Dtum
Login with Facebookk
1917 | December

A gépíró gép

Kora tanár olyan gépet szerkesztett, amellyel nem csak betűket, hanem képeket is tud továbbitani olyan távolságra, mint a betűket. Tekintve pedig azt a körülményt, hogy New-Yorkból Budapestre egy-két közvetitő állomással kábel utján távirat is küldhető, amely elméletileg ( ha közvetlen összeköttetés volna ) néhány másodperc alatt érkezik meg, a Korn-féle eljárással fotográfiák, vagy bármely kép is ugyanannyi idő alatt érkezik meg ezen a nyolcezer kilométeres távolságon. Az első ilyen fajta kisérletnél az volt az elv, hogy a letáviratozandó képet a feladó állomáson elemeire bontották.

Az elemek hétféle színárnyalatból állanak. A távírás tehát nem volt más, mint soronként letelegrafálni a képelemeket igy 1.4000.7, 1050.6, 2000.5, 400.6, 6000.3, 1825.7, 216.4, 40.5. Ebből a sorból kiszedte az első sort: négyszázhetes szinű ( ez a legsötétebb) elemet 1050 hatos jelűt és így tovább. Mikor aztán az egész kép sorelem együtt ki van szedve, ugy bánnak vele, mint minden más szedéssel, összefogják, présbe teszik, s nyomják vele a képeket. Korn tanár ezt az egyszerű eljárást a gépszedés formájára tökéletesítette.

Amint ő megüti a felvevő állomáson a megfelelő gombot, a leadóállomáson már automatikusan sorakozik a megfelelő képelem, akár csak a Hughes-gépen a betűk és mikor befejezte a géptelegrafálást, a kábel tulsó végén már készen van a kép. Ha az olvasó nagyító üveggel megnézi az itt bemutatott arcképet, nyomban látja, hogy mi az a képelem, s észre is veszi a hétféle árnyalatot az elemek között. Van a Korn-féle eljárásról eltérő rendszer is, amikor a képet fotoplasztika utján az árnyalatok szerinti mélység és magas magassági zónákba osztják.

Ezeken az egyenetlenségen egy kutatótű szalad végig, szinte átrajzolja a leadó képet, s mert a tű a rugós szerkezeténél fogva hol magasabb, hol meg mélyebb felületen sétál, a föl és lefelé való mozgatással más és más erősségű áramot indít meg. A leadóállomáson ezekből a különböző áramokból egy fölvevőtű, amelyen azonban már festék is van, ugyanazokat a nyomatokat festi le egy papirosra, amelyeket a tulsó állomáson a kutató tű beszaladt. Igy keletkezik a megtávirazott fénykép.

A képtelegrafálásnak a hirszolgálatban, a bűnügyekben, a kereskedelmi világbam óriási jelentősége van, főleg akkor, ha a dróttalan távirás utján is lehet képet, eredeti aláirást megtelegrafálni. Csak egy példát kell megemlitenünk. Breurában hajóra száll egy világcsaló, s a hajó már az angol partokat is elhagyta, mikor Bremába elfogatási parancs érkezik a körözött egyén ellen. Bremából dróttalan táviró a hajóra küldi a gazember arcképét s minden kétséget kizáróan le lehet tartóztatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Több munka az új évben! Több munka az új évben!
Közel 800 millió kiadás mellett körülbelül tízmillió pengő értékű az...
Vízipólócsapataink diadalútja Vízipólócsapataink diadalútja
Vizipóló-sportunk hatalmas fellendülését mutatja nemcsak a hazai...
Apponyi Apponyi
A magyar nemzet elszorult szívvel gondol a békekonferencia zöld...
Értekezlet a kivándorlás ellen: hogyan lehetne korlátozni? Értekezlet a kivándorlás ellen: hogyan lehetne korlátozni?
A Zemplén vármegyei gazdasági egyesület folyó évi junius hó 30-án...
Nem egyeduralkodó a magas kalap… Nem egyeduralkodó a magas kalap…
Brett Sarolta – cég fiatal főnökei Apponyi- téri üzletükben a...
Apponyi Albert vasárnap délután három órán át tárgyalt Teleki Pállal Apponyi Albert vasárnap délután három órán át tárgyalt Teleki...
Politikai körökben érdeklődéssel várták Apponyi Albert grófnak mára...
Híres magyar orvosok 1. rész Híres magyar orvosok 1. rész
A világlapok hasábjain szinte naponkint találkozunk érdekesebbnél...
Magyaróvárott elfogták Csehl Ferncet,
Az Összetartás szerkesztőjét, aki lapjában pogromra uszított- a...
Szabadlábra helyezték Podmaniczky Félixet
A büntetőtörvényszék vádtanácsa ma délelőtt szabadlábra helyezte báró...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98