Dtum
Login with Facebookk
1917 | Január

Az uj esztendő gazdasági feladatai

Budapest, 1917. január 6.

Mennyire gazdag tapasztalatokat szereztünk a háboruról a maga gazdasági vonatkozásaiban a lefolyt hosszu háboru alatt, azt már mindnyájan tudjuk. Ismerjük jó és rossz oldalait és azt is tudjuk, hogy a gazdasági élet káros kinövései ellen minő irányban és milyen hatással védekezhetünk. 

A maga egészében véve lépten-nyomon érezzük a gazdasági élet visszafejlődését.
Mert a vállalkozás nagy nyereségei mindössze azt bizonyithatják nemcsak nálunk, de az összes hadviselő államokban, hogy a termelési feltételek és az értékesités között mindig bizonyos aránytalanság áll fenn, mely a nagy nyereségek létrejövetelét megneheziti. Magukban véve ezek a nagy nyereségek azonban nem bizonyitják a gazdasági élet normális fejlődését, amint azt a háborus gazdasági életről senki sem állithatja.

Mégis a nyereségek tekintetében a saját hazai viszonyaink szempontjából megnyugtató jelenségnek kell tekintenünk, hogy a nyereségeknek igen jelentékeny része azt a társadalmi osztályt illeti, amely nálunk a lakosság zömét alkotja. A mezőgazdasági népesség vagyonosodása éppen annyira kedvező momentum hazánk jövőjére nézve, mint a hogyan tulnyomóan mezőgazdasági termelésünknek nagy része volt abban, hogy a háboru gazdasági hatásait elég jól elviselhettük. 

Szilárd gerincnek marad meg tehát a háborut követő békés idők nagy gazdasági átalakulása mellett az a tény, hogy a háborus közgazdaság küzdelmeiből mezőgazdaságunk, a maga egészében véve, meggyarapodva kerül ki. Mivel pedig a háboru befejezése első sorban az annyira hiányzó munkaerőnek visszaállitását jelenti, számithatunk arra is, hogy mezőgazdasági termelésünk közvetlenül a háboru után teljes erővel részt vehet a többtermelés, a termelés fokozásának annyira jelentőssé váló munkájában. Erre a tényre bizalommal épithetünk és háboruból való gazdasági kibontakozásban ez a körülmény fogja nekünk a legnagyobb erőt kölcsönözni. 

Ma azonban a békés viszonyokról egyelőre még messze állunk és csak reményünk lehet arra, hogy a megindult békemozgalom előbb-utóbb mégis eredményre fog vezetni. Éppen ezért az ujesztendő elején még nem érkezett el az ideje annak, hogy a békés viszonyokba való gazdasági átmenetel kérdéseivel behatóan foglalkozzunk, hanem első sorban azokkal a feladatokkal kell törődnünk, amelyeket a továbbtartó háboru ró reánk.

De e feladatok mellett már ügyelnünk kell a kibontakozás lehetőségére is, mert ezt a végső feladatot a háborunak ebben a kétségkivül jelentékenyen előrehaladott stádiumában szintén nem szabad szem elől tévesztenünk. Mindkét szempontból első sorban arra kell törekednünk, hogy a mezőgazdasági termelést eddigi szinvonalán nemcsak fenntarthassuk, de amennyire a viszonyok engedik, termelését is fokozhassuk.

A terméseredmények, sajnos, minden igyekezetünk dacára nem eléggé támogattak a háborus esztendőkben, ugy hogy az idén e részben a mezőgazdasággal szemben voltunk kénytelenek erélyesebben fellépni, hogy a lakosság jobb élelmezését biztosithassuk.

Igaz és a tapasztalatok is bizonyitják, hogy ez az irány nem jól járható ut és nagy óvatosság és körültekintés szükséges hozzá, hogy kétélü fegyverré ne váljon. Éppen ezért szükségesnek tartjuk, hogy a mezőgazdasági termelés érdekében vele szemben a gazdasági termékek tekintetében bizonyos megkülönböztetés tétessék és a lefoglalás nagy elővigyázattal vétessék igénybe.

Ellenben annál szükségesebbnek tartjuk a mezőgazdasági termelés fokozását már a háboru alatt minden rendelkezésre álló eszközzel, mert egyedül a termelés fokozása biztathat sikerrel ugy a háboru folytatása, mint a békére való átmenetel érdekében.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Különös hagyaték Különös hagyaték
A kaposvári zsidó hitközségre milliárdok várnak. Egy alapítvány révén...
Az Eiffel-tororny órája Az Eiffel-tororny órája
Azt tartja a közmondás, hogy mindig jó, ha tudjuk, hánat ütütt az...
A budapesti malmok üzembeszüntetése A budapesti malmok üzembeszüntetése
A budapesti összes malmok egyértelmüleg elhatározták, hogy üzemüket...
Az Oroszországban járt magyar tanulmányi küldöttség tagjainak tapasztalatai Az Oroszországban járt magyar tanulmányi küldöttség tagjainak...
Általában minden hatalmas arányú, amit az oroszok most csinálnak, de...
Tavaszi Szalon a Nemzeti Szalonban Tavaszi Szalon a Nemzeti Szalonban
Második Tavaszi Szalonját rendezi a Szinyei-Társaság "a fiatal...
Iglói vitte el Gyuláról a főispán díját Iglói vitte el Gyuláról a főispán díját
A Gyulai Athletikai Club alapításának 25. évfordulóján feltűnően...
Belgium és Franciaország 25 évre szóló katonai szerződést kötöttek Belgium és Franciaország 25 évre szóló katonai szerződést...
A „Montag” brüsszeli jelentést közöl, amely szerint az...
A föld „csodafolyói” A föld „csodafolyói”
Az ecetfolyó - A cukortó - A halálfolyó - A forró folyó – Az...
Három kegyelmes úr Három kegyelmes úr
A magyar bankélet három előkelő vezetőjével történt legutóbb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98