Dtum
Login with Facebookk
1905 | Május

Ozon készülék

A St.-Louisi kiállitás elektrokémiai csoportján a Siemens-Halske czég bemutatta azon készülékjeit, melynek szerkezetét a mellékelt rajz ábrázolja. A készülék víz tisztitására és sterilizálására szolgál.

A készülék a következő alkatrészekkel rendelkezik: A és B illetve a C főfedő lapok, D a belső sarkok, E üveghengerek, I szigetelő lemez, G és H víz lebocsátó csövek és J az ozon csap. A készülék egy öntött vas víztartóval van ellátva, a melyet felülről és alulról egy födőlemez zár el légmentesen.

A tartóban 10 üvegedény van szerelve a felső és alsó lemezhez, úgyhogy a középrekesz egy viztartányt képez. Üzemben a tartány vízzel van megtöltve, a melyik részint hütésre szolgál, részint mint elektromos vezető működik.

Az üveghengerek belső részében az ugynevezett felső polusok vagy sarkok nyernek elhelyezést és pedig ugyhogy egymás között és az üveghenger között egyenlő távolságban vannak.

Ezen belső polusok elektromos vezetővel vannak összekötve és egy sarkkal a magas feszültségü transzformátorhoz vannak kapcsolva; a másik sarok a tartánynyal nyer összeköttetést zárt áramkört alkota a víz és üveghenger között.

A tarnszformátos sarkváltása 50, a primärtekercs feszűltsége 120 volt és a feltranszformálás 1000 volt-ra történik; a szerkezet egészen különleges, a primeroldal egy forgó megszakitóval áll összeköttetésben, amely a kommutátor alakjával bir 11 segmensböl készitve: a fordulatszám perczenként 800.

A levegő ozonná alakittatik, azután egy száritó kamarába keül, a hol egy ventilátor működik. Az ozonmennyiség ezáltal növekedik, afelső fedőlap alatt összevegyül és csövek segélyével innen elvezettetik a sterilizáló rekeszbe, a hol a vizen keresztül áthuzódik.

A vizre való hatás gyakorlati értéke a bakteriumok megölése és a víz a készüléket kristálytisztán, a higéniai összes követelménynek megfelelően hagyja el.

Ilyen ozontelepek Wiesbaden-Schiersteinban és Paderborn-ban vannak felállitva és kitünő eredménynyel dolgoznak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98