Dtum
Login with Facebookk
1916 | Július

Mikor fürdőhelyen tilos a fürdés

Pöstyén-fürdő öreg fás parkjában van a szinház, amelyben az év minden nyárán játszanak szinészek. Régi, rozoga épület. Kivül ki van pingálva, mint az utcza lánya, belül pedig girhes, szuette, beteg. Ha szinészek vannak benne, akkor népes a környéke, ha nem, akkor csak a verebek zavarják Thália-lak csendjét; vagy néha-néha a csendet és kevés tekintetet szerető szerelmes párok.


Nehány évvel ezelőtt, egy rettenetes meleg nyáron költözött be a magyar múzsa e rozoga tákolmányba és a hűs park daczára is czefetül izzadtak a jó vidéki múzsafiak. A gyógyfürdő – daczára, hogy ofpotyoresz – nem igen konveniált egyiket sem, hanem inkább közvetlen a park mellett elvágtató Vágfolyó hűs és csacskán csobogó habjaiba vágytak, ami a parkban sétáló közönség miatt szigoruan tilos volt, husz korona vagy egy napi leülés terhe mellett.


De hát, Istenkém, mi az a paragrafus egy könnyelmű bohémbandának?
Elhatározták tehát, hogy a parkon túl kimennek a szabadba és ott fognak fürdeni. Másnap mintegy hat múzsafi indult fürdeni. Ugy gondolták, hogy arra már úgysem jár ember, tehát uszónadrágot fölösleges vinni, daczára, hogy nem volt. És így a hat múzsafi ádámkosztümben lubiczkolt boldogan.
Történt ugyanis, hogy a hat művész közül egy nem tudott úszni, de mivel kérkedő volt, mint egy rongyszedő, neki vágott a Vág vizének. A Vág az oly veszélyes folyócska, hogy a már térdig érő viz elviszi az embert lábairól. Barátunk aztán szeretett volna kimászni – ha tudott volna. Vitték a rohanó habok lefelé, befelé a park és nyaralók közé.


Mi volt mit tenni? Barátunk engedett, mert muszáj is volt. Éppen délután öt óra felé járt az idő, mely időben a Royal nagyszálloda stb. terraszain és erkényein kinn uzsonnáztak a fürdővendégek ezrei. A szinészt ezalatt vitte a viz lefelé tehetetlenül és meztelenül. A park sétányain már észrevették a hullámokkal küszködő szinészt és csoport verődött és kisérték.


A szinész nem mert a part felé közeledni, mert uszóruha nem volt rajta, na meg aztán elcsipték volna is, és a "husz korona büntetés terhe alatt"-tól is félt. Gondolta, majd csak keresztül vergődik valahogy a parkon és a szabadba kimászik. De már hatalmassá vált a parki sétányon a közönség, mely hiven kisérte, kik közül parkőrök és néhány rendőr is volt látható. A szinész már kezdte rosszul érezni magát.
Mi lesz ennek a vége?
De mit tesz Isten? Éppen mikor a Royal-szálloda közönséggel zsufolt terraszai elé ért, a viz mindig sekélyebb és sekélyebb kezd lenni, úgy, hogy már a háta is kezdett kilátszani a vizből, a hasa már erősen surolta a talajt, úgy hogy kisvártatva az egész ember kilátszott a vizből, szöröstől-bőröstől; se előre, se hátra nem tudott menni, csak kapálódzott hasán fekve, mint a hal a szárazon, a nagy közönség rettenetes kaczagása közepette. Felállnia nem lehetett, mert akkor.... Mi lesz most?! A rendőrök egyre kiabáltak neki:
- Jöjjön ki!
- Jó viccz! – gondolta a szinész.
Végre a szálloda portása egy rendőr segitségével bement érte egy jó nagy teknőbe és belehemberegtette a müvészt, és a hid alatt diszkréten partra tette, a rendőrség pedig ápolás alá vette az aznap este "Kis királyt"-t játszó, oh, művészt!....
Ny. Nyul Lajos.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Jugoszlávia és az uj Középeurópa Jugoszlávia és az uj Középeurópa
A legutóbbi hetek világpolitikai és gazdasági eseményei, amelyek...
A magyar bíró és ügyész kötelességérzete ezer foknál sem fagy be A magyar bíró és ügyész kötelességérzete ezer foknál sem fagy...
A hirtelen beállott hideg napok óta ismételten megtörtént a budapesti...
Madár, amelyik nem repül Madár, amelyik nem repül
A déli félgömb óceánjain számos magányos sziget sziklaszirtjeit...
Éjszaksarki utazóból diplomata Éjszaksarki utazóból diplomata
A norvég király Nansen Frithjofot, a hírneves éjszaksarki utazót,...
Versek - Szabolcska Mihály - Ady Endre Versek - Szabolcska Mihály - Ady Endre
Én kis kicsi fáim, Csak növekedjetek ti, Csak lombosodjatok. A...
A megnövekedett Románia megnőtt szarva A megnövekedett Románia megnőtt szarva
A balkáni nagy osztozkodás Görögországot meg Szerbiát is nagyon...
Újjáépítő törvényjavaslatok Újjáépítő törvényjavaslatok
A nemzetgyűlés bizottságai befejezték az újjáépítő törvényjavaslatok...
Németország kilépett a nemzetközi csőkartelből Németország kilépett a nemzetközi csőkartelből
A nehéziparnak váratlan szenzációja van. A napokban felbomlott a...
Az ülés és a lábak Az ülés és a lábak
A rövid, szük aljak divatja sok kedves látványt nyújt a szemlélőnek,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98