Dtum
Login with Facebookk
1918 | Április

Sonnino kijelentése a békeajánlat ügyében

Róma, árpilis 21.
A tegnapi kamarai ülés végén Sonnino külügyminiszter arra kérte Ciciani képviselőt, hogy ne ragaszkodjék a béketárgyalások ügyében előterjesztett interpellációhoz. A Clemenceau és Ausztria-Magyarország között felmerült kérdések iránt a képviselő részéről tanusított érdeklődést megérti ugyan. Bár kivánatos, hogy e körül vita ne keletkezzék, mégis szükségesnek tartja, hogy a tényekről egy rövid megjegyzést tegyen.

 

A miniszter kijelentette, hogy az olasz kormány szövetségesei részéről mindig kellőképpen értesülve volt. Ellenkezést a kormány ugyan nem tanusított, de abszolút meggyőződését jutatta szövetségesei előtt kifejezésre, hogy a tett ajánlatoknak és megbeszéléseknek semmi praktikus eredményük nem lesz. A kormánynak mindig az volt az álláspontja, hogy csupán ellenséges machinációkról van szó, amelynek kettő célja volt, hogy bizalmatlanságot és viszályt szitson a szövetségesek között és ugyanakkor a hadviselés számára hasznot huzzanak az elernyedség azon érzéséből, amely népeinket kell hogy elfogja ilyen béketárgyalások hírének hallatára.

 

A St. Jean Mauriennnében 1917. április 18-án megtartott összejövetelnél Ausztria-Magyarország törekvéseit tökéletesen megtárgyaltuk, teljes egyetértésben szövetségeseinkkel. Egy általunk felvett jegyzőkönyvben a tárgyalások megkezdését inopportunosoknak jelentettük ki, mert azok az akkori helyzethez képest nagy veszélyt jelentettek volna és a szövetségesek között fennálló egységet gyengítette volna.

 

Egyébként a kormány soha sem közvetve sem közvetlenül bármilyen takaró alatt nem vett részt az ellenséggel való ilyen érintkezésben. Ezt azért is tartozom kijelenteni röviden és véglegesen a föld alá temessen azon alatomos híreszteléseket, amelyek az országban vagy az ellenség vagy mindennemű dafaitisták által mindenféle békefeltételekről elterjedtek, melyeket Ausztria-Magyarország terjesztett volna elénk.

 

A miniszter még egyszer kérte Cicianit tekintsen el interpellációjától. Ciciani elállott interpellációjától és megelégedéssel vette tudomásul Sonnino kijelentéseit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98