Dtum
Login with Facebookk
1916 | Július

A Magyar Földgáz Részvénytársaság megalakulása

A Magyar Földgáz Részvénytársaság, dr. Grün János miniszteri tanácsos elnöklete alatt megtartotta a pénzügyminisztérium palotájában alakuló közgyülését azon szerződések alapján, amelyeket a pénzügyminiszter a Deutsche Bankkal 1915. évi november hó 26-án kötött és amely szerződéseket a törvényhozás 1916. január végén vett tudomásul.

A társaság alaptőkéje 27,000.000 korona, amelyből 4,000000 korona névértékü részvényt a pénzügyminiszter vesz át a társaságnak átengedett gázmezők már korábban eszközölt beruházások fejébe; a többi 23,000.000 kor. névértékü részvényt a Deutsche Bank vezetése alatt álló konzorcium 30 százalékos befizetés mellett veszi át.

Ehhez a konzorciumhoz a következő alapitók és főrészvényesek tartoznak: Deutsche Bank Berlin, Deutsche Petroleum A. G. Berlin, Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, Magyar Általános Hitelbank, Magyar Gázizzófény Részvénytársaság, Magyar Bank és Kereskedelmi Részvénytársaság, Magyar Agrár- és Járadékbank, Magyar Leszámitoló- és Pénzváltóbank, Wiener Bankverein, Anglo-Österreichische Bank, Nieder-Österreichische Escompte Gesellshaft, „Schodnica” A. G. für Petroleumindustrie Wien, Bank für Handel und Industrie Berlin, Commers und Disconto Bank Berlin, Mitteldeutsch Credit Bank Berlin, National Bank für Deutschland Berlin, Bankhaus S. H. , Stern et Co. Frankfurt a. M., Bayeriesche Stickstoff Werks A. G. Berlin.

Az igazgatóság, amelyből a szerződés értelmében az elnököt és hat tagot a magyar királyi pénzügyminiszter jelöl ki, a következőképen alakult meg: Elnök gróf Teleky Arthur nagybirtokos. Igazgatósága tagok: gróf Bethlen József országgyülési képvislő, gróf Bethlen Ödön, báró Dániel Gábor b.t.t., országgyülési képviselő, dr. Grün János miniszteri tanácsos, Máli Ferenc miniszteri tanácsos, dr. Adler Vilmos, a Wiener Bankverein igazgatója, gróf Bethlen István országgyülési képviselő, Enyedi Béni, a Magyar Agrár és Járadékbank igazgatója, Gottstein Károly, a „ Schodnica” vezérigazgatója, dr. Gratz Gusztáv országgyülési képviselő, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank igazgatója, Horváth Elemér, a budapesti tőzsde elnöke és a Magyar Általános Hitelbank igazgatója, Kanitz J., a Magyar Gázizzófény rt. vezérigazgatója, Keller Frigyes, a Deutsche Petroleum A. G. igazgatója, báró Kohner Adolf nagybirtokos, Krausz Simon, a Magyar Bank és Kereskedelmi rt. vezérigazgatója, báró Madarassy-Beck Marcel, a Magyar Leszámitoló- és Pénzváltóbank vezérigazgatója, Pohl Miksa, a Deutsche Bank igazgatóhelyettese, Neurath Lajos a K. k. priv. Österreichische Kreditanstalt für Handel und Gewerbe igazgatója, Stauss Emil György, a Deutsche Bank igazgatója, báró Kemény Ákos főispán. 

Az alapszabályoknak megfelelően alkotott végrehajtó bizottságba az igazgatóság beválasztotta elnökül Stauss Emil Györgyöt, tagokul pedig Pohl Miksa bányatanácsost; Keller Frigyest és a pénzügyminiszter által kijelölt gróf Teleky Arthur nagybirtokos és dr. Grün János miniszteri tanácsosokat. 

A Magyar Földgáz Részvénytársaság müszaki tevékenységének ellenőrzése céljából alkotott műszaki bizottságba a következők küldettek ki: dr. Böckh Hugó miniszteri tanácsos, elnök, Böhm Ferenc bányatanácsos, Bánki Donát, Hermann Miksa és Szarvassy Imre müegyetemi tanárok, Caro Nikodém tanár Berlin és Müller Adolf Campina. 

A felügyelő bizottságba beválasztattak: Brakebusch Adolf elnök, Meissner Pál, Probstner Alfréd nyugalmazott miniszteri tanácsos, báró Montbach Imre országgyülési képviselő és Papanek Ernő miniszteri titkár. 

A társaság ügyvezető igazgatóivá kineveztettek: Pap László, aki eddig igazgatója volt az Ohrenstein und Koppel Arthur Koppel A. G. Berlin és Picker Frigyes, aki a Magyar Kárpáti Petróleum részvénytársaság vezérigazgatója volt. Igazgatóhelyettessé kineveztetett dr. Fürst Miksa, cégjegyzővé dr. Kresz Károly. 

Az igazgatóság első ülésében egy hosszu lejáratu földgázszolgáltatási szerződést kötött a Magyar Általános Hitelbank és a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank által alapitott Magyar nitrogén műtrágyagyár rt., amely vállalat összes nagymennyiségü földgázszükségletét a Magyar Földgáz részvénytársaságtól kapja. Ennek a földgázmennyiségnek szolgáltatásához szükséges furások részben már megkezdettek, a további beruházások folyamatban vannak. 

A Magyar Földgáz részvénytársaság további munkaprogrammja, amint az a pénzügyminiszterrel kötött szerződésben meg van állapitva, alapos előkészités alatt áll, lényegileg azonban teljes keresztül vitele csak a háboru utáni időre várható.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98