Dtum
Login with Facebookk
1916 | Július

A halálvasut

A Canadian-Pacific vasutat, az Amerikát keletről, nyugati irányban átvágó vasutvonalat épitésének pillanatától kezdve a halál vonatjának nevezik. Nem jogos a név, mert inkább az élet vonalának nevezhetnék, hiszen olyan területekbe vitt életet, ahol azelőtt a halál volt az ur. Egész országnyi földrészek álltak borzalmas mocsár alatt.

 

Ősi erdők talaja volt méteres mocsárban, s e helyek fölött a leggyilkosabb mocsárláz lebegett, ahonnan száz ember közül öt sem jött vissza. Itt kellett vasutat vezetni. A technika győzött a természet fölött, a vasut átmegy a volt mocsárföldön, s a láz is megszünt. Igaz, milliókat érő erdők élete árán történt, de megtörtént.

Nyomról-nyomra csapolták le a mocsárvidéket s ahol már szikkadt a föld, ott meggyujtották az ősvadont. A tűz megölte a lázat. Ez a vasut a világ legnevezetesebb vasutja. A pályája végigvezet a legegyszerűbb pályaépitési szakasztól a legnehezebb jellegű terepen át, mindenütt akkora feladatot állitva az épitők elé, hogy külön-külön vasutnál is épen elég bajt okozna.

 

Itt együtt van a mélység, magasság, hegyomlás, vizomlás, árviz és szárazság, mozgó talaj és rettenetes sziklák, hegymagasságu viadukt és mérföldes alagut, emeletes hid, folyó, amelyet átvezetnek a vasut fölött, alagut, amely átmegy a folyó alatt, hid alul, fölül, szóval minden, ami csak valamely vasut épitésénél előfordulhat. Igy azután nem lehet csodálni, hogy a pálya fenntartása is egészen különleges feladatokat ró a vasuttársaságra. Ilyen egészen különleges gépi berendezés a „Bucyrus” nevü pilótaverő gép, amely vasbetonból való pilótákat ver le ott, ahol kell. Jön a távirat, hogy a folyóáradás áttörte a hid melletti töltés szakaszt, a pályatest leomlott, a sinek a levegőben lógnak.

 

A következő órában már száguld az óriási mozdony, maga előtt tolva a kellő számu betonpilótával fölszerelt „Bucyrus” elnevezésü pilótázó gépet, megáll a veszélyeztetett helyen, a „Bucyrus” testéről fölemelkedik a vasállvány, s már be is van kapcsolva a mozdony gőzgépébe a gőzverő kos. A vasbetonpillér beleváj a megrongált töltésbe, sürün, ahogyan kell, s már hull is a pilóták mellé a kő, amely szoritja oldalt a vizet a hidnyilás alá.

 

A pályatest védelmét, a hibák kijavitását végzi a pilótaverő gép, amely talán más vasutnál alig találna elegendő tág teret. Ennél a „Halálvasutnál”, ahol nemcsak az üzemi méretek, hanem az üzemi balesetek is amerikai szenzációk, úgyszólván napról-napra működik a „Bucyrus”, vagy egy más néven elnevezett gőzüzemü betonpilótaverőgép.

Ha elvégezte a munkát, az állvány, mint az olló összecsuklik és lefekszik vizszintesen a kocsi sikjára. Magát az állványt is mechanikus erő emeli vagy sülyeszti s a pilótaverés nemcsak függőleges irányu erőkifejtésnél használható, hanem ferde irányu, esetleg vizszintes irányu alkalmazásnál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Füst Milán - Duse Füst Milán - Duse
Képzeletem természetében van-e a hiba, vagy általános lelki törvény...
Iparosok kongresszusa Iparosok kongresszusa
Pünkösd ünnepére kongresszusra gyültek össze a fővárosban az ország...
Hölgyatlétáink jeleskedtek az Óbudai Barátság versenyén Hölgyatlétáink jeleskedtek az Óbudai Barátság versenyén
Az óbudaiak vasárnap délelőtti versenyéről közlekedési okokból többen...
Kolerában meghalt hadtestparancsnok Kolerában meghalt hadtestparancsnok
Ziegler Emil lovag, lovassági tábornok egy hadtest parancsnoka...
A hazai ipar fejlesztése A hazai ipar fejlesztése
A hivatalos lap jul. 19-iki száma közli a végrehajtási utasítást a...
Kiutasitottak három rémhirterjesztőt Jugoszláviából Kiutasitottak három rémhirterjesztőt Jugoszláviából
A Jugoszláviában folyó angol kémkedés és hirverés előterében álló...
Büdös magyar, gyere be a rendőrségre!
Szlovákiában szeretik letagadni, hogy a magyar kisebbségekkel milyen...
Sűrített bor Sűrített bor
A Scientific American 1915. évi augusztusi száma nagyon nevezetes...
Szinházi bemutatók Szinházi bemutatók
A Nemzeti Színház az erdélyi öröm napjaiban tartotta évadkezdő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98