Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

Háborús szőlőkötözés

Egy uj anyag: az ugynevezett szőlőkötöző papirzsineg került forgalomba, a mely a végzett kisérletek szerint megfelelő minőségben tényleg szintén eléggé kielégitő eredménnyel használható. Ezen papirzsinegek főbeszerzési forrása magyarországon „Pátria” papirgyár. Magyarországi eladási irodája Budapesten (VII., Rákóczi-ut 6.)

Egyébként a papirzsineg sokféle minőségben készül és csak az a minőség bizonyult elázás ellen is türhetően ellenállónak, amelyik legalább 1-1 1/2 mm. vastag, keménysodrásu (minél jobban van sodorva, annál ellenálóbb) és tiszta ugynevezett natroncelluloséból készült. Vannak a nedvesség ellen impergnált papirzsinegek is, amelyek általánosságban még megbizhatóbb minőségek. 

Mindezen papirzsinegeknek mint szőlőkötöző anyagoknak az értéke szemben minden egyes esetben csak külön előkisérletek (nedvesitési és áztatási próbák) által állapithatók meg és csak igy szemre meg nem itélhető.

A kötözés papirzsinegekkel kényelmes, gyors és ha a papirzsineg megfelelő volt, a legfelső (záró) kötözés kivételével a többi (alsó és közép) kötözésnél az eddigi kisérletek szerint még buja növésü, dus lombozásu tőkéken is eléggé tartósnak bizonyult; a felső (záró) kötözés végzésére, minthogy ott a kötöző anyagokat a szél és az eső közvetlenebbül éri, a papirzsinegek megnyugvással nem ajánlhatók.

Különben egy-egy hold szőlő felkötéséhez suly szerint körülbelül kétszerannyi kell belőle, mint a jó minőségü raffiából.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98