Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

A hónap rövidhíreiből

Hadi kiállitás Erdély javára

A József főherceg neve alatt a Margitszigeten rendezett hadi kiállitás szombaton nyilt meg. Jövedelme a kárt szenvedett erdélyiek javára lesz. Egy esztendeje annak, hogy Erdély megrohanása, a menekült erdélyiek szenvedése megrázta Magyarország minden érző szivét. A magyar társadalom minden szorongatása közt is sietett e szenvedést adandó áldozatkészséggel enyhiteni.

Most amikor a rövid harc után diadalmasan felszabadult Erdély mezein tovább foly a helyreállt élet: nem szabad megfeledkeznünk az izgalmas szomoru napok emlékéről és nem szabad elforditanunk szemünket a romokról, a melyek tanui a tavalyi szerencsétlenségnek. El kell takaritanunk a romokat, a kik mentek voltak az ilyen súlyos megpróbáltatástól: keressék föl csekély áldozatokkal a Margitszigetet.


Czigaretta-jegy Ausztriában

Bécsben azt beszélik, hogy Ausztriában már megállapították a dohányfogyasztás heti mennyiségét. E szerint állítólag huszonöt czigarettát vagy tiz szivart engedélyeznek fejenként egy hétre. A pipa- és czigarettadohány mennyiségénerk megállapításáról még nem tudnak.A bauxit felhasználása téglagyártásra


Az északamerikai Egyesült Államokban uralkodó magnezithiány következtében megkisérelték a bauxitot tüzálló téglák gyártására felhasználni. Az igy készült 76% aluminiumoxidot tartalmazó téglák alkalmazása teljes sikerrel járt; a bauxittéglák a magnezittégláknál olcsóbbaknak bizonyultak és a legkülönfélébb kemencékben igen jól beváltak. A nagyolvasztókban a salak a bauxittéglákba alig egynegyedrésznyire oly mélyen hatolt bele, mint a magnezittéglákba. A bauxittéglák gyártása ennek folytán most szélesebb alapokon indul meg Amerikában. 


A marosi hid ujraépitése

A marosi hidnak teljes vashiddá való átalakitása már régen tervbe van véve. Most egy nagy lépéssel közeledtek ennek a tervnek megvalósitásához, mert a hid átalakitása ügyében az érdekelt tényezők bevonásával a közigazgatási bejárás e hó 17-én lesz Hervay István alispán elnöklete alatt. 

Erdei vasutépités

A Borsód Hevesi Erdőipar rt. erdeinek kitermelésére 22 kilométeres gözüzemü erdei iparvasutat épittet az ózd-nádasdi vasut Arló állomásához csatlakozolag. A vasutat, amelynek első 12 kilométernyi szakaszán az alépitmény már elkészült, László György budapesti okl. mérnök, épitési vállalkozó tervezte és épiti. 


Német hajózási hirszolgálati vállalat

A németek a háboru alatt szükségesnek találták önálló hajózási hirszolgálatot lebonyolitó vállalatot alakitani, mely vállalat a külföldtől, nevezetesen Angliától függetlenül lássa el a német hajózási és kereskedelmi köröket a hajók utjáról való rendszeres értesitésekkel.

E célból alakult meg a „Seidnest" szervezet, Hamburgban. Az előkészitő közgyülésen a német hajózás és kereskedelem 400 képviselője volt jelen. A közgyülésen H. F. C. Heye, a hamburgi kamara elnöke elnökölt. A vállalat feladata lesz az egész világot behálózó képviselői szervezetet felállitani és kiépiteni.

A képviselők minden fontosabb hirt sürgöny vagy rádió utján fognak a társaság vezetőségével közölni. Hirek az érdekeltek rendelkezésére kiadatnak a naponként megjelenő „Schiffahrtszeitung"-ban. 


Az uj záróra tizenegy óra

A téli időszámítás életbeléptével szeptember 17-én fog megjelenni az uj zárórarendelet, a melynek elkészítésén a szénfogyasztási rendelettel kapcsolatban most dolgoznak a kereskedelemügyi és belügyminiszteriumokban.

Mint megbízható forrásból értesülünk, szeptember 17-től a záróra az egész országban éjjel tizenegy órakor lesz és a szinházak, valamint a mulatók, ellentétben a múlt évi megállapítással szemben, tizenegy óráig tarthatók nyitva. Ez az engedmény megszünteti a múlt évi állapotot.
A mi pedig a mulatóhelyek és a mozik fütését illeti, a kormány a szénfogyasztásról szóló rendelettel ezt nem fogja betiltani, hanem a mulatók és mozik tulajdonosait majd takarékosságra fogja kényszeríteni. A szénfogyasztás korlátozását egyébként a gázgyárak és a villamos üzemek vezetőségeinek javaslata alapján fogják megállapítani. A két kormányrendelet pár nap múlva jelenik meg. 


A zsirkérdés

A zsirral való ellátás ügye sok bajt okozott a mult télen, ma sem lehetett még mindenütt megnyugtatóan megoldani. Talán ezen a télen kedvezőbben alakul a helyzet. Legközelebb ugyanis a kormány veszi kezébe az ügyet, amennyiben szabályozza a sertéshizlalás módját, a saját gazdasági szükségleten tulmenő sertésállományt lefoglalja, s a hus és zsir szétosztását a Haditermény fogja intézni.

Saját szükségletére mindenki hizlalhat, de legfőlebb csak két sertést: többnek a hizlalására hatósági engedély lesz szükséges. A kormány rendelkezése, amely a tengeri lefoglalásáról és szétosztásáról is intézkedik, tehát a legnehezebbet, a városi lakosság szükségletének biztosítását célozza. A falusi lakosság szabadon hizlalhatván, nem érzi a zsírellátás nehézségét.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az erdélyi hadikiállitás a Margitszigeten:  báró Szurmay Sándor Az erdélyi hadikiállitás a Margitszigeten: a kiállitás főépülete Az erdélyi hadikiállitás a Margitszigeten: a műkiállitás Az erdélyi hadikiállitás a Margitszigeten: tábori posta egy leégett székely házban Az erdélyi hadikiállitás a Margitszigeten: tatár pavillon
Cikk-ajánló
Amit a tűzhelyek évezredei mesélnek…. Amit a tűzhelyek évezredei mesélnek….
A tűz, az ősi tűz... igen, hát az első meleg, az első láng annyira...
Szálasit és társait kötéláltali halálra ítélte a Népbíróság Szálasit és társait kötéláltali halálra ítélte a...
Ma hirdetett ítéletet a népbíróság Szálasi és bűntársai felett. Már...
Hungária – Elektromos 2:0 (0:0) Hungária – Elektromos 2:0 (0:0)
Úgynevezett különleges mérkőzés volt. Az Elektromos csatárok...
Teleki Pál miniszterelnök rádiószózata a külföldi magyarokhoz Teleki Pál miniszterelnök rádiószózata a külföldi magyarokhoz
Teleki miniszterelnök ujév napján délben megjelent a Studióban, hogy...
Fajismeret - Dr. Gáspár János könyve Fajismeret - Dr. Gáspár János könyve
Gáspár könyvét politikai vonatkozásai alkalmassá teszik arra, hogy...
Hóra Ferenc legyőzte Jánosik Rezsőt Hóra Ferenc legyőzte Jánosik Rezsőt
Vasárnap délelőtt tartották meg az FTC szenior 5000 méteres...
Németország nyerte a női tőrvívó csapatbajnokságot Németország nyerte a női tőrvívó csapatbajnokságot
Vasárnap délelőtt 11 órakor nagy érdeklődés közepette tartották meg a...
Erzsébet királynénk meggyilkolásáról Erzsébet királynénk meggyilkolásáról
Rómából jelentik, hogy Ciancabilla a ki vezetője volt azoknak a...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98