Dtum
Login with Facebookk
1917 | Március

Szines ellenségeink

Az ántánt hadseregben, mint ismeretes, nagyszámban harcolnak szines csapatok, melyeket az angol és francia gyarmatokról szállítottak az európai harcterekre. A legtávolabbi exotikus vidékek bennszülöttei küzdenek, különösen a nyugati harctéren, az ántánt érdekek szolgálatában. Ezeket a szines csapatokat egyáltalában nem kiméli az ántánt hadvezetősége, ellenkezőleg a legveszélyesebb pontokra és a legnehezebb szolgálatokra osztja be.

 

Azokat, akiket hadiszolgálatra nem használhatnak fel, a municiógyárakban alkalmazzák a hiányzó munkaerő pótlásra. Minden munició és fegyvergyárban, ahol csak lehetséges volt, szines gyarmati hadimunkásokkal váltották fel a nélkülözhető európai munkásokat, akiket azután a frontra vittek. A municiógyárakba beosztott gyarmati munkásokat a legfáradságosabb munkákra használja fel az ántánt, anélkül, hogy a munkájukat megfelelően honorálná.

 

Az angol és francia gyarmatpolitikával nehezen lehet összeegyeztetni a gyarmati lakosság ilyen felhasználását a harctereken és a municiógyárakban, mert a két állam békében legalább szinleg tiszteletben tartotta gyarmatlakóinak a függetlenségét és a szabadságát. Most azonban egészen nyiltan használják ki hatalmukat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98