Dtum
Login with Facebookk
1917 | Augusztus

A cselédkönyv

A cselédmizériák ellen nem véd meg minket a törvény. Nem is lehet rossz néven venni, ha már kerek husz esztendeje akarjuk megváltoztatni ezt a mult századbeli örökséget, rendet csinálva a cselédmizériák minden vonalán. A buzgalom azonban még mindig csak a jó szándéknál maradt. Csak most hirlik megbizható forrásokból végre komolyan, hogy nemsokára mégis meglesz a reform: a gazdák és cselédek kölcsönös örömére, akik ezentúl jóakaratban és szeretetben fognak egymás irányában buzgólkodni, s legfeljebb akkor szidják egymást, ha már igazán muszáj.

A reform alaptervezete többé-kevésbé kész is már. Az ujitások egyik legfontosabb pontja például a fényképpel ellátott cselédkönyv lesz. Ideje is! Ahány tolvaj, s szélhámos figuráns akadt a cselédvilágban, az majdnem kizárólag lopott, idegen cselédkönyvvel csempészte be magát a háziasszonyok gondtalan bizalmába, hogy aztán egy alkalmas pillanatban sok drága holmival együtt elillanjon. Legfeljebb a cselédkönyvet hagyta hátra. Nyugodtan tehette, ugy sem volt az övé s amig az kiderült, már ki tudja megint hányadik inkognitóban kezdte előlről. Ellenben az jutott gyakran kellemetlen helyzetbe, akitől ellopták a cselédkönyvet. Egy friss eset ebből!

Vera, onnan messzi Trencsénből, jó lány volt. Most sem ment volna el helyéről, de nagysága elment nyaralni s elküldte. Node hely hamar akad! Még aznap a cselédszerzőben felfogadta egy másik nagysága, előleget adott s bemondta a lakását. Másnap jöjjön el, Vera! A nagysága nem volt túlpuccos, a kezei is ki voltak dolgozva és Vera a maga egyszerü eszével ezt jó jelnek vette. Jó is, ha a nagysága is megfogja a seprő nyelét.

Annál nagyobb kár volt, hogy a nagyságát nem találta azon a cimen, ahová az rendelte. De hát…utoljára az sem baj! Éppen az reggel kapott levelet a Janótól, hogy hazaeresztették egy pár hétre a katonaságtól. Hazamegy tehát ő is. Ugy is sok a mezei munka és Janó nagyon fog örülni. Minden ugy lett, ahogy elgondolta. Már egészen el is felejtette azt a nagyságát, akinél a könyve maradt….

Egyszerre azonban jött a csendőr s szigoru, mérges arccal kereste Verát. – Te loptál! – förmedt rá az ijedt lányra, aki sirva esküdözött, hogy soha senki dolgához nem nyult. A csendőr mégsem tágitott. – Jó lány vagy! – mondta – ismerlek, de azért mégis loptál, mert igy irják Pestről, ott pedig csak tudják?

Bizony jó időbe telt mig tisztázódott a helyzet. Kiderült, hogy az a „nagysága”, aki Verát felfogadta, volt a tolvaj. A Vera cselédkönyvével állt be szolgálni és másnap elvitte mind az ékszert s pénzt és megszökött. A Vera könyvét azonban otthagyta s ezért keresték legelébb a kis cselédet. Vera ártatlansága tehát bebizonyult, de mit ért már az?! Mert azalatt, amig abban a csunya gyanuban volt, az Anka kikezdte és el is csalta a Janót – aki nem lesz egy céda tolvajnak a vőlegénye! Igy beszélt az Anka és Janónak végleg elcsavarta a fejét. Már azután sem akart visszajönni.

Lám egyéb bajok mellett ilyen kellemetlen epizódokat is termel a mai cselédkönyv, csak azért, mert a fénykép helyében mindössze egy kis rossz, megbizhatatlan személyi

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az írástudók árulása   (4.- 5.- 6. ) Az írástudók árulása (4.- 5.- 6. )
Ez a második felfedezés abból áll, hogy a Kor problémája: az...
Rövidek Rövidek
A franca-angolkatonai bizottság tagjai vasárnap délelött 11 órakor...
A fogadalom A fogadalom
Amerikában sem ritka dolog a válás. Egy asszony – a férj...
A Nemzeti Bank jelentése
A Nemzeti Bank e heti kimutatásának két tétele érdemel különös...
Nappali életre készül az ifjú Festetics gróf, az éjszakák hőse
A Batizfalvy szanatórium földszint 1. számú betegszobájának lakója...
Az éneklés haszna Az éneklés haszna
Nem is hinné az ember, hogy az éneklésnek milyen jó hatása van a...
Szerelem iskolája Szerelem iskolája
Öt hónapja játszák Newyorkban Lilian Harvey e második amerikai...
Az angol király rádióbeszéde a háboru megpróbáltatásairól Az angol király rádióbeszéde a háboru megpróbáltatásairól
Az angol király szombaton este rádióbeszédet mondott, melyben...
Elektro-kultúra
Azok között a nagyjelentőségü természettudományi vizsgálódások...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98