Dtum
Login with Facebookk
1915 | Május

A háborús magyar-osztrák mérkőzés – Ausztria győz 5:2 (2:1)

Hungária sporttelep. 10.000 néző. Bíró: Schubert M. Ferenc.

Jó szerencse, hogy a "háborus" jelzőt használhatjuk a mai mérkőzésről szóló tudósítás címében, mert az eredmény ugyancsak elcsufitaná a rendes magyar-osztrák mérkőzések eredménylistáját, a melyben ez volna az első Budapesten szenvedett vereség.

Vigasztaló tehát, hogy ez a vereség a két ország vetélkedéséről szóló történelmi följegyzésekben csak melléklapra kerül a vigasztaló főképpen az, hogy belőle semmi esetre sem lehet footballsportunk dekadenciájára következtetni.

Nem jelenti az eredmény a magyar labdarugó sport vereségét, pusztán csak annyit jelent, hogy a harctéren küzdő, vagy más okból nem szerepelt jeleseinket a válogató-bizottság nem tudta szerencsés kézzel pótolni, illetőleg helyettesíteni.

Standard reprezentatívjaink sorából nélkülöznünk kellett Rumboldot, Payert, Bodnárt, Blumtot, valamint Hlavayt és Weiszt, a kiknek méltó helyettesítéséről részben nem lehetett, részben nem igyekeztek kellő módon gondoskodni.

A két csapat így állott fel:
Ausztria: Dosnohlidek – Popovich, Jetzinger – Scdlacek, Prohaska, Kürner – Ehrlich, Kuthan, Studnicka, Swatos h. Hoel.
Magyarország: Zsák – Kőszegi, Csüdör – Biró, Rozsos, Kocsis – Klement. Konrád II. Pataki, Schlosser, Borbás dr.

A kezdés jogát a magyar csapat jól kihasználva azonnal támadóan lépett fel. A magyarok már az első percen belül az osztrák kapu előtt teremtek, de Klement elhibázta a centerezést és így elszalasztotta a goal-helyzetet.

A 16. percben Borbás szép centerét Konrád II. értékesíteni nem tudta. Az osztrákok, a kik ekkor már átvették tőlünk a támadást, több ízben goallal fenyegették kapunkat.
Így például Hoel, az osztrákok balszélsője a 17. percben olyan lövést intézett a kapunk felé hogy csak a kapufélfa felső léce tudta kivédeni.

A 24. percben korner esett a javunkra, amely goallal fenyegette az osztrák kaput. Rögtön utána ujabb kornerünk volt. De ismét eredmény nélkül, míg az osztrákok – bár a támadásból kevesebb jutott nekik, mint a mienknek – a 26. percben megszerezték az első goaljukat, a miért Zsák hálára kötelezte az osztrákokat.

Kőszegi is részt kérhet ebből a hálából. Zsák ugyanis folytatva az előzőleg tanusított könnyelmű játékot, észrevétlenül kifutott a kapuból és így a labdának utat nyitott a hálóba (1:0). A következő percben Pataki megkisérli a kiegyenlítést és szép lövését az osztrák kapus csak elszánt révetéssel tudta eltüntetni.

A 28. percben az osztrák támadások során korner esett a terhükre. A 33. percben malleur érte Schlossert: egy erősen rugott labda gyomrán találta és néhány percre harcképtelenné tette. A 36. percben Kuthan a Szvatosch által hozzá továbbított labdával goalt rugott (2:0).

Ettől az eredménytől felbuzdulva, az osztrákok heves támadásba mentek át, a melyet időnként átvettünk tőlük, de a csatársor jobb oldalának lassu, indolens játéka reánk nézve sikerrel nem járt. A félidőben elért egyetlen goalunk nem játékosaink érdeme, hanem az osztrákoknak köszönhető. Tudniillik öngoalt vétettek ellenfeleik. A 44. percben Prohacka a kapujuk elé került labdát Szedlacsekbe rugta, a kinek kezétől a hálóba pattant a labda.

(Második félidő.) A második félidő rossz ómennel kezdődött és eloszlatta a kiegyenlítés, illetve győzelem reményét. Az első percben ugyanis ujabb goalt kaptunk, azuttal is a védelem nem menthető hibájából. Studnicka használta ki a Kőszegi és Zsák által goallövésre alkalmat nyujtó helyzetet a 6. percben a bíró rontotta el, a ki hibásan elbírált off-side miatt lefujta a támadást.

A szorongatottságából ki-kiszabaduló osztrák csatároknak mindannyiszor alkalmuk nyilott a goal-lövésre, mert Kőszegi és Zsák nem szolgáltak kellő védelemére a kapunknak. Zsák érthetetlenül könnyelmű védelmi módszerének tudható be a negyedik goal is, a melyet a 10. percben Hoel révén értek el az osztrákok. Zsák ősi módszer szerint lábbal akarta kivédeni a lövést (4:1).

A 17. percben csaknem goal esett javunkra, de a kapufélfába ütközött a labda- A 19. percben Pataki gyönyörű lövése is sikerrel biztatott, de a kapus elhárította. A 21. percben Schlosser elgáncsolása miatt a 16-os vonalon adott büntető-rugás alkalmával Schlosser félre lőtte a labdát.

Az osztrákok eredményük megóvása végett a védekezésre koncentrálták az erejüket és aut-rugásokkal igyekeztek az időt pazarolni. Intenzív támadásaik során a 26. percben Pataki a mérkőzés legnagyobb sportértékű goalját lőtte (4:2).

Az osztrákok eredményüket veszélyeztetve látták azért ujra a támadást forszírozták és a míg a mi csatárjaink támadása az osztrák backek és kapus sikeres ellenállása, meg a kétségtelenül melléjük pártolt szerencse folytán eredménytelen maradt, addig az osztrákok a 42. percben ötre szaporítják goaljaik számát (5:2), ez az ötödik goal Ehrlich és Zsák nevéhez fűződik.

Ehrlich dicsősége azonban jelentékenyen csekélyebb, mint a Zsák hibája, mert a kapusnak könnyelműségének méltó befejezéséül az elfogott labdát kezéből kiejtette és Ehrlich prédájául dobta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A győztes osztrák csapat A közönség Schubert bíró két segédjével
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98