Dtum
Login with Facebookk
1917 | Október

Az alkalmatlanok behívása

Különféle katonai segédszolgálatokban sok olyan egyén van még ez idő szerint alkalmazva, akik alkalmassági fokuk folytán arczvonalbeli, vagy legalább is hadtápcsapatoknál teljesítendő szolgálatra jönnek tekintetbe. Hogy ezen egyének jelenlegi alkalmazásukból felválthatók legyenek, a közel jövőben oly népfelkelésre kötelezettek fognak a véderőtörvény 7. §-a alapján népfelkelési szolgálatra fegyver nélkül behivatni, a kik a népfelkelési bemutatószemlén a fegyverrel teljesítendő népfelkelési szolgálatokra "alkalmatlanok"-nak találtak.

 

A behivásoknál csak az 1891-1868. születésü évfolyamok fognak tekintetben jönni és pedig az egész monarchia egyenletes megterhelése mellett. A közérdekek, valamint az egyes behívandók magánérdekei a legmesszebbmenő mérvben figyelembe fognak vétetni.

 

Ehhez képest elsősorban az önként jelentkezők, valamint olyanok fognak tekintetbe jönni, a kik vagy semmiféle hivatásban sem tevékenykednek, vagy pedig csak oly hivatással birnak, a melynek teljes mérvű kifejezése a mai viszonyok között még leginkább nélkülözhető. Ide tartoznak főleg azon hivatások, melyek fényüzési és szórakozási czélokat szolgálnak. Közczélú szolgálatot teljesítő, valamint oly egyének, kik hadiczélú üzelmekben vannak foglalkoztatva, egyáltalában nem jönnek szóba és a lehetőség határáig meg fognak kiméltetni a munkaerők bevonásától mindazon egyén hivatási ágak is, a melyeknek épp a jelenlegi viszonyok közt különleges jelentőségük van.

 

Az ezen művelet folyamán fegyver nélkül teljesítendő népfelkelési szolgálatra bevonandó egyéneknek azáltal lesz a katonai szolgálat teljesítése megkönnyítve, hogy a mennyiben nem maguk kérik távolabbi alkalmazásukat, lehetőleg lakhelyükön vagy annak közelében fogják azt teljesíthetni és így módjukban lesz a katonai szolgálatuk által megengedett mérvben polgári hivatásukat is kifejteni, vagy legalább is arra befolyást gyakorolni.

 

A hol a katonai viszonyok megengedik, a laktanyán kivül való lakhatás meg lesz engedve. Az ily módon igénybe vett egyének alkalmazáséban csak egy, az illető születési évfolyamokat érintő esetleges népfelkelési szemle hozhat változást, a midőn azonban ilyen egyének szemlekötelezettsége iránt intézkedések tétetnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98