Dtum
Login with Facebookk
1917 | Október

Az ostoros álskorpió

Kelet-Indiában, de legfőképpen Jáva szigetén honos ez a visszataszitó külsejű állat, melyet a régebbi állatbuvárok skorpió-póknak hivtak, mivel mind a két állat sajátságából és szervezetéből megvan benne valami. Utált és borzalmas féreg volt már a régiek szemében is: az álnokság és a gonoszság eleven jelképe, amelyről tömérdek, képtelen mese volt forgalomban.

A görögök szerint – akik Nagy Sándor indiai hadjárata óta ismerték – a rothadó krokodilusokban teremnek, éppen ugy, mint a valódi skorpiók: Plinius szerint elásott tengeri rákokban kelnek életre, abban az időben mikor a nap a rák vagy a skorpió csillagképletén halad keresztül, Paracelsus pedig egész komolyan állitja, hogy az álskorpiók – és a valódi skorpiók is – éppen ugy föltámadnak halottaikból, mint a mesés főnix-madár.

E badarságokból persze, egy szó se volt igaz, de mindenesetre bizonyitják, hogy az emberek fantáziáját mindenkor izgatták és érdekelték a skorpiók, bár a férgeket nem kedvelték, sőt ellenkezőleg: irtóznak és félnek tőle. Aminek oka az, hogy ostoros álskorpió állkapcsának csipése – a csipés nyomán a sebbe hatoló méreg révén – fölötte kellemetlen, bár korántse oly veszedelmes, mint általában hiszik. Mert az apró teremtményeket, melyekből az álskorpió táplálkozik, megöli ugyan, de a felsőbbrendű állatokra és az emberekre nézve semmi nagyobb veszedelemmel nem jár. Általában a szervezet hamar megszokja a skorpiómérget; az első marás gyakran jár hányással, égető fájdalommal, magas foku lázzal, sőt néha ájulással és bénulással is: - de a második marás hatása már nem olyan heves és tartós, a harmadik pedig ismét gyöngébb, mint a másodiké.

Peters természetbuvár, aki éveket töltött el az igazi és álkapáspók tanulmányozásával, határozottan állitja, hogy az álskorpió marása utóvégre már csak hirtelen, de elmuló fájdalmat érzett a marás pillanatában, amelynek azonban minden egyéb káros következménye elmaradt.

Már Aroistoteles tudta, hogy a skorpiók eleveneket szülnek, s azóta a természetbuvárok gondosan megfigyelték a furcsa féreg szaporodását. A nőstény potrohában van egy hosszu tömlő és ebben fekszenek sorban a peték, melyekből a fiatal ivadékok kikelnek. Az apró, szőke férgek néhány hétig az annyuk mellet maradnak és ez eteti is őket; de hogy miként; azt mindeddig még nem tudták megfigyelni a buvárok. Eközben az anya napról napra fogy és soványodik, míg végre, mikor az uj ivadék teljes önállóságra jut, az anya elpusztul. Innen támadhatott az a fönn is emlitett babonás vélemény, hogy a skorpiók is éppen ugy föltámadnak halottaikból, mint a mesebeli fönix-madár.

A képünkön látható indiai skorpiópóknak nincsen karmos fullánkja az utópotrohán, mint az igazi skorpiónak, ellenben a bennszülöttek azt tartják, hogy kampós horogban végződő rágócsápja méregmirigyet rejteget és ezért szörnyen félnek tőle. A féreg teste átlag 3 centiméter hosszu, de a lábai háromszor, az első csápja és az ostora pedig majdnem ötször olyan hosszuak. Általában a tengerpartok széles tengeripókjaira emlékeztet. Marása ellen külsőleg lugos gyógyszereket (amoniák, dohányhamu stb.) használnak a fájdalom csillapitására és a daganat lohasztására; a benszülöttel lekötik a sebet és addig fekszenek, míg a rosszullét mulik. A mart seb sajgatóan fáj, körülötte gyulladás keletkezik: maga a méreg viztiszta, hamar beszáradó savanyu folyadék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Két  bemutató - Három nővés és Az új rokon Két bemutató - Három nővés és Az új rokon
A Vígszínház parádés szereposztásban és rendezéssel színre hozta...
A HTVK jubileumi vívóversenye A HTVK jubileumi vívóversenye
A Honvédtiszti Vívóklub évek óta előkelő szerepet játszik a magyar...
A német kormányváltozás jelentősége A német kormányváltozás jelentősége
Csöndben, de annál érdekesebb események között zajlott le a német...
Endre László reszketve várja Magyarországra való szállítását Endre László reszketve várja Magyarországra való szállítását
Még a linzi táborban voltunk – mondja-, amikor amerikai...
Egy királyi ügyész öngyilkossága Egy királyi ügyész öngyilkossága
Nagy-Váradon május 19-ikén délután Nagy Géza dr. királyi ügyész...
A kétéltű gépkocsi A kétéltű gépkocsi
Az ember már nem elégszik meg, hogy egyszer a földet, máskor a vizet...
A megnemesített aluminium A megnemesített aluminium
A megnemesített aluminium. Az aluminiumot Wöhler még 1827-ben fedezte...
Szanatórium a világűrben Szanatórium a világűrben
Swift Gulliverje újabb kalandjaiban egy Balnibarbi nevű roppant...
Bemutató gyep-hockey mérkőzés Budapesten Bemutató gyep-hockey mérkőzés Budapesten
Folyó hó 5-én, vasárnap mutatták be nálunk a Wiener Athletik Sport...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98