Dtum
Login with Facebookk
1917 | Október

Az ostoros álskorpió

Kelet-Indiában, de legfőképpen Jáva szigetén honos ez a visszataszitó külsejű állat, melyet a régebbi állatbuvárok skorpió-póknak hivtak, mivel mind a két állat sajátságából és szervezetéből megvan benne valami. Utált és borzalmas féreg volt már a régiek szemében is: az álnokság és a gonoszság eleven jelképe, amelyről tömérdek, képtelen mese volt forgalomban.

A görögök szerint – akik Nagy Sándor indiai hadjárata óta ismerték – a rothadó krokodilusokban teremnek, éppen ugy, mint a valódi skorpiók: Plinius szerint elásott tengeri rákokban kelnek életre, abban az időben mikor a nap a rák vagy a skorpió csillagképletén halad keresztül, Paracelsus pedig egész komolyan állitja, hogy az álskorpiók – és a valódi skorpiók is – éppen ugy föltámadnak halottaikból, mint a mesés főnix-madár.

E badarságokból persze, egy szó se volt igaz, de mindenesetre bizonyitják, hogy az emberek fantáziáját mindenkor izgatták és érdekelték a skorpiók, bár a férgeket nem kedvelték, sőt ellenkezőleg: irtóznak és félnek tőle. Aminek oka az, hogy ostoros álskorpió állkapcsának csipése – a csipés nyomán a sebbe hatoló méreg révén – fölötte kellemetlen, bár korántse oly veszedelmes, mint általában hiszik. Mert az apró teremtményeket, melyekből az álskorpió táplálkozik, megöli ugyan, de a felsőbbrendű állatokra és az emberekre nézve semmi nagyobb veszedelemmel nem jár. Általában a szervezet hamar megszokja a skorpiómérget; az első marás gyakran jár hányással, égető fájdalommal, magas foku lázzal, sőt néha ájulással és bénulással is: - de a második marás hatása már nem olyan heves és tartós, a harmadik pedig ismét gyöngébb, mint a másodiké.

Peters természetbuvár, aki éveket töltött el az igazi és álkapáspók tanulmányozásával, határozottan állitja, hogy az álskorpió marása utóvégre már csak hirtelen, de elmuló fájdalmat érzett a marás pillanatában, amelynek azonban minden egyéb káros következménye elmaradt.

Már Aroistoteles tudta, hogy a skorpiók eleveneket szülnek, s azóta a természetbuvárok gondosan megfigyelték a furcsa féreg szaporodását. A nőstény potrohában van egy hosszu tömlő és ebben fekszenek sorban a peték, melyekből a fiatal ivadékok kikelnek. Az apró, szőke férgek néhány hétig az annyuk mellet maradnak és ez eteti is őket; de hogy miként; azt mindeddig még nem tudták megfigyelni a buvárok. Eközben az anya napról napra fogy és soványodik, míg végre, mikor az uj ivadék teljes önállóságra jut, az anya elpusztul. Innen támadhatott az a fönn is emlitett babonás vélemény, hogy a skorpiók is éppen ugy föltámadnak halottaikból, mint a mesebeli fönix-madár.

A képünkön látható indiai skorpiópóknak nincsen karmos fullánkja az utópotrohán, mint az igazi skorpiónak, ellenben a bennszülöttek azt tartják, hogy kampós horogban végződő rágócsápja méregmirigyet rejteget és ezért szörnyen félnek tőle. A féreg teste átlag 3 centiméter hosszu, de a lábai háromszor, az első csápja és az ostora pedig majdnem ötször olyan hosszuak. Általában a tengerpartok széles tengeripókjaira emlékeztet. Marása ellen külsőleg lugos gyógyszereket (amoniák, dohányhamu stb.) használnak a fájdalom csillapitására és a daganat lohasztására; a benszülöttel lekötik a sebet és addig fekszenek, míg a rosszullét mulik. A mart seb sajgatóan fáj, körülötte gyulladás keletkezik: maga a méreg viztiszta, hamar beszáradó savanyu folyadék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Milán király temetése Milán király temetése
A temetés előkészületeinél gróf Zichy Jenő, az elhunyt bizalmas...
Flottatüntetéssel és diplomáciai szakítással fenyegeti Amerika Japánt Flottatüntetéssel és diplomáciai szakítással fenyegeti Amerika...
Az Egyesült Államok kormánya eddig nem kapott választ arra a...
A Szinyei Merse Pál társaság jubiláris kiállítása A Szinyei Merse Pál társaság jubiláris kiállítása
Húsz éves fennállását a Szinyei Merse Pál társaság a Nemzeti...
Mussolini Afrikában Mussolini Afrikában
Vasárnap Mussolini gépkocsin folytatta útját Benghazi felé, az új...
„Corinthián Vándordíj” „Corinthián Vándordíj”
A Corinthiánok magyar football-vándordíjat tűztek ki.Élénk...
Gömbös Gyula kijelenti Gömbös Gyula kijelenti
A politikai vizeken még mindig nem csöndesültek le Gömbös Gyula inkei...
A bankszövetség kardcsapatbajnoksága A bankszövetség kardcsapatbajnoksága
A Pénzintézeti Sportszövetség vasárnap délután, a Santelli-féle...
Súlyos ellentmondás a kormányban a diplomás-elhelyezés és a fúzióstervek között Súlyos ellentmondás a kormányban a diplomás-elhelyezés és a...
A kormányzat az utóbbi időben komolyan hozzáfogott ahhoz, hogy az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98