Dtum
Login with Facebookk
1917 | Március

Polgártársak! Az ideiglenes kormány programmja

Az ideiglenes kormány a következő felhívást teszi közzé:
A birodalmi duma ideiglenes végrehajtó bizottsága a főváros helyőrségének és lakosságának támogatásával most teljesen megtörte a régi kormány káros befolyását, úgy hogy e pillanatban a végrehajtó hatalom szilárd, új organizálását kezébe veheti. Ebből a czélból az ideiglenes bizottság az első nemzeti kormányba a következő minisztereket nevezi ki, a kiknek korábbi nyilvános politikai tevékenysége biztosítja nekik az ország bizalmát.


Az új kormány politikáját a következő alapelvekre építi:
1. Általános és közvetlen amnesztia mindazok részére, a kik politikai vagy vallási természetű bűncselekményeket, katonai lázadásokat és földmivelési törvény elleni bűncselekményeket.


2. Véleményszabadság, sajtószabadság, egyesülési és gyülekezési szabadság, valamint sztrájkjog, e jogoknak katonai személyekre való kiterjesztése mellett oly határok között, a melyeket a katonai és technikai viszonyok megengednek.


3. Minden szocziális, vallási és nemzeti okok által indokolt korlátozás eltörlése.


4. Az alkotmányos gyülés összehívására való előkészületek közvetlen megtétele, a mely gyülés, az általános választójogon alapulva, a kormány összeállítja és alkotmányt fogad el.


5. A rendőri intézményt nemzeti miliczia fogja helyettesíteni, választott főnökökkel, a kik a kormányhatóságok alá rendeltetnek.


6. A községi választások és általános választójog alapján ejtetnek meg.


7. A csapatok, a melyek a forradalomban résztvettek, nem fegyvereztetnek le, hanem Pétervárott konszignáltatnak.


8. Ama szocziális jogok tekintetében, a melyeket a többi polgártársak élveznek, minden korlátozás megszüntethető a katonákra nézve, de a szigorú katonai fegyelemnek az aktiv szolgálatban való szem előtt tartásával.


Az ideiglenes kormány súlyt helyez annak hozzátevésére, hogy nem szándékozik a hadiállapot arra használni, hogy a fentemlített reformok végrehajtását késleletesse.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Ideiglenes kormány
Tánczos G. Károly


Ideiglenes kormány
A legújabb kori történelemben a nagy társadalmi vagy politikai változások után, az ilyenkor törvényszerűen bekövetkező, hosszabb-rövidebb ideig tartó átmeneti korszak áthidalására alakítanak a hatalmon levők ideiglenes kormányt. Az egyik legismertebb az 1917-es oroszországi februári forradalom után létrejött ideiglenes kormány, ame!y a burzsoázia hatalmi szerve volt, folytatta az imperialista háborút és a legerőszakosabban igyekezett elnyomni a munkás-, paraszt- és katonamozgalmakat. Kezdetben Lvov herceg, működése utolsó időszakában Kerenszkij vezette. Az ideiglenes kormányt a októberi forradalom söpörte el.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lvov herceg, az új ideiglenes kormánynak is miniszterelnöke Kerenski igazságügyminiszter Miljukov külügyminiszter
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98