Dtum
Login with Facebookk
1917 | Február

Elektromos automaták

Néhány év óta többen foglalkoztak oly automaták szerkesztésével, a melyek bizonyos bedobott pénzdarabért megfelelő mennyiségű elektromos energiát bocsátanak rendelkezésre. Legújabban Landis és Gyr svájci cégnek sikerült igen elmésen szerkesztett ilyen automatát forgalomba hozni, a mely a kívánalmaknak teljesen megfelel.

 

Ez a gép lényegében közönséges árammérőből áll, a milyent most az egyen- és váltakozóáram mérésére használnak. További főalkotórésze egy kapcsolószerkezet, a mely akkor működik, midőn valamely pénzdarabot a nyíláson át bedobunk és e nyílást magába foglaló különálló szerkezetet fogantyú segítségével megnyomjuk. A bedobott pénzdarab súlyánál fogva egy záróreteszt old fel, miáltal a fogantyú jobbra forgatható.

 

Ezzel azt érjük el, hogy a pénzdarab külön tartóba hull és egyidejűleg egy rugó feszül meg, melynek hatására a géprészek elektromost áramkörbe kapcsolódnak, az elektromos energia pedig az automatához erősített és az áramkörbe iktatott belső vezetéken ágazik el. Az áram immár a vevő rendelkezésére áll. Abban a pillanatban, melyben az áram megindul, az árammérő működésbe jön, a mely a bedobott értékének megfelelő árammennyiséget pontosan jelzi.

 

Az árammennyiség felhasználása után az árammérő befolyása alatt működő apró ütközőtárcsa a kapcsolószerkezetet megrögzítő záróreteszt eredeti állásába visszalöki ezáltal a kapcsolószerkezetet az áramkörből kikapcsolódik és az automata ismét működhetik. Kiváló előnye abban nyilvánul, hogy egyszerre több pénzdarabot – legfeljebb azonban 15 darabot – is dobhatunk az automatába, miáltal az áram felhasználása gazdaságosabb és értékesebb.
W.B.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98