Dtum
Login with Facebookk
1916 | Június

A magyar – osztrák válogatott mérkőzés

Magyarország csapata győz 2:1 (2:1) arányban.
Hungária-úti sporttelep 16000 néző.

Dicsőséggel teljes, gyönyörű napja volt a magyar labdarugósportnak június első vasárnapja. Magának a sportnak nagyszerű diadalát ültük s a győzelem lelkesítő érzése mellett különös melegséggel árasztotta el a szívünket az a látványosság, amelyet a közönség színes képe állított elénk.

Az a sport, amely a két esztendő óta tobzódó háboru idejében is tizenhatezer főnyi közönséget tud megmozgatni és az érdeklődés lázától egy táborba gyűjteni, az a sport kiállotta a legnagyobb próbát, amely intézményt valaha kereszttűzbe vett.

Hat óra öt perckor Oláh Aladár bíró sípjelzésére a következő két csapat állott fel:
Magyarország: Knapp – Payer, Csüdör – Bíró, Nyúl, Ging – Bodnár, Kertész II., Schaffer, Schlosser, Szabó
Ausztria: Feigl – Popovic, Deutsch – Sedlacek, Brandstedter, Prochaska – PepiStürzner, Neubaer, Studnicka, Bauer, Wieser

A játék lefolyása.
A választásnál a magyaroknak kedvez a szerencse és Studnicka passzával az osztrákok kezdik a játékot. A jobbra kiadott labda azonban már fedezetsorunkon megakad s a Nyúl által előreadott labdával a magyar csatársor lép akcióba.

 

Feigl már a 2. percben kénytelen Schaffer fejesét védeni. Közvetlenül ezután Schlosser összeütközik Popoviccsal, homlokán megsérül és néhány percre kiáll.

A 7. percben ismét visszatér Schlosser. A 9. percben Ging szépen irányított szabadrugását Bodnár kedvező helyzetben átlépi.

 

Ezután az osztrákok jönnek fel a magyar kapuhoz, támadásukat Payer akasztja meg, a labda tőle Nyúlhoz jut, aki Schlosserhez továbbítja, az Schafferhoz tolja a labdát, néhány rövid passz, a két játékos között és Schaffer a közönség határtalan lelkesedése közben mintegy 14 méterről a jobb felső sarokba védhetetlen gólt lő 1:0 (11. perc)

A gól után az osztrákok balszárnya vezet ismételten támadást, de Payer résen áll. A 17. percben Studnicka-Neubaer támadását Payer csak korner árán tudja menteni. Az osztrák korner után a magyarok is felnyomulnak Schlosser hosszu lapos lövését Feigl a 29. percben biztosan fogja.

 

A 23. perben Studnicka a gól mellé plasszíroz. A 25. percben a labdát Bodnár kapja szépen lefutja Prochaskát és Deutschet centerez, beadott labdáját Schaffer fogja, sarokkal hátraadja és nagy rushs-sel jövő Schlosser mintegy 20 méterről a jobb felső sarokba védhetetlen gólt lő 2:0 (25. perc)

Az osztrákok sem maradnak sokáig adósak. Sturmer lefut a jobb szélen, a goalvonalról centerez s a szabadon hagyott Bauer kapásból közvetlen gólt lő. 2:1 (27. perc)

 

A váratlan eredmény felvillanyozza az osztrák csapatot s Knapp előtt Stürmer, majd Bauer lövéseit védi. A 35. percben Schlosser Bodnár beadását kedvező helyzetben a kapus kezébe lövi. A félidő hátralevő perceiben is a magyarok támadnak s előbb Bíró, majd Kertész II. két lövése jut a kapu mellé.

A második félidőt Bodnár támadása nyitja meg, de lövése a goal mellé jut. Következő támadásunk Kertész II. off-side állásán akad meg. A 9. percben Kertész II. éles lövését Feigl védi, kidobott labdáját Szabó a kapu fölé rugja.

 

A 19. percben Ging szabadrugása Szabóhoz jut az Schlosserhez passzol már-már goal, midőn az utolsó pillanatban Feigl önfeláldozóan kornerre véd.

A 20. percben Bauer támadása kornert eredményez, ugyancsak kornert hoz a 21. percben Szabó-Schlosser támadása is. A 23. percben Csüdör megsérül és kiáll. A 26. és 29. percben egymásután két kornerrel is veszélyeztet a magyar csapat eredmény nélkül.

 

A 30. percben sántítva visszatér Csüdör is. A 32. percben Stürmer szépen lefut, de önző játéka miatt a labda a kapu mellé jut. A 34. percben a magyarok támadását Kertész II. erélytelen lövése fejezi be.

A 35. percben Schaffer-Schlosser szép összjátéka az osztrák védelem csak korner árán mentheti. A 37. percben ujabb magyar korner. A 39. percben az osztrák balszárny vezet támadást, de Payer biztosra ment.

 

A 40. percben Schaffer szép egyéni játékkal az osztrák goal elé viszi a labdát, de leadását Kertész II. és Bodnár is átlépi. A 43. percben Kertész II. viszi le a labdát, az offside helyzetben levő Schlosserhez passzol, kit egyszerre a két védőjátékos is foultol.

A bíró offsidet fuj. közben azonban a kapu előtt támadt kavarodásból Bodnár a labdát a hálóba juttatja. A közönség nagy lelkesedéssel ünnepli a goalt a bíró azonban, igen helyesen, szabadrugást ítél. Az utolsó percben az osztrákok még egy eredménytelen kornerrel veszélyeztetnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98