Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1917 | Május

Fontos napok a háborúban és a politikában

Nevezetes és fontos eseményekben az utóbbi napok nem szükölködtek se a fronton, se a front mögött. Szövetségesből áruló módon átpártolt déli ellenségünk, Olaszország czimborái kétségbeesett és dühös sürgetésére, az Isten tudja hányadszor, megint nekizudította hadait a mi nagyszerű hőseink rendíthetetlen érczfalának. Olasz támad, olasz bánja: így volt ez a háború folyamán már csaknem egy tuczadszor és szilárd a bizalmunk, hogy hasonló lesz a végzete a most folyamatban tett véres kisérletnek is.

 

Mikor e sorokat irjuk: a csaták még vadul tombolnak és összeomlott olasz támadások festik véresre a Karszt szikláit és kőtörmelékeit. Minden egyes katonánk, a kit az áruló fegyvere elér, nagyon fáj a szivünknek, de tudjuk, hogy a végleges döntés súlyos bünhődése lesz e különösen galád ellenségünknek és biztos reménynyel nézünk elébe.


Bethmann-Hollweg német birodalmi kanczellár nagy feszültséggel várt nyilatkozatait teljes megnyugvással vehetjük tudomásul. A birodalmi kanczellár kijelentette, hogy most, a mikor a frontokon nagy csaták viharai dúlnak és mikor harcztéri helyzetünk kedvezőbb, mint bármikor volt idáig, a hadiczélokról részletes és körülményes nyilatkozatokat tenni nem lenne ajánlatos. A míg Anglia és Francziaország nyiltan a mi megsemmisítésünket vallja törekvésének, mi se biztosíthatjuk őket teljes érintetlenségükről, noha hódító szándék minket sohase vezetett. De ilyen gyilkos törekvések ellen a jövőre is biztosítani kell magunkat. Oroszország, mondotta a kanczellár, kijelentette, hogy hódító szándékai immár nincsenek. Ha bizonyságát adja a kijelentése őszinteségének, akkor a megértés munkája nem lesz köztünk nehéz és végét vethetjük az egymással való háborúnak egy olyan békével, a mely egyik fél szivében se hagyja a megaláztatás vagy a bosszúvágy tövisét.


A kanczellár azzal a bizalommal fejezte be beszédét, hogy a kedvező vég közeledik. Csak a kitartás utolsó próbatételére van szükségünk még: úgy a fronton, mint a front mögött. Bizalmunk a front hőseinek aczélos lelkében és aczélos karjában határtalan. A mi föladatunk, hogy méltóak legyünk hozzájuk és irántuk való bizalmunkhoz. A mi fegyverünk: az áldozatkészség. A szerető és lelkes gondoskodás a kedvező vég anyagi eszközeiről.


Európa Kanaánja: Magyarország most igazán az igéret mosolygó földje. Esztendők sora alá tartozó küzdelmünk és dolgod kezünk békés munkája egyaránt szép és bőséges jutalmat igér. Az általános nagy aratás ideje, a mely a békének és a kenyérnek aranykalászait hozza majd a portánkra, hétről-hétre közeledik. Tegye meg mindenki kötelességét hazája és a saját lelkiismerete iránt. A nagy megpróbáltatás utolsó idejét éljük és a kitartás, a készség, a kötelesség lelkes teljesítése sohase volt olyan döntő módon fontos és szükséges, mint mostan.

 

Minden kardnak és minden fillérnek megvan a maga nagy és szent hazafias föladata, hogy rengeteg küzdelmünk és rengeteg áldozatunk eredményét biztosítsuk. Minden magyar ember teljesítse ezt a föladatot! A haza kivánja ezt tőle!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az olasz hadszintér Theobald von Bethmann-Hollweg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Földrajzi-statisztikai tabellák Földrajzi-statisztikai tabellák
Nagyérdekű munka fekszik előttünk, amelyre az annyira lejáratott...
Nemzetközi golfverseny Tátralomnicon Nemzetközi golfverseny Tátralomnicon
A Tátraclub mozgalmas nyári golfszezonjának méltó befejezését képezte...
Jövőre nem lesz 60 éven felüli pénzintézeti és vállalati vezető Jövőre nem lesz 60 éven felüli pénzintézeti és vállalati...
Ismeretes, hogy közel két évvel ezelőtt kormányrendelet jelent meg,...
Hungária – Libertas 4:2 (2:1) Hungária – Libertas 4:2 (2:1)
A Hungária vasárnap játszotta harmadik túramérkőzését. Az első két...
Újpest – Ferencváros 3:1 (2:0) Újpest – Ferencváros 3:1 (2:0)
A húsvét egyetlen komoly futballeseményére huszonötezer néző...
Falusi asszonyok lázongása Falusi asszonyok lázongása
A békésmegyei Kétegyházán február 28-ikán mintegy százötven asszony...
A gyöngyösi katasztrófa után A gyöngyösi katasztrófa után
Minek elhallgatni, mikor olyan vigasztaló, hogy az elmult vasárnapon,...
A pápa és a háboru A pápa és a háboru
A szentatyát mélyen lesulytotta a háboru ujabb bonyodalma. V. Benedek...
Vámfelpénzek megváltoztatása Vámfelpénzek megváltoztatása
Általános volt a panasz a közgazdasági élet minden rétegében, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98