Dtum
Login with Facebookk
1917 | Május

Hogyan készül a pókháló?

Az amerikai Cuttriss megfigyelte és a Knowledge czimü folyóiratban leírta hogyan készíti a pók (Aranea diademata) a hálóját. E közlemény annyira érdekes, hogy lényeges részét az alábbiakban közölni fogjuk.

Cuttriss erős vihar után este 7 órakór kezdte az észlelést egy fenyvesben. A kiválasztott pók az egyik fenyőfaág alsó, száraz részén nyugodott mozdulatlanul. Ebben az állapotában meg is maradt egészen 9 óráig. Ekkor vékony fonalat eresztett egy lejjebb fekvő galyra, újból felmászott eredeti helyére és ezt a műveletet 9 óra 35 perczig kétszer megismételte.

Ebben az időben szél kezdett fújni, a mi, úgylátszik, a pók terveivel egyezett, mert egyszerre elkezdett dolgozni. Szabadon lógó szálakat bocsátott le, melyeket a szél odacsapott a lejebb fekvő galyakhoz, úgy hogy azok odaragadtak. 9 óra 50 perczkor a háló kerete nagyjában készen volt, miként az 1. képünkön látható. E munka elvégzése után a pók 20 perczig pihent.

Ezután már nem szabadoneresztett szálakkal dolgozott, hanem mindig maga is leereszkedett és a szálakat alkalmas helyen megerősítette. 9-10 szál elkészítése után mindig huzamosabb időn át nyugodott, valószínűleg pihenés végett, de lehetséges, hogy más physiologai okból. 12 óra 30 perczkor készen voltak a háló radiális szálai. A 2. képen számokkal van jelölve a sorrend, a melyben az egyes szálak készülnek.

A radiális irányú fonalak elkészülte után csodálatra méltó munkához látott. Egy fonalat a középpontban megerősitett, azután az egyes szálakon át kapaszkodva, gyönyörű csigavonalat feszített ki, úgy a hogyan az 3. képünkön látható. Ennek a fonálnak az volt a czélja, .hogy az egyes radiális fonalakat kellő feszültségben tartsa.

Most már csak s csigavonalszerü fonalak sűrítésének munkája volt hátra, a mit mindig ugyanabban az irányban (balról jobbra haladva) végzett. Úgylátszik, hogy ezeket a fonalakat valami sajátságos külön anyaggal vonta be, mert kellő megvilágításban színük lassú változáson ment keresztül. A leereszkedéstől eltekintve, minden más esetben a fonalat hátsó lábaival húzta ki a tüszőiből, elülső lábaival pedig elvágta azt. 1 óra 25 perczkor készen volt a háló (4. kép). Meg kell még külön jegyezni, hogy ez a pók előbb is és később is ugyanolyan szerkezetű hálót készített, a radiális irányú fonalak száma minden esetben 31 volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
1. kép, 9 óra 50 perckor 2. kép, a radiális irányu fonalak készítésének sorrendje 3. kép, 12 óra 40 perczkor 4. kép, 1 óra 25 perczkor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98