Dtum
Login with Facebookk
1917 | Július

Görögország az ántánt mellett

A bécsi görög követ junius 3-án megjelent külügyminiszteriumunkban és kormánya megbizásából a következőket közölte:
"Miután a Görögországot eddig két táborba osztó párt egysége helyreállott és a görög csapatok a maczedóniai fronton harcolnak, a görög kormány kénytelen megszakítani a diplomáciai viszonyt Ausztria és Magyarországgal.


Griparisz ezzel kapcsolatban utlevelének kiadását kérte és egyidejüleg a külügyminisztérium tudomására juttatta, hogy a görög érdekek képviseletét a monarchiában az itteni holland királyi követség veszi át.


A "Router-ügynökség" jelenti Athénból.

"Noha a háborút még nem üzenték meg, a kormány azon a nézeten van, hogy a szabadelvü kormány tegnap történt kormányra lépése óta Görögország háborús állapotban van a központi hatalmakkal. A központi hatalmaknál és szövetségeseiknél megbízott diplomácziai képviselők visszahívása küszöbön áll."


A bécsi diplomácziai körök felfogása szerint Görögország és a központi hatalmak diplomácziai összeköttetésének megszakítását hamarosan követni fogja a hadiállapot. Ámde a széthulló görög hadsereg, a melyben nagyobb része Konstantin királyhoz ragaszkodik, a Balkánon nem fogja a központi hatalmak rovására megváltoztatni a hadihelyzetet, annál kevésbé, mert a tengeralattjáróharcz az ottani katonai akcziókat a minimumra szoritotta s a tesszáliai termésnek a nép és a Sarrail-hadsereg élelmezésére elegendőnek kell lennie.


A berni görög követ elmondta, hogy Görögország részéről nemcsak a diplomácziai viszony megszakítása, hanem a háború kitörése is valószínű a központi hatalmakkal. Görögország belső helyzete hasonlít ahhoz, a melyben Románia volt a döntő koronatanács előtt.


A "Daily Mail" athéni jelentés szerint
a Venizelosz-kormány az egybehívott kamarától öt millió drachma hitel megszavazását kéri mozgósítási intézkedések czéljára.


A berni török követ nyilatkozata szerint semmi sem lehetetlen, ha Venizelosz van kormányon. a hadüzenet a görögországi belső állapotoktól függ, de sem katonai, sem politikai tekintetben nem játszik szerepet és egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a hatalmi viszonyok eltolódását idézze elő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sándor, az antantbarát Venizelosz által befolyásolt király Konstantin, a volt király, akivel a görög hadsereg nagy része rokonszenvez
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98