Dtum
Login with Facebookk
1916 | Július

A háboru gerince

Ha a háborut testnek képzeljük, amely él, amelynek kiterjedése van és végtagjai vannak, a munkásokat, akik a háboru életanyagát, a fémből készült hadiszerszámokat gyártják, nyugodt lélekkel nevezhetjük a háboru gerincének. Munkáskezek nélkül nem lehetne háborut viselni.

A front mögött a fémmel dolgozó gyárak műhelyeiben azonban kellő berendezés nélkül nem tudnánk a munkás életét még annyira sem biztositani, amennyire a fronton dolgozó és harcoló katona élet van többé-kevésbé veszélyben vagy biztonságban. A fémöntés óriási hőfok mellett történik, olyan magas temperatura mellett, hogy azt az ember szervezete nem birja el. A megöntött fém erős csiszoló és esztergályozó korongok alá kerül s lisztfinomságu port önt le magáról, amely ha elterjed a levegőben, s a munkás a tüdejére lélekzi, előbb-utóbb tönkre teszi légzőszerveit. A tisztogatás, szinezés, edzés savak használata után történik és a sav kipárolsága gyilkos hatásu az ember szervezetére.

Ezek a gyilkos elemek azok, amelyek a háboru gerincét, a fémgyárak munkásságát a legnagyobb mértékben veszélyeztetik. A gyári hygienia már régen felismerte, hogy feltétlenül meg kell óvni a munkás szervezetét ezektől a káros elemektől s igen egyszerű számitás igazolta, hogy sokkal olcsóbb a gyárat egészséges berendezésüvé épiteni, mint a munkásság korai rokkantság, esetleg tönkremenése esetén a kártalanitást fizetni.

 

Nemcsak az uj gyárakat épitik évek óta a képen látható és alább magyarázott módon egészséges üzemekké, hanem a meglévő, régi gyárakat is átalakitják a most már törvény utján előirt módon az egészségre ártalmatlanná. Nem is kell bőven magyarázni ennek a rendelkezésnek nemzetgazdasági horderejét, csak arra kell gondolni, hogy mi lenne az országból, ha a munkásság a fémárugyárakban éppen olyan arányokban pusztulna, mint a katona a fronton?

A gyári műhelyberendezés most emlitett és a képen is látható formája nem áll másból, mint egy óriási szellőztető rendszerből, amelynek segélyével a műhely térlevegőjét állandó huzóerő a szabadba viszi, s helyet ad az egészséges, friss levegőnek. Világos, hogy ez a szellőztető rendszer nem állhat a műhely térben szabadon, mert hiszen a munkásság nem ülhetne vagy állhatna folytonos léghuzamban, hanem kell, hogy ez a léghuzam csak ott álljon elő, ahol arra szükség van.

 

Ez pedig nem lehet másutt, csak közvetlenül a munkahelyek fölött. Van egy középponti csőhálózat, amelybe beletorkollik a munkahelyek fölötti mellékcsőrendszer minden csöve. Ha már most a szellőzőgép a főcsőből kihuzza a levegőt, a mellékcsőhálózaton át mindaz a rossz, gyilkos levegő, amely hőfokánál, fémporral való telitettségénél, savgőzzel és illattal való vegyületénél fogva ártalmas a szervezetre, kitódul és helyet ad a beömlő egészséges, friss, esetleg ózónnal telitett levegőnek. A munkás igy a tevékenysége által okozott romlott levegőt egyetlen pillanatig nem érzi.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A repülés áldozata A repülés áldozata
A repülőgép ujabb áldozatot követelt. Most már szinte azt véljük,...
Rövidek Rövidek
Moszkvából jelentik: Az orosz kommunista pártok központi választmánya...
Per egy kincstári ló miatt Per egy kincstári ló miatt
Pfalz Kálmán tiszaalpári gyógyszerész feleségétől két lovat...
Kétféle dohány van Kétféle dohány van
Kétféle dohány van mindössze, leveles és bankjegyalakú. Míg a leveles...
A cserebogarak irtása A cserebogarak irtása
A cserebogár és lárvája, a mely utóbbit a magyar nép pajor, csimasz...
Petrovits Mihály -  A civilizáció és a franciák Petrovits Mihály - A civilizáció és a franciák
Petrovits Mihály egy kilencvennégy oldalas füzetben foglalja össze a...
Villamos fény a piramisokban
Kairóból táviratozzák: Az egyiptomi régiségek igazgatósága...
Automobil és repülőgép Automobil és repülőgép
Az egyik a legujabb és legtökéletesebb földi közlekedési eszköz, a...
A masurium és rhenium felfedezése. A masurium és rhenium felfedezése.
Amióta megtudtuk, hogy nem az atómsúly az elemek legfontosabb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98