Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

Alkudozás a németekkel

A katonai vészhelyzet elmúltával a monarchia formálódó álláspontja a békéről már kevésbé volt engedékeny (Czernin terve megelégedett volna a háború előtti status quoval) de a békekezdeményezés mellett Bécsben és Budapesten is kitartottak.

 

A németekkel folyó alku nem bizonyult egyszerűnek. Németország szívesen fogadott volna egy orosz különbékét, de általános békére nem gondolt, mert bízott a végső győzelemben és így a hadicélok realizálásában.

A Monarchia hivatalos álláspontját egy béketervre Burián báró, közös külügyminiszter terjesztette a német szövetséges, konkrétan Bettmann-Hollweg kancellár elé. Eszerint Belgium függetlenségét visszaállítják, de Belga-Kongót megkapja Németország.

 

Az addigi Orosz-Lengyelországból létrehozzák a független lengyel királyságot. Kisebb határkiigazítások történnek a Monarchia javára, Oroszország és Olaszország rovására. Szerbiát Bulgária és a Monarchia javára megkisebbítik, a maradék Szerbia a Monarchia érdekszférájába kerül. Oroszország szabadon áthajózhat a tengerszorosokon, de azok török kézen maradnak.

Mint látható, ez az elképzelés már nem elégedett meg a háború előtti állapot visszaállításával, hanem kisebb – a német tervekhez képest kétségtelenül mérsékelt – hódító célokat is megfogalmazott. A Monarchia terve nyilván a katonai stabilitás utáni helyrebillent önbizalomról árulkodott és igyekezett elébe menni a németek követeléseinek.

Burián terve alkalmatlan volt: az antant számára elfogadhatatlanul sok, a németek számára kevés. Igaz, a Monarchia döntéshozói mindezt csupán tárgyalási alapnak szánták. A németekkel lefolytatott tárgyalások során mindinkább nyilvánvalóvá vált, hogy a német szövetséges nem békét akar, hanem békemanővert a saját és a semleges közvélemény megnyerésére, a háborús felelősség elhárítására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98