Dtum
Login with Facebookk
1918 | Április

Bomlás, csőd felé

A bomlás, melyet a trón körül történt dolgok indítottak meg, alulról is folytatódott. Az osztrák hadvezetőség ellen érzett, eddig némileg elfojtott indulatok elemi erővel törtek föl a piavei katasztrófa után.

 

Megértük, hogy a gyáva magyar képviselőházban szigorúan követelték a bűnösök megbüntetését. Fényes László, egy izgalomtól remegő beszédben hívta tetemre a felelősöket testvéreink vérző hullahegyei előtt.

Az öreg Wekerle azt az öntudatlan cinizmusában emlékezetes választ adta neki, hogy „az olaszok még több embert veszítettek!” Vigaszul ezt a háború negyedik évének utolsó hónapjában. A kedélyek nem ezen a napon fordultak meg, de ezen a napon hatalmas erőt kapott a fordulat.

Komoly bajok mutatkoztak a hadseregben. A szökések száma hihetetlenül felszökött és aki tehette, a szabadságáról nem tért vissza a csapatokhoz. Statáriummal próbáltak védekezni, és Lukachich a pesti katonai parancsnok halálos ítéletei növelték a fölháborodást. E tábornok személye körül iszonyatos gyűlölet gyűlt föl ezekben a napokban.

A Horvátországba szökött katonák úgynevezett zöld kádereket alakítottak, amelyek erdőkben és falvakban raboltak, gyújtogattak, fosztogattak. Pécsről katonai lázadás híre jött, amelyet ugyan vérbe fojtottak, de előbb a lázadók a várost hatalmukban tartották volt.

Károlyi Mihály gróf,
későbbi miniszterelnök és köztársasági elnök
emlékirataiból

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98