Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

A hónap rövidhíreiből

Hadi kiállitás Erdély javára

A József főherceg neve alatt a Margitszigeten rendezett hadi kiállitás szombaton nyilt meg. Jövedelme a kárt szenvedett erdélyiek javára lesz. Egy esztendeje annak, hogy Erdély megrohanása, a menekült erdélyiek szenvedése megrázta Magyarország minden érző szivét. A magyar társadalom minden szorongatása közt is sietett e szenvedést adandó áldozatkészséggel enyhiteni.

Most amikor a rövid harc után diadalmasan felszabadult Erdély mezein tovább foly a helyreállt élet: nem szabad megfeledkeznünk az izgalmas szomoru napok emlékéről és nem szabad elforditanunk szemünket a romokról, a melyek tanui a tavalyi szerencsétlenségnek. El kell takaritanunk a romokat, a kik mentek voltak az ilyen súlyos megpróbáltatástól: keressék föl csekély áldozatokkal a Margitszigetet.


Czigaretta-jegy Ausztriában

Bécsben azt beszélik, hogy Ausztriában már megállapították a dohányfogyasztás heti mennyiségét. E szerint állítólag huszonöt czigarettát vagy tiz szivart engedélyeznek fejenként egy hétre. A pipa- és czigarettadohány mennyiségénerk megállapításáról még nem tudnak.A bauxit felhasználása téglagyártásra


Az északamerikai Egyesült Államokban uralkodó magnezithiány következtében megkisérelték a bauxitot tüzálló téglák gyártására felhasználni. Az igy készült 76% aluminiumoxidot tartalmazó téglák alkalmazása teljes sikerrel járt; a bauxittéglák a magnezittégláknál olcsóbbaknak bizonyultak és a legkülönfélébb kemencékben igen jól beváltak. A nagyolvasztókban a salak a bauxittéglákba alig egynegyedrésznyire oly mélyen hatolt bele, mint a magnezittéglákba. A bauxittéglák gyártása ennek folytán most szélesebb alapokon indul meg Amerikában. 


A marosi hid ujraépitése

A marosi hidnak teljes vashiddá való átalakitása már régen tervbe van véve. Most egy nagy lépéssel közeledtek ennek a tervnek megvalósitásához, mert a hid átalakitása ügyében az érdekelt tényezők bevonásával a közigazgatási bejárás e hó 17-én lesz Hervay István alispán elnöklete alatt. 

Erdei vasutépités

A Borsód Hevesi Erdőipar rt. erdeinek kitermelésére 22 kilométeres gözüzemü erdei iparvasutat épittet az ózd-nádasdi vasut Arló állomásához csatlakozolag. A vasutat, amelynek első 12 kilométernyi szakaszán az alépitmény már elkészült, László György budapesti okl. mérnök, épitési vállalkozó tervezte és épiti. 


Német hajózási hirszolgálati vállalat

A németek a háboru alatt szükségesnek találták önálló hajózási hirszolgálatot lebonyolitó vállalatot alakitani, mely vállalat a külföldtől, nevezetesen Angliától függetlenül lássa el a német hajózási és kereskedelmi köröket a hajók utjáról való rendszeres értesitésekkel.

E célból alakult meg a „Seidnest" szervezet, Hamburgban. Az előkészitő közgyülésen a német hajózás és kereskedelem 400 képviselője volt jelen. A közgyülésen H. F. C. Heye, a hamburgi kamara elnöke elnökölt. A vállalat feladata lesz az egész világot behálózó képviselői szervezetet felállitani és kiépiteni.

A képviselők minden fontosabb hirt sürgöny vagy rádió utján fognak a társaság vezetőségével közölni. Hirek az érdekeltek rendelkezésére kiadatnak a naponként megjelenő „Schiffahrtszeitung"-ban. 


Az uj záróra tizenegy óra

A téli időszámítás életbeléptével szeptember 17-én fog megjelenni az uj zárórarendelet, a melynek elkészítésén a szénfogyasztási rendelettel kapcsolatban most dolgoznak a kereskedelemügyi és belügyminiszteriumokban.

Mint megbízható forrásból értesülünk, szeptember 17-től a záróra az egész országban éjjel tizenegy órakor lesz és a szinházak, valamint a mulatók, ellentétben a múlt évi megállapítással szemben, tizenegy óráig tarthatók nyitva. Ez az engedmény megszünteti a múlt évi állapotot.
A mi pedig a mulatóhelyek és a mozik fütését illeti, a kormány a szénfogyasztásról szóló rendelettel ezt nem fogja betiltani, hanem a mulatók és mozik tulajdonosait majd takarékosságra fogja kényszeríteni. A szénfogyasztás korlátozását egyébként a gázgyárak és a villamos üzemek vezetőségeinek javaslata alapján fogják megállapítani. A két kormányrendelet pár nap múlva jelenik meg. 


A zsirkérdés

A zsirral való ellátás ügye sok bajt okozott a mult télen, ma sem lehetett még mindenütt megnyugtatóan megoldani. Talán ezen a télen kedvezőbben alakul a helyzet. Legközelebb ugyanis a kormány veszi kezébe az ügyet, amennyiben szabályozza a sertéshizlalás módját, a saját gazdasági szükségleten tulmenő sertésállományt lefoglalja, s a hus és zsir szétosztását a Haditermény fogja intézni.

Saját szükségletére mindenki hizlalhat, de legfőlebb csak két sertést: többnek a hizlalására hatósági engedély lesz szükséges. A kormány rendelkezése, amely a tengeri lefoglalásáról és szétosztásáról is intézkedik, tehát a legnehezebbet, a városi lakosság szükségletének biztosítását célozza. A falusi lakosság szabadon hizlalhatván, nem érzi a zsírellátás nehézségét.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az erdélyi hadikiállitás a Margitszigeten:  báró Szurmay Sándor Az erdélyi hadikiállitás a Margitszigeten: a kiállitás főépülete Az erdélyi hadikiállitás a Margitszigeten: a műkiállitás Az erdélyi hadikiállitás a Margitszigeten: tábori posta egy leégett székely házban Az erdélyi hadikiállitás a Margitszigeten: tatár pavillon
Cikk-ajánló
A német kölcsön óriási sikere A német kölcsön óriási sikere
Pénteken délután vált ismeretessé a harmadik német kölcsön sikere:...
A szociális minisztériumért A szociális minisztériumért
Szociális időket élünk. De nem elég, ha csupán a közéleti fórumra...
A török hadseregparancsnok kiáltványa A török hadseregparancsnok kiáltványa
A törökországi forradalmi mozgalmak feltartóztathatatlanul hatalmukba...
Az FTC nyolcasa legyőzte a Pannoniát és a Hungáriát Az FTC nyolcasa legyőzte a Pannoniát és a Hungáriát
Vasárnap kora reggel. A nap alig-alig tud áttörni a tömörülő felhők...
Boldogabb vagyok, mint Dante,  - mondotta Kodály Boldogabb vagyok, mint Dante, - mondotta Kodály
A pesti gyorsvonat egyemeletes szürke épület előtt áll meg. A...
Krúdy Gyula - Az önmagával verekedő költőről Krúdy Gyula - Az önmagával verekedő költőről
Adyról sok legendát írnak össze, különösen majd akkor, ha az a...
Az ügyészségi körözi dr. Szilárd Rezső miniszteri tanácsost Az ügyészségi körözi dr. Szilárd Rezső miniszteri tanácsost
A Károlyi-forradalom idején dr. Szilárd Rezső rendőrkapitányt a...
A filmjáték és a regény A filmjáték és a regény
Így alakulnak az érintkező felületek és ezeken keresztül a döntő...
Galambos rekordidővel nyerte a marathoni futóbajnokságot Galambos rekordidővel nyerte a marathoni futóbajnokságot
Az ESC rendezésében vasárnap délelőtt futották le Magyarország...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98