Dtum
Login with Facebookk
1917 | Május

Fontos napok a háborúban és a politikában

Nevezetes és fontos eseményekben az utóbbi napok nem szükölködtek se a fronton, se a front mögött. Szövetségesből áruló módon átpártolt déli ellenségünk, Olaszország czimborái kétségbeesett és dühös sürgetésére, az Isten tudja hányadszor, megint nekizudította hadait a mi nagyszerű hőseink rendíthetetlen érczfalának. Olasz támad, olasz bánja: így volt ez a háború folyamán már csaknem egy tuczadszor és szilárd a bizalmunk, hogy hasonló lesz a végzete a most folyamatban tett véres kisérletnek is.

 

Mikor e sorokat irjuk: a csaták még vadul tombolnak és összeomlott olasz támadások festik véresre a Karszt szikláit és kőtörmelékeit. Minden egyes katonánk, a kit az áruló fegyvere elér, nagyon fáj a szivünknek, de tudjuk, hogy a végleges döntés súlyos bünhődése lesz e különösen galád ellenségünknek és biztos reménynyel nézünk elébe.


Bethmann-Hollweg német birodalmi kanczellár nagy feszültséggel várt nyilatkozatait teljes megnyugvással vehetjük tudomásul. A birodalmi kanczellár kijelentette, hogy most, a mikor a frontokon nagy csaták viharai dúlnak és mikor harcztéri helyzetünk kedvezőbb, mint bármikor volt idáig, a hadiczélokról részletes és körülményes nyilatkozatokat tenni nem lenne ajánlatos. A míg Anglia és Francziaország nyiltan a mi megsemmisítésünket vallja törekvésének, mi se biztosíthatjuk őket teljes érintetlenségükről, noha hódító szándék minket sohase vezetett. De ilyen gyilkos törekvések ellen a jövőre is biztosítani kell magunkat. Oroszország, mondotta a kanczellár, kijelentette, hogy hódító szándékai immár nincsenek. Ha bizonyságát adja a kijelentése őszinteségének, akkor a megértés munkája nem lesz köztünk nehéz és végét vethetjük az egymással való háborúnak egy olyan békével, a mely egyik fél szivében se hagyja a megaláztatás vagy a bosszúvágy tövisét.


A kanczellár azzal a bizalommal fejezte be beszédét, hogy a kedvező vég közeledik. Csak a kitartás utolsó próbatételére van szükségünk még: úgy a fronton, mint a front mögött. Bizalmunk a front hőseinek aczélos lelkében és aczélos karjában határtalan. A mi föladatunk, hogy méltóak legyünk hozzájuk és irántuk való bizalmunkhoz. A mi fegyverünk: az áldozatkészség. A szerető és lelkes gondoskodás a kedvező vég anyagi eszközeiről.


Európa Kanaánja: Magyarország most igazán az igéret mosolygó földje. Esztendők sora alá tartozó küzdelmünk és dolgod kezünk békés munkája egyaránt szép és bőséges jutalmat igér. Az általános nagy aratás ideje, a mely a békének és a kenyérnek aranykalászait hozza majd a portánkra, hétről-hétre közeledik. Tegye meg mindenki kötelességét hazája és a saját lelkiismerete iránt. A nagy megpróbáltatás utolsó idejét éljük és a kitartás, a készség, a kötelesség lelkes teljesítése sohase volt olyan döntő módon fontos és szükséges, mint mostan.

 

Minden kardnak és minden fillérnek megvan a maga nagy és szent hazafias föladata, hogy rengeteg küzdelmünk és rengeteg áldozatunk eredményét biztosítsuk. Minden magyar ember teljesítse ezt a föladatot! A haza kivánja ezt tőle!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az olasz hadszintér Theobald von Bethmann-Hollweg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98