Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

Elnyomó intézkedések Erdélyben

Erdély egy részének ideiglenes román megszállása, majd az ellenség kiűzése után a katonai hatóságok könyörtelen elnyomó intézkedéseket foganatosítottak. A gyanúsítottakat internálták, perbe fogták, katonaszökevények vagyonát elkobozták.

 

Hajmeresztő tervek fogalmazódtak meg. Így egy kultúrzóna létrehozása a határon, ahol az összes román felekezeti iskolák helyét állami iskolák vették volna át, (meghagyva 15-18 nagy múltú intézményt) ellenben nagy költségen1600 magyar iskolát hoztak volna létre. (Ezek a tervek végül nem valósultak meg).

311 román iskola 477 román tanítójának állami javadalmazását megszűntették. A nagyszebeni román érsekség próbálta meg védelmezni a román iskolai érdekeket. Megnehezítették a román parasztok birtokvásárlását, és lehetetlenné tették román városlakók földvásárlását.

 

(1867-1914 között az erdélyi birtokállomány 5 százaléka magyar kézről román kézre vándorolt – jobbára lecsúszott magyar dzsentri kisbirtokosok földjét vásárolták meg román gazdagparasztok).

A kiéleződött nemzeti-nemzetiségi kérdést tehát csupán erő felmutatásával látta megoldhatónak a Tisza-kormány. Nagy terhet viselt – miként az egész országban, s végül is Európa-szerte – az erdélyi parasztság. Az élelmiszer-beszolgáltatás mellett sok paraszt behívása a hadseregben munkaerőhiányt idézett elő, amit nők és hadifoglyok alkalmazásával pótoltak.

A nemzeti és társadalmi feszültségeket volt hivatva enyhíteni Erdély tüntetőleges kezelése: az osztrák-magyar trónörökös, majd a bajor király, sőt a német császár is meglátogatta a tartományt, magyar és német lakosságának megnyugtatására.

 

Pro Transylvania néven segélyprogramot szerveztek. (A legtöbb anyagi kárt a román betörés során Székelyföld szenvedte el). A német birodalomban pedig kifejezetten a szászok javára gyűjtöttek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98