sajt, pezsgő, stb. stb., a monarchia az akkori, még olcsó árak alapján hatszázkilenczvenegy millió korona árut vásárolt külföldön.

Kétségtelen, hogy a fent felállitott elvek szemmeltartása mellett ezen behozatalból 4-500 millió koronát megtakarithatnánk és meg is kell takaritanunk. Hogy ezen eljárás hazai iparunkat igen kedvezően befolyásolni képes, arra, mint további előnyre, szükségtelen rámutatnom. Az ily cikkek behozatalát tehát minden eszközzel meg lehet akadályozni.

Ebbeli nézetemet alkalmam volt egyébként a főrendiház egyik minapi bizottsági ülésében is kifejezni, igaz ugyan, hogy kereskedelmi szerződéseink a behozatali tilalmak alkalmazását legtöbbnyire megnehezitik, mégis a kivánt eredményre kormányintézkedés nélkül is feltétlenül számithatunk, mert a polgárság kétségkivül saját fontos érdekében külföldi árut csak a legvégső szükségben fog vásárolni. Hogy ezen irány felette célszerü voltától külföldön is mennyire át vannak hatva, arról alkalmam volt néhány nappal ezelőtt Berlinben meggyőződést szerezni. 

A német pénzintézetek ugyanis egyöntetü eljárást terveznek oly irányban, hogy nélkülözhető cikkek behozatalára hitelt nem engedélyeznek, sem pedig külföldi valutát rendelkezésre nem bocsátanak. A nélkülözhetetlen cikkek behozatala, melyek fontos érdekeket szolgálnak s a belföldön kellő mennyiségben elő nem állithatók, más elbirálás alá esik.


Németországban jelenleg a hollandi forint ázsiója mintegy 40%, a svájci franké 25 1/2 %, a dolláré 26% s dacára mindennek, Németország havonkint átlagban 100 millió márka értékü nélkülözhetetlen árucikket importál az északi államokból anélkül, hogy ez a körülmény a mérvadó pénzügyi köröket aggasztaná. Senki sem kételkedik abban, hogy a béke helyreálltával a német valuta csakhamar ismét a rendes árnivóra tér vissza s ugyanez remélhető, ha talán némileg lassubb tempóban a mi valutánkra nézve is. 

Budapesten ma a következő devizaárfolyamok jegyeztettek:

Márka                                     148–149
Holl. forint                           355–360
Svájci frank                          155–158
Román lei                             124–126
Bolgár léva                           114–116
Dán korona                          218–222
Svéd korona                        221–223

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98