Dtum
Login with Facebookk
1917 | Június

Alföldy Mihály - Levél Ady Endréhez

Igen becsült Uram!

A Nyugat c. folyóirat 1917. május 1. számában olvastam igen tárgyilagos, rövid jellemzését szegény Tömörkény Istvánról. Ez a kis cikk a nekrológok alakoskodó túlzásától ment férfias nyíltsággal s melegséggel szól a derék íróról, igazság és kegyelet hangzik felénk minden szavából. Még a nekrológok szomorúfűzei között is megtalálja az igazságnak rejtett kis ösvényét. De ugye, szívesen veszi tőlem, ha egy kis megjegyzését valamelyest kiegészítem.

 

Ezt olvasom szép cikkében: "Mikszáthnak nem eredeti témája például a kaszát vásárló paraszt, de megcsinálta, viszont Tömörkény a klasszikus előrajz után is alig tudta a subát megvásároltatni a parasztjával." Igazán remek szembeállítása az abszolút és a relatív nagyságnak, a klasszikusnak és a kiválónak, és csak, mondom, a történelmi igazság véletlen ismerete késztet megállapítani, hogy A kaszát vásárló paraszt Mikszáthnak igenis eredeti témája, ha egyáltalán van eredeti téma a világirodalomban.

 

Mikszáth ugyanis 1879. június 26-án szemtanúja volt annak, amint Szegeden a piacon kaszát osztogattak, kaszát válogattak. Másnap 1879. június 27-én kis újságcikket írt lapjába, a Szegedi Naplóba. Olyan föloldott hírt, olyan szürke semmiséget. Olyan kis laptölteléket. És ebben a névtelen újságcikkben első vázlatát készítette el annak a rajznak, mely később legremekebb művecskéinek egyike lett.

 

Így is kezdi a szegedi cikkben: A tegnapi kaszaosztogatás alkalmából jut eszembe, hogy mikor a szegedi ember kaszát vesz, legelébb is.".. A rajz első kidolgozásának alapja tehát igazi egyéni élmény - itt még csak szegedi magyarról beszél és nem a magyarról - s ezt az egyéni élményét csiszolgatta soká a lelkében, míg az a tökéletes kis fotográfia lett belőle, nem a szegedi, hanem a magyar parasztnak hű arcmása.

 

Ez tehát eredeti témája volt Mikszáthnak s véletlenül éppen az a témája, mely egyéni élményből szakadva ki, jó alkalom arra, hogy a művészi teremtés belső munkáját ellessük. Aki elolvassa azt az első, szegedi kis cikket - szinte kacagnak ránk mókás sorai a sárgult papírról - és összehasonlítja a végleges formával, a riportot a rajzzal, az igazán meghallja a hallatlant: hallja, a költői alkotás mezején hogy' nő a fű.

Készséges, régi híve:

Alföldy Mihály

*

Kedves és érdekes ez a levél s én mégis kénytelen vagyok megismételni, hogy a kaszát-vásárolt paraszt nem eredeti témája Mikszáth-nak. Unalmamban, betegen, pár hónap előtt egy falusi könyvtár minden olvasható olvasnivalóját előszedtem s megtaláltam a kaszát vásárló parasztot. Csak úgy művészietlenül, nyers torz-rajzként valahol, talán egy régi élclap bekötött évfolyamában.

 

Most már kötelességem lesz utána nézni, mert fontosnak nem tartottam s ma sem tartom ezt a dolgot. Lehet, hogy Mikszáth már újságcikke előtt ismerte, lehet hogy nem olvasta soha, de meglátta magamagának külön az ő parasztját. Mikszáth művészetén mit sem halványítana, ha visszaemlékezett volna az olvasott egyszerű s nyers megfigyelésre. Ígérem, hogy mégis utána nézek a dolognak, már mint irodalomtörténeti kuriózumként is érdekesnek.

Ady Endre[*] Az egészet kiadta Rubinyi ujra a nagy író A saját ábrázatomról c. posthumus kötetének bevezető tanulmányában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az Országos katonai fogyasztási szövetkezet felszámolása Az Országos katonai fogyasztási szövetkezet felszámolása
Az Országos katonai fogyasztási szövetkezet felszámolói a következő...
Véres összeütközés Charlottenburgban rendőrök és kommunisták között Véres összeütközés Charlottenburgban rendőrök és kommunisták...
Ma délután Charlottenburgban ifjukomministák tüntető csoportja és...
Vígjátéksorozat Vígjátéksorozat
A vígjátéksorozat dominálja a budapesti színházi életet, de...
Erdősi Szilveszter János emléke Erdősi Szilveszter János emléke
A magyar reformáczió s a XVI. századi irodalom egyik nagyérdemű...
Képes apróságok Képes apróságok
Solina Konrád csendőrörmester a Szandzsákbeli Nova Varoszban elfogott...
Újra támad a pestis? Újra támad a pestis?
Az európai államok közegészségügyi intézményeit esetleg egy nagy...
A Nemzeti Sport Club úszóviadala A Nemzeti Sport Club úszóviadala
Zsúfolt nézőtér előtt folyt le vasárnap délután a Nemzeti Sport Club...
Ferencváros – Budai „11” 7:1 (5:1) Ferencváros – Budai „11” 7:1 (5:1)
Álmos szemű közönség gyülekezik össze lassanként az Üllői-úton a...
A kávé helyes pörkölése A kávé helyes pörkölése
Nagyon sokan, a nélkül, hogy csak sejtenék is, nagy hibákat követnek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98