Dtum
Login with Facebookk
1917 | Január

A Gummifa

Nálunk is ismeretes és nagyon kedvelt szobanövény ez, de itt nálunk „fügefá”-nak hivják. Gyönyörü szép, vastag és husos levelei vannak, melyeknek felső lapja ragyogóan fényes zöld, mintha bőrből volna, és mindegyiknek rózsapiros melléklevele is van, mely a lombfejlődés után ernyedten lecsüng.

 

Üvegházainkban és szalónjainkban vagy diszkertekben szinte alacsony és igénytelen a gummifa, hazájában ellenben – Kelet-Indiában és a Szunda-szigeteken – a leghatalmasabb faóriások egyike. Hengeres törzse nagyon vastagra megnő és kötél módjára lelógó lég-gyökerek bogozzák körül; ezeken a léggyökereken át éppen ugy táplálkozik a gummifa, mint a földbe bocsátott, igazi gyökereken át. Koronája kupolás lombsátor, melynek levelei oly sürün állanak, hogy a leghevesebb zápor se törhet át rajta.

A gummifa gyümölcse fügeforma – ezért hivják fügefának – de élvezhetetlen. Ám a vele rokon fügefák közt vannak olyanok is, amelyek nagyon kitünő gyümölcsöt teremnek. Ezek közt legismertebb az édes vagy áriai fügefa, mely Dél-Ázsiából terjedt el, és a törökök hazánkba is elhozták; a budapesti Gellérthegyen, továbbá Herkulesfürdő és Orsova határhegyeinek lejtőin aztán el is vadult. Ennek a fügefának a levele ősszel lehull, mig ellenben a mi gummifánké örökzöld – ez az ugynevezett „fikusz” – és tojásdad alakjában rendesen 30 cm. hosszura és 12 cm. szélesre is megnő.

Kelet-Indiában egyébként igen számos válfaja honos; legnevezetesebb az ugynevezett szent gummifa, amelynek a képét bemutatjuk. Ennek árnyékában elmélkednek az indiai fakirok és brahminok a földi élet haszontalanságáról. Teljes nedvéből kaucsuk készül, ott pedig, ahol leveleit egy levél tetü megszurja, piros festék – a lakkpirositó – fakad belőle. A kaucsukot ugy nyerik, hogy a hatalmas faóriást „megcsapolják”; törzsét megfurják, vagy mélyen behasitják a kéreg alatt, a fának sebeiből szivárgó, tejszerü folyadékot edényekben fölfogják, s ennek a ragadós folyadéknak a gyantája a kaucsuk, melyet lassu tüzön való melegitéssel száritanak.

Ugyancsak Kelet-Indiának másik szent fája a banána is, mely szintén a fügefafélékhez tartozik, és az ágaiból lebocsátott gyökérmankóival száz meg százfelé megkapaszkodik (megfogamzik) a földben, ugy hogy néha egyetlen egy fa egész erdőt alkot; igy támad a „dzsungel”, vagyis a sürü, szinte áttörhetetlen bozót, mely a királytigrisnek legkedveltebb tartózkodó helye. Ha az ilyen dzsungel egyuttal mocsaras talajon is van, akkor oly buján tenyészik, hogy csak tüzzel lehet kiirtani. A jámbor hinduk bucsujáró csapatai néha napokig pihennek, elheverésznek a banána árnyékában, melynek a gyümölcse is kitünő; a praktikus angolok ellenben a kaucsukját, a gyantáját, a lakkfestékét meg a háncsát gyüjtik.

Az itt bemutatott gummifából kapják a braziliai Para-kaucsuk után legfontosabb kaucsukot, mely mennyiségre és minőségre is vetekszik az előbbenivel. Az angolok pár évtized óta rendszeresen ültetik a gummifát. Kelet-Indiában, és évről évre „leszüretelik” a termést. Különféle módon megvagdalják, megfurják a fákat, összegyüjtik a kifolyó, ragadós tejnedvet, melyet megalvasztanak, részint azáltal, hogy állni hagyják vagy főzik, vagy különféle anyagokkal (pl. timsóval) összekeverik. Sok helyen még ma is a Braziliában szokásos kezdetleges eljárással készitik ki a kaucsuknak a fából kicsurgó tejnedvet; agyaggal bevont evezőlapátokat mártanak a tejnedvbe, aztán a rájuk tapadó tejnedvet erősen füstölő tüz fölött száritják, ugy hogy a tejnedv vékony rétegekben megalvad.

 

Ha ez megszáradt, a lapátot ujból a tejnedvbe mártják és ezt addig ismétlik, mig a kaucsuk 10-12 cm. vastagságu réteget el nem ér; ekkor egy oldalt fölhasitják és igy szalonna-oldalhoz hasonló lemezeket kapnak. A kaucsuk ma a legfontosabb iparcikkek egyike, legkivált amióta az automobilok kerekeire használják; évente körülbelül 100 millió kilogramm kaucsuk fogy el és az ára állandóan emelkedik; a háboru kitörése óta a központi hatalmak országaiban megfogyott a kaucsuk és az ára megtizszereződött.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Muzsikuscigányok terjesztették a kiütéses tifuszt Muzsikuscigányok terjesztették a kiütéses tifuszt
Székesfehérvárról írják: Az elmult hó végén Varga István gazdálkodó...
Háboruskodás a viharágyuk miatt
Három évvel ezelőtt nagy jégeső volt, a mely tönkretette a...
Egy ébredővezér merénylete az Uj Nemzedék szerkesztője ellen Egy ébredővezér merénylete az Uj Nemzedék szerkesztője ellen
A Kovács testvérek ekrazitos társaságának leleplezésekor – mint...
Az áruló mellény Az áruló mellény
A detektivek sétája sem olyan, mint más emberé, aki gondtalanul,...
A legujabb irodalmi mű A legujabb irodalmi mű
- Látta ezt az érdekes könyvet? A legujabb irodalmi mű, ami a...
A kormányválság
A lefolyt hét az új kormány megalakitására irányult kisérletekkel s a...
Milyen kamatot fizethetnek a bankok a betétek után?
Az Országos Hitelügyi Tanács november hó 13-án megtartott ülésében a...
Svájci gépfegyverosztagok Svájci gépfegyverosztagok
A jól szervezett és a nemzetközi politika hullámcsapásain kívül eső...
A hétfő gazdasági tanulságai A hétfő gazdasági tanulságai
Németországban már a tavaszon közel járt a munkanélküli-statisztika a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98