Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

A bernáthegyi kutya

Az ember legelső és leghűségesebb társa, barátja és szolgája mindenkor a kutya volt és a világirodalom kezdete óta se szeri, se száma azoknak a költőknek, akik a kutya erényeit és érdemeit magasztalták. Socrales, a híres görög bölcs, a kutyára esküdött, mert hűség dolgában ezt az állatot tartotta a legkiválóbb teremtménynek; Nagy Sándor annyira elszomorodott egyik kedvenc kutyája korai halálán, hogy várost alapított az emlékére; Homerus gyönyörü versekben énekelte meg a vén Argost, Odysseus hűséges kutyáját; a római történelem megemlékszik egy kutyáról, mely siralmas vonítással, uszva kisérte gazdájának a Tiberisbe vetett hulláját; Szótér, a görög Korinthust védelmező kutyák egyike, államköltségen kapott ezüst nyakkötőt...


Folytathatnók ezt a lajstromot szinte a végtelenségig, - holott pedig nem ezek voltak a legderekabb kutyák. Sőt nem a legderakabb volt az a Becerillo se, mely száz meg száz félvad amerikait szétszaggatott a gazdája védelmében, - se a hóhér kutyája, mely gazdája intésére éjnek idején végigkisérte a rettegő utast a hosszu, sötét erdőn, - se Dryden "Sárkány"-a, mely ura szavára rárohant négy banditára s kettőt megfojtván, megmentette gazdája életét, - se az a kutya, mely hazafutva megjelentette a molnárnak, hogy kis fia a vizbe esett, - se az a másik, mely Varsóban a hidról a folyóba ugrott, hogy megmentsen egy fuldokló kisleányt, - se Aubry kutyája, mely gazdája gyilkosát a király szemei előtt tépte szét, - se a Cellínié, mely fölverte az aranymíveseket, mikor a tolvajok ékszereket akarta lopni...

Nem ezek voltak a legderakabb kutyák, hanem Barry, a Szent-Bernáthegy leghiresebb kutyája, mely több, mint negyven embernek az életét mentette meg.
Ez a kutya, mihelyt a vihar közeledett, azonnal jelentkezett szolgálattételre; nyakába akasztotta kis kosarát a kenyérrel, meg egy kis üveg szíverősítővel és napról-napra kiment a kolostorból, esőben, szélben, hóviharban egyaránt, megkereste a hó alá temetett szerencsétleneket és kiásta őket, vagy ha egymaga ezt nem bírta, akkor gyorsan hazaszaladt, hogy az ásóval fölszerelt szerzeteseket odavezesse és segítsen nekik a boldogtalan megmentésében. Ellentéte volt a sírásónak, mert föltámasztotta az eltemetetteket, - és megtörtént, hogy egy kis fiut, akit félig megfagyottan ásott ki a hóból, a hátán vitt haza a barátságos kolostorba. Mikor megöregedve elgyöngült és nem szolgálhatott többé a világnak, Bern városa közköltségen tartotta el élte fogytáig, holta után pedig kitömve mutogatják még ma is a berni városi muzeumban.

Képünkön a hires bernáthegyi kutyák egy kis csoportját mutatjuk meg, amint éppen etetik őket. Ezek az eben négy nemzedéken át tisztán megőrizték fajtájukat, de most már nincs tisztavérü bernáthegyi, mert a hűségesen szolgáló, derék állatokat eltemették a lavinák. A régi fajta helyett most egy közeli rokonát tenyésztik a 2472 méter magasan fekvő bernáthegyi kolostorban, melynek környékén 8-9 hónapig tart a tél. Ott a hó csak nyáron hull nagy pelyhekben, télen ellenben oly finom jégkritályokká morzsolódik, hogy a szél még az ajtók és ablakok hasadékain is behordja őket. A szél, különösen a kolostor közelében, 30-40 láb magas, laza hófuvásokat hord össze, melyek minden ösvényt és szakadékot betemetnek, s a legkisebb lökésre a mélységbe zuhannak.

Ezen a régi hegyszoroson át csak nyáron és egészen tiszta időben veszélytelen az utazás; ellenben télen és zivataros időben, mikor a sok szakadékot és ösvényt betemeti a hó, ezer veszedelem fenyegeti az utast, mert a hegy minden évben megköveteli az áldozatait.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy érdekes szobanövény Egy érdekes szobanövény
Mexikó trópikus éghajlata alatt, a hatalmas őserdőkben díszlik a...
A müncheni izomszépségi verseny A müncheni izomszépségi verseny
A müncheni izomszépségi verseny f. hó 17-én és 19-én tartatott meg és...
Oroszország gazdag? szegény? Oroszország gazdag? szegény?
Huszonegynéhány éve ezernyi szakvéleményt hallottunk arról, mennyit...
Az Újpest győzelmei Törökországban Az Újpest győzelmei Törökországban
Újpest – Fener Bahcse 3:1 (0:1) Nappal hátban, szél ellen kezdünk. A...
Mi van a BIOSz Phönix-ajánlatában? Mi van a BIOSz Phönix-ajánlatában?
A Biztosító Társaságok Szövetsége holnap délelőtt nyujtja át Fabinyi...
Városi takarékpénztár Debrecenben Városi takarékpénztár Debrecenben
A kommunális takarékpénztáraknak nálunk halva született eszméje ismét...
Magyarország korcsolyázó bajnokságai Magyarország korcsolyázó bajnokságai
Vasárnapon reggel fél 9 órakor folytatta a BKE a Magyarország...
Az Uránia-Egyesület háborús felolvasásai
Mult számunkban hirt adtunk már arról a felolvasási cyclusról, a mit...
Washingtoni közlemény Roosevelt és Churchill megegyezéséről Washingtoni közlemény Roosevelt és Churchill megegyezéséről
Churchill Londonba való megérkezése után a Fehér Ház közleményt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98