Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

Alacsony hőmérsékletek előállítása vízgőzzel

Ismert tapasztalati igazság, hogy a testek halmazállapotának megváltozása azok meleg-mennyiségének megváltozásával jár. Ha pl. valamely szilárd testet, melegítünk, úgy bizonyos, az illető testre nézve jellemző hőmérséklet mellett folyékony lesz, a folyékony test pedig további hevítés után, ismét egy jellemző hőmérséklet mellett légnemű halmazállapotba jut.

A halmazállapotváltozások leirt rendje csak akkor következik be, ha a testhez kívülről meleget vezetünk; a megfordított rendben lefolyó halmazállapotváltozások a test melegmennyiségének kisebbedésével járnak, - tehát meleg szabadul fel. A melegfelvétellel járó physikai változások alkalmasak alacsony hőmérsékletek előállítására.

A jégkeverékeknél (jég és valamilyen só keveréke) például a só megolvasztásához szükséges melegmennyiség a jégből vonódik el, a mi a jég tetemes lehűlését eredményi között. A gőzök eltávolítása pedig a vacuum fentartása miatt mulhatatlanul szükséges. A legújabb időben a gőzök eltávolítása, tehát a vacuum fentartása, a gőzsugár szivattyúk alkalŹmazásával technikailag megoldást nyert. A gőzsugár-légszivattyúk elve a következő: Ha a magasnyomású gőzt elég vékony kúpos csöveken, az ú. n. fúvókon valamely zárttérbe fúvatjuk, úgy a nagy sebességgel kiáramló gőz a térből magával ragadja a levegőt is, a melyet útjában talál. A levegő és gőzkeverék hűtőbe kerül, itt lecsapódik és a zárt térben a levegő kiragadása után vacuum keletkezik. A gőzsugár légszivattyúk alkalmazását a Westinghouse-Leblance-féle hűtőberendezésen látjuk először. (2. rajz.)

A rajzon megjelölt helyen lép be a magas nyomású gőz és a fúvókat nagy sebességgel hagyja el. E-ből és a vele összekötött C refrigatorból a levegőt magával ragadja. A gőz és levegő keveréke a condensatorba kerül; E-ben és C refrigatorban légritkított tér keletkezik. A külső légnyomás A edényből a sósvizet C refrigatorba nyomja. A refrigator tetején szitaszövet van és a sóoldat, ezen keresztül cseppekben hull alá C. refrigator fenekére. A. szitaszövet által létesített cseppképződés a párolgó felületet nagyobbítja meg, s így ezáltal is bőségesebb párolgás érhető el. A refrigatorban az uralkodó alacsony nyomás miatt a sósvíz erősen párolog, lehűl, és a refrigator alján aláalkalmazott F szivattyú segítségével a hűtőhelyiségekbe kerül, itt rendeltetését elvégezve, zárt csőrendszeren keresztül A edénybe jut vissza. A sósvízből felszálló gőzök a munkásgőzzel egyidejűleg a condensatorba jutnak és ott lecsapódnak. A-condensatorban lecsapódott termékeket G forgó szivattyú távolítja el. A G szivattyú a gőzsugár-szivattyúval egyenlő elv szerint dolgozik. A lecsapódott gőzöket nagy sebességgel távolítja el úgy, hogy a benne foglalt levegőt is magával ragadja. H szivattyú a hideg vizet szállítja a kondenzátor részére. A lecsapódott gőzöket a condensatorból G szivattyú O hűtőbe viszi. A hűtőben kígyózó csőben hideg víz kering, a meleg condensatios víz itt lehűl, s újból felhasználható.

A gőzhűtőkészülékek a régebbi berendezésekkel szemben haladást mutatnak. A direkt történik. A refrigatorban foglalt sóoldat condensatiója az ott végbemenő erős párolgás miatt folyton nagyobb lesz. A sóoldatot tehát folyton hígítani kell, hogy condezatioja állandóan ugyanaz maradjon. Az elpárolgott víz pótlása a lehűtött condensatiós vízből történik. (3. rajz.)
A gőzhűtőberendezések szerkezetük egyszerűségével és kezelésük könnyűségével tűnnek ki; a gőz jelenléte miatt az összes segédgépek, szivattyúk mozgatása gőzerővel történhetik. A szivattyúk nagy fordulatszámmal dolgoznak, miért is ezen segédgépek mozgatására a gőzturbinák alkalmazása előnyös. Az egész berendezés technikai kivitelét a 3. rajz mutatja. A Westinghouse-Leblance-féle elrendezés mellett ugyanezen elv szerint még más hűtőberendezések is vannak. A felmerülő különbségek a gőzfúvók elrendezésében mutatkoznak. A Joffe-Geusecke-féle berendezésnél a gőz mellett még levegőt is fúvatnak a ritkítandó térbe, miáltal különösen erős vacuumot állítanak elő.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gőzzel dolgozó hűtőberendezések a régi eljárásokkal szemben haladást jelentenek, s nagyon erős az a meggyőződés, hogy alkalmazásuk mindig szélesebb körű lesz, és hogy a régi hűtési eljárásoknak méltó versenytársai.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pengőmérlegek Pengőmérlegek
A hivatalos lap testes számai sorra közlik a részvénytársaságok...
Rövid hírek Rövid hírek
A prágai Cseske Szlovo – mint bécsi tudósítónk telefonálja...
A balkezesség, baloldal, jobboldal A balkezesség, baloldal, jobboldal
Balkezesek, balogok, akik, ellentétben emberek többségével, a...
Afrika a szélsőségek világa Afrika a szélsőségek világa
A franciák is sokat tettek afrikai gyarmataikért, de azért jóval...
A mesterséges eső
Amerikában többször próbálták már robbanás segítségével az eső...
Élményeimből - Munkácsy Mihályról Élményeimből - Munkácsy Mihályról
Most, hogy síremléke felavatása alkalmából újra napirendre került a...
A szociális minisztériumért A szociális minisztériumért
Szociális időket élünk. De nem elég, ha csupán a közéleti fórumra...
Hitler és Magyarország Hitler és Magyarország
Nem lelkesedve s nem ellenszenvvel, nem haraggal és nem örömmel,...
Apponyi Albert vasárnap délután három órán át tárgyalt Teleki Pállal Apponyi Albert vasárnap délután három órán át tárgyalt Teleki...
Politikai körökben érdeklődéssel várták Apponyi Albert grófnak mára...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98