Dtum
Login with Facebookk
1910 | Október

A keresztespók

A pókok fajtájából a legérdekesebb kis állatka a keresztespók, a mely erdőkben, mezőkön, kertekben, sőt sokszor egy-egy kertiház ajtajában is csodaszép köralaku hálót szó, a melynek átmérője 30-31 czentiméter is szokott lenni. Maga a kis állat 11 milliméter hosszu, a nőténye pedig 15-18 milliméteres. Keresztespóknak azért nevezik, mert golyóalaku sárgás-barna hátsó testén fehér foltok keresztezik egymást.

A keresztespóknak nyolcz szeme van, s ezeknek az elhelyezéséről is felismerhető. Négy szeme nyégyszögalakban a feje közepén van, kettő-kettő pedig oldalt van elhelyezve.
Hogyan készül az a szép háló, a melyet képünkön is láthatunk? A háló anyagát a pók belei között lévő mirigyek választják ki. Ez a folyadék a pók hátsótestén párosával elhelyezett szemölcsökön keresztül jut a levegőre, a hol nyomban erős fonallá keményedik.

A szemölcsök felülete olyan, mint a kefe; az apró sertésszálak csövek, a melyek a mirigyekből nyilnak. E finom csövecskékből a pók a szerint, a mint finomabb vagy durvább fonálra van szüksége, egyszerre többet vagy kevesebbet működésbe tud hozni izmai nyomásával. A megnyomott szemölcscsövecskékből folyadék szivárog ki, a mely, mint már emlitettük, a levegőn nyomban fonallá keményedik. Ezt a fonalat dolgozza fel azután a pók lábai karmaival a legváltozatosabb hálóvá.

Persze egy nagy hálóhoz sok nedvre van szükség. Ezért szomjas állat a pók és nagyon szereti a vizet. Ha jó koszton él a pók, akkor bőven van hálóhoz való nedve, ha rossz koszton él, akkor bőven van hálóhoz való nedve, ha rossz koszton él, akkor nagyon takarékosan kell bánnia a mirigynedvvel, mert a mit egyszer kiadott magából, annak többé nem veheti hasznát.
Néha egy-egy pókhálószálon lóg le a pók a faágról. Egyszerre csak megindul a szálon fölfelé, s a szál egyre kurtább lesz. Ilyenkor azt hinné az ember, hogy a pók visszanyeli a szálat a testébe.

De ez csak látszat. Egyszerűen felgombolyitja a szálat a lábaira és magával viszi.
Ha már most kiszemelte magának a keresztespók azt a helyet, a hol hálót fog szőni, pl. két fatörzs között, akkor először is egy vizszintes erős szállal köti össze a két fatörzset. Nem egyszer ugy, hogy az egyik törzsre erősitett szálon elkezd himbálózni addig, a mig áltendül a másik törzsre, a hol aztán a fa kérgéhez tapasztja a fonál másik végét.

Ha megvan ez a kifeszitett alapkötél, akkor szabálytalan sokszög alakjában megcsinálja a pók a háló külső keretét. Azután átmérőket huz, a melyek egy középpontban metszik egymást. Legvégül szövi a sugarakra a köröket. A háló közepén körülbelül akkora területen, a mekkorát a pók kinyujtott lábaival elfoglal, finom csomócskákkal rakja tele a háló fonalait. Ezek a csomócskák ragadósak, enyvesek, hogy a zsákmány beléjük tapadhasson.

Egy rendes pókhálóhoz körülbelül 120.000 ilyen enyves csöppecskét használ fel a pók, a mely rendkivül ügyesen szaladgál ide-oda a háló sugarain, de maga sohasem bonyolódik bele a hálóba, mert fésüs lábkarmaival ér csak a háló szövetéhez.

Ha elkészült a háló, mozdulatlanul ül a keresztespók a háló középpontján, mind a nyolcz lábát kinyujtva, hogy minden irányban nyomban megérezze a háló legkisebb rezdülését. Igy várja a véletlen szerencsét.

Mihelyt egy áldozat, ha még oly nagy és erős is, mint például a sáska, beleröppen a hálóba és az első rángatózásra ki nem szabadul, a pók hátat fordít a zsákmánynak s egyszerre megnyomja mind a hat szemölcsét, amelyek lyukasak, mint a szita. Az összes nyilásokon egyszerre tódul ki a folyadék, a mely a levegőn nyomban ragadós fonallá keményedik. A pók két hátsólábával villámgyorsan legyezőalaku hálóvá szövi e szálakat, s miközben ugyancsak két hátsó lábával ide-oda forgatja az áldozatot, hamarosan belecsavarja teljesen ebbe a pókháló szemfödőbe.

Ha már nem mozog az áldozat, a pók többször is beleharap, s mérges harapása egészen elkábitja a zsákmányt. A keresztespók harapása az embernek nem árt, legfölebb viszket egy kicsit. Az elkábitott áldozat nedvét azután kiszivja a pók, s végül maradékát kilöki a hálóból. Azután megint elfoglalja őrhelyét a háló közepén és várja tovább a jószerencsét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Gazdák könyve, mezőgazdaság, állat-, baromfi és selyemtenyésztés,...
Az abszolutizmus kudarcza Az abszolutizmus kudarcza
A bécsi „Zeit” február 2-iki száma irja: „A minek...
Magyarország – Csehország 2:0 Magyarország – Csehország 2:0
A római vereség után mindenki magyar győzelemre szomjazott és ez be...
Véres cigányháború az országúton egy halottal és tizenöt súlyos sebesülttel Véres cigányháború az országúton egy halottal és tizenöt súlyos...
Vasárnap délelőtt véres cigányháborúság dúlt Miskolc és Zsolca között...
Az osztrák miniszterelnök bukása Az osztrák miniszterelnök bukása
Az osztrák miniszterelnök bukásának oka az volt, hogy Hohenlohe...
Versek 1944-ből Versek 1944-ből
Hagymát esznek, sót és kenyeret bár élhetnének napfényből,...
Debrecen város pénzügyei Debrecen város pénzügyei
Debreczen város törvényhatósági bizottsága e héten tárgyalta a város...
Európa-Afrikai tranzkontinentiális vasut Európa-Afrikai tranzkontinentiális vasut
Hatalmas vasuti tervvel foglalkoznak francia és spanyol tőkepénzesek....
Fényes Adolf művének kiállítása Fényes Adolf művének kiállítása
A Nemzeti Szalonban november 4-én szép kiállítás nyílt meg: Fényes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98