Dtum
Login with Facebookk
1916 | Január

Bálint Aladár: Érdekes fotográfiák. Az Érdekes ujság háborús fotóalbuma

I. II. III. füzet.

Ha a világháború nyomán nem burjánzik fel oly mérték nélkül a csataképfestés mint a régebbi háborúk nyomán, (amit remélünk is) annak sok más okon felül nem utolsó sorban bizonyára a fényképezés mai fejlettsége és elterjedtsége az oka.

A harctérre vitt kodak a világháborúnak úgyszólván minden szemlélhető mozzanatát feljegyzi. A fejedelmek frontlátogatásától kezdve repülőgépharcon, városégésen, hullamezőkön, hídveréseken keresztül a legénység tisztálkodásáig minden adatot a közönség elé tárnak a képes újságok fényképgarmadái.

A háború látható részéről eléggé pontos információt ad a fotográfia, a háború színe, lendülete, romantikája, a régi csataképek motívumforrása jórészben kiapadt, elkallódott a mostani világmérkőzésben. A képzőművészet, amelynek merőben más (és több) a feladata, mint akár e háború jelenségeinek puszta realizálása, akár a kieszelt mozzanatok lírikus aláhúzása, kiélezése, jóformán talajvesztetten áll a most folyó eseményekkel szemben.

A harctéri fogotráfia versenyen felül uralkodik. Bár hétről-hétre egész lavina ömlik felénk, mégis többet mondanak, közelebb hoznak bennünket a nagy dráma színteréhez, mint a nyomtatott írás, vers, riport, miegymás.

 

Nem unjuk, nem sokalljuk annyira, mint amennyire sokaságuknál fogva várni lehetne. A háború levegője csap ki belőlük és ez a levegő a folyton megismétlődő sztereotip események és azok külsőségei között is midnyájunkat érdeklő véresen izgalmas valami.

Azonfelül e fényképek ott születtek, onnan jöttek, ahol most országok sorsát döntik el. Történelmi dokumentumok.


Természetesen tömérdek a selejtes és haszontalan fotográfia, ami a dilettáns és (ami még rosszabb) érzéktelen fotográfusok nagy számát tekintve nem csoda.

Azoknak az ízlésén múlik aztán a széles körben ismertté váló háborús fényképek mineműsége, akik azokat kiválasztják és illusztrált folyóirataikban publikálják.

Az "Érdekes Újság" tizenkettes sorozatokban kiadja azokat a háborús fotográfiákat, amelyeket méltóknak talál arra, hogy az egyszeri megjelenésen felül is emlékei maradjanak a világháborúnak. E fényképek többszörösen megrostált darabok, a kitűnő illusztrációnál fogva méltán népszerű hetilap kiválasztott legjobb háborús fotográfiái.

A legtöbb fényképben valósággal komprimálva van a háború ezernyi részletté elaprózott képe. Kiválogatásuk félre nem érthető módon oly tendenciával történt, hogy lehetőleg artisztikus felvételek kerüljenek a sorozatba. Természetesen a tájkép az uralkodó elem.

 

Elesett katona fekvő teteme, régi kőhídon átvonuló katonák, levegőben úszó repülőgép és a háborús jelenségek más változatai töltik be az adott keretet. Egyszerűen és ízlésesen. A képek a bennük megnyilatkozó keresetlen artisztikumon felül technikailag is kifogástalanok. Ez nemcsak a fotografálás, hanem reprodukálás mesterségbeli részére is vonatkozik.

Nálunk ahol sub titulo "műlap" annyi szélhámosság történik, külön dicséret illeti ezt a vállalkozást, amely eredeti zenélő-házi Munkácsy, mélynyomású heliogravűr-piszok helyett pusztán fotográfiát ígér és ad. Azt azonban elsőrangút és szokatlanul olcsó áron.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Katonák darabolják a párolgó húst. Magyar katonák Bosznia határán
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98