Dtum
Login with Facebookk
1917 | Március

Ózonfejlesztőgép a lövészárokban

Ha a jövő krónikása majdan kutatni fog a mostani világháboru rejtelmei között, s hozzájut olyan adatokhoz, amelyekből az is kiderül, hogy a hadviselő felek micsoda fegyverekkel küzdöttek egymás ellen, külön kémiai tanulmányokat kell folytatnia, hogy megértse az egymásgyilkolás ördögi praktikáit. Aki nem ismeri az előzményeket s véletlenül kezeihez kap olyan fotografiákat, amelyek a gázbombákkal dolgozó katonákat ábrázolnak, jogosan hiszi azt, hogy itt az emberek buvárruhában harcolnak egymás ellen.

Tényleg ugy is van. Flandriában csaknem egy esztendőn át ugyszólván tétlenül nézett farkasszemet egymással husz-harminc méternyi távolságból a német és az ántántbeli katona. A német a sors bosszuálló, igazságosztó földi hivatottja, rajongója a tisztességnek és becsületnek, rendületlen szivóssággal állta a helyét, s vele szemben a hitszegés, a gonoszság, a becstelenség örök emberi gyarlóságával, a tisztességet támadó makacssággal foglalt állást. A tüz nem fogott egyiken sem, az acélt elfogta az erős földhányás, a betonerőd sok méternyi ereje, itt más nem segit, mint az olyan elem, amely áthatol a földhányások pólusain, amely beszivárog a legvékonyabb résen is, amely a levegővel együtt jut el a legvédettebb helyre.

Ez az anyag nem lehet más, csak a gáz. A nyugati harctéren háromféle gázlöveget használnak a hadviselő felek. Olyat, amely orrfacsaró bűzt terjeszt, tehát az emberi szervezet menekül előle, olyat, amely kábít a szagával és harcképtelenné teszi az embert, végre olyat, amely egyenesen fojtogat, tehát föltétlenül menekülésre késztet. A gázbombák használata kölcsönös, s mégis a németek vethetik ennek használatát az angolok szemére, mert az angolok alkalmazták a világon legelőször ezt a harci módot. De ezzel is ugy jártak ellenségeink, mint minden hadi találmányukkal Mi hamar eltanultuk és még tökéletesebb formában ellenük forditottuk.

A német hadvezetőség egyetlen szempillantás alatt visszaforditotta az angol gázlövegtalálmányt, sőt tovább ment, nyomban készen volt az ellenség gázfegyvere ellen a védelem is. Igy történt azután, hogy a német gázbombák rettenetes hatása ellen az angolok a világ elé futottak panaszkodni, s bünül rótták föl a németeknek, hogy sikeresebb volt az ő fegyverük, mint amit az angolok alkalmaztak a németek ellen. Nincs még teljes és tiszta képünk arról, hogy mi módon történik a támadás gázbombákkal, csak néhány képből és szórványosan elhelyezett néhány sor leirásból tudjuk, hogy kazánkocsik állanak az ellenségtől alig husz-harminc méternyire a föld alá helyezve, s ott gépi erővel állitják elő a gázanyagot, egy másik gépi erő nagy nyomással fémtömlők segélyével folyadék alakban csapja át az ellenségre a gázat, amely azután megteszi kötelességét.

Hallottunk olyan acéllövegekről, amelyek ütődésük után szétrobbannak, s ekkor terjesztik szét gázanyagukat. Verne Gyula, a nagy francia regényiró egyik regénye vált igy valóra, a „Régium ötszáz milliója” cimü, ahol a támadó egy várost akart megölni olyan gázlöveggel, amelynek röbbanása megfagyasztotta volna az emberi életet. A védekezés az ellen olyan sisakokkal történik, amelyeknek alkalmazását a békeidők, bányamunkásainál, a tüzoltóknál láttunk. A légzőszervek, az orr és a száj elé védő rostélyt helyeznek ebben a rotélyban gyapot van: amelyre automatikusan csepeg a védő kémikália. Ez a vegyszer friss levegőt varázsol a gyapoton való szétbomlása közben, s távoltartja a mérges, vagy kitarthatatlan gázokat. A szemet légmentesen elzárt pápaszem védi, a fül is teljesen védve van a külső behatás ellen. Van olyan védőszerkezet is, amelynek tartója a katona hátán van, mint a peronospora permetező, s egy kar-mozgatás friss levegőt szivattyuz a katona légzőszerveihez.

Az egész lövészárkot pedig valóságos gépezet látja el friss levegővel, mint azt a képünkön bemutatott hordozható ózonfejlesztőgép is mutatja. A kürtősgép az ózonfejlesztő szerkezet. Az ózont részint vizből, részint levegőből, részint dus oxigéntartalmu vegyületekből állitják elő elektromos uton, vagy amint itt, főzés után. Az előállitott ózon a mellék kocsin lévő tartányokba szorittatik, még pedig cseppfolyós állapotban, s midőn a tartányok megteltek, a kis kocsit betolják a lövészárokba. Egy kis szelep kinyitás a hosszu fémtömlőn ózont bocsájt oda, ahol arra szükség van, ezáltal az ellenség bűzbombáinak hatását egy kis kellemetlenségtől leszámitva ártalmatlanná teszik.

De van az ózongépnek még egy rendeltetése a lövészárokban. Az akna- és tárnafurásoknál. Az ellenség lövészárkait földalatti aknákkal, tárnákkal igyekeznek megközeliteni, s a tárnákban dolgozó katonák levegő hiányát van hivatva az ózongép pótolni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az erdélyi magyarság politikai történetéről Az erdélyi magyarság politikai történetéről
Az erdélyi magyarság huszonkét éves küzdelméről, a román...
Harvey W. (1578-1657) Harvey W. (1578-1657)
Háromszáz év előtt jelent meg a Majna-melletti Frankfurtban Harvey...
Ady Endre -  A fajtám sorsa Ady Endre - A fajtám sorsa
Mert gyáva volt és szolga volt S életét élni sohse merte, A Sors, a...
A német emlékek megsemmisítése Elszász-Lotharingiában A német emlékek megsemmisítése Elszász-Lotharingiában
A franciák nagy gyorsasággal igyekeznek eltüntetni a megszállott...
A legujabb párisi divathóbort a miniatür –golf A legujabb párisi divathóbort a miniatür –golf
Ha azt kérdezi valaki: - Mi az, ami a legdivatosabb Párisban? –...
A pápaválasztás A pápaválasztás
A pápaválasztás kérdése egész Európát foglalkoztatja. A közös...
Nyomozás az ágy alatt Nyomozás az ágy alatt
Falun voltam. Olyan ónsulylyal nehezednek néha az emberre azok a nagy...
Móricz Zsigmond Budapesten Móricz Zsigmond Budapesten
Móricz Zsigmond végre megérkezett Budapestre. Vagy harminc évig járta...
Bethlen nem türi, hogy pártjának tagjai Wolffékkal tartsanak Bethlen nem türi, hogy pártjának tagjai Wolffékkal tartsanak
Az egységes párt tagjainak egy része már hetek óta aggodalommal...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98