Dtum
Login with Facebookk
1909 | Január

A londoni hűtőtelepek

A hűtőtelepek rendszere sehol a világon nincs ugy kifejlődve, mint Londonban. Ennek oka minden valószinűség szerint az, hogy Anglia, mint ipari állam, nem képes annyit termelni, főkép husneműekben, a mennyire az ország élelmezésére szükség lenne, s így az angoloknak igen sok levágott állatot kell külföldről behozniok, a melyeket, miután egyszerre nem lehet elfogyasztani valamennyit, hűtőtelepeken kell megőrizni, hogy el ne romoljanak.

A londoni hűtőtelepeket a város kezeli és egyes részeit bérbe adja magánosoknak. Hogy milyen óriási kiterjedésüek ezek a telepek, bizonyítja azt, hogy többek közt átlag három millió levágott juhot tartanak bennük.

A hütés által való konzerválásnak egészségügyi szempontból két nagy előnye van. Az egyik az, hogy a különböző, többé-kevésbé ártalmas konzerváló anyag (pl. bórsav) szükségtelenné válik. A másik előny az, hogy az élelmiszerek a lehütés következtében tökéletesen változatlan állapotban maradnak meg, még a viztartalmuk sem változik. Innen van az, hogy a londoni telepeken nemcsak különböző élelmiszereket tartanak, hanem virágokat is, azonkívül a nyári évszakokban drága bundákat és szőnyegeket is itt óvnak meg a molyok pusztitása ellen.

A hűtőtelepekről azonkivül csövek vezetnek a szinházakba és egyéb mulatóhelyekre is, a melyeket a meleg nyári napokon friss levegővel látnak el. Természetes, hogy az Angliába bevitt husneműeket is olyan hajókon és vonaton szállitják, a melyek ugyanilyen rendszerű hűtőkamrákkal vannak felszerelve. Hiszen ezek között a szállitóhajók között van olyan is, a mely egyszerre 130,000 juhot visz az angol fővárosba.

Az angol hűtőkamrákban nem jeget állitanak elő, hanem a hűtőkészülékek a levegőt mintegy – 3 fokra hűtik le. Ismeretes pl., hogy ha a kerékpár pneumatikáját felfujjuk, a levegőnek a szivattyu által való sürítése által meleg keletkezik. Viszont ha a gázokat ritkitjuk, akkor azok lehülnek. Ezt az elvet használták fel a hütőgépek feltalálói. A londoni hütőtelepekben óriási csöveken keresztül ammoniák vagy szénsavgáz kering, s a gázt egy kettős szivattyu egyszerre összeszoritja és ritkitja.

Ezáltal erősen lehülnek azok a kamrák, a hol a csövek végigvonulnak. Ha már most az ilyen kamrákban viz van, az megfagy és igy műjeget is lehet késziteni. Miután az ilyen helyeken felhasznált viz igen tiszta, ezért a műjég is egész átlátszó lesz, amit első képünkön is láthatunk, a mely egy jégbe fagyott bárányt ábrázol. Másik képünkön a telep egyik kamráját láthatjuk, melyben levágott birkákat tartanak el. Jobbról a gáztartó csöveket is láthatjuk, a melyek lehűtik a kamrát. A falak és a tető jégcsapokkal vannak teli, a munkások csak vastag bőrruhában tudnak ezekben a helyiségekben dolgozni.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tartósítás – hidegben
Kántor Judit

A hűtéssel való tartósítást már többezer éve ismeri az emberiség. A kőkori emberek – a kutatók szerint – a leszedett bogyókat, gyümölcsöket napon szárították majd jégverembe tették; jégbarlangban tárolták az elejtett állatokat is. I. e. 3000 táján Mezopotámiában és Egyiptomban hópincéket készítettek az élelmiszerk és italok tartósítására és hűtésére. I. e. 1140. körül a Földközi-tenger környékén élénk hó- és jegkereskedelem is folyt. Néró császár
( i.sz. 37-68) állítólag külön futárt tartott azért, hogy vendégeit jégdesszertekkel kínálhassa.

A 2. század közepére, vagyis a késő középkorra tehetők az első próbálkozások a hideg mesterséges előállítására; akkoriban ezt a nátrium-nitrát vízzel való reakciójával idézték elő. 1607-ben Galilei felfedezte azt is, hogy a folyadékok hőmérsékletét sűrűségük befolyásolja. Végülis ez az eljárás vált meghatározóvá a hűtésre egészen a 19. század közepéig.

Már az idézett cikkekben is többször olvashatták, hogy a jég kitermelése, felhasználása és exportja fontos iparággá vált. 1799-ben például jlgszállító hajó indult New Yorkból Dél-Karolinába – a szigetelés hiánya miatt azonban a jég nagyrésze elolvadt.

A későbbiekben a szállítóeszközök szigetelésével az ilyen jellegű veszteséget jelentősen csökkentették és 1872-ben az Egyesült Államokból már 225 000 tonna jeget exportáltak. Magyarországon a legfontosabb jég-forrás a Csorba-tó volt a századforduló környékén.

Ekkoriban a „modern” háztartások már föl voltak szerelve „jégszekrényekkel”, amibe a jeget a heti rendszerességgel megjelenő jegesember szállította.

A A jéggel való hűtés mellett már a középkortól párhuzamosan több próbálkozás is történt a mesterséges hűtés megvalósítására is. Az eslő ilyet 1748-ból jegyezték fel: William Cullen a Galsgow-i Egyetemen etil-étert gőzölögtetett vákuumban. A hűtés sikerült, de eljárását a gyakorlatban nem alkalmazták.

Erre a sorsra jutott Oliver Evans gőzzel működtetett hűtőgépe is, így a gépi hűtésre 1844-ig várni kellett. Ekkor ugyanis John Gorrie Floridában a sárgalázas betegek kórtermének hűtésére tervezett egy olyan masinát, melynek működési elve már megegyezik a mai hűtőgépekével.

A háztartásokba csak 1918-ban került be a gépi hűtő, a detroiti Kelvinator cég jóvoltából. Ezután viszont igen gyorsan elterjedt. Sikerét mutatja az a történet, amelynek valóságalapja ma már nem deríthető ki, viszont a „modern piac” jelképévé vált: a legsikeresebb amerikai ügynök még arra is képes volt, hogy eszkimóknak adjon el egy ilyen masinát.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy levágott juhokkal teli kamra, a hol a hus akár évekig is eláll Egy nagy jégdarabba fagyasztott bárány
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98