Dtum
Login with Facebookk
1918 | Augusztus

A szinpad rejtelmei

Az elpárolgott gyermek


Ez a trükk is láda-trükk, amelyet Amerikában találtak ki, ahonnan kiindulva „the flying child” cím alatt bejárta a világ minden nagyobb orfeum-szinpadát.
A szinpadon két közönséges áruláda áll, amelyeket kívül-belül megmutatnak a közönségnek, hogy üresek.
Most elővezetnek egy 5-6 éves, csinosan öltözött gyermeket. Ennek szemét szalaggal bekötik, a nézők egyike pedig egy ezüstpénzt nyom a markába, amely pénzre előbb valami jelet karcolt.
A gyermeket ezután belebujtatják az egyik ládába, amely körül köteleket csavarnak s amelyet ezeknél fogva felhuznak a mennyezeten levő csigán, mintegy két méter magasra.
A rendező felszólít valakit a nézők közül, hogy lépjen a láda alá: ennek a közönség felé fordított oldala nyitva van: a gyermek látható benne.
Most felnyitják a szinpad másik oldalán álló másik ládát és a közönség konstatálja, hogy az üres. Erre ezt is felhuzzák csigán 2 méter magasságba.
Mikor ez is megtörtént, a rendező ( vagy ha bűvész tartja az előadást, akkor ez) tolózárral( ringlivel) bezárja az első láda nyitott oldalát, amely pánton fordul. Aztán olvas: egy, kettő három! A láda oldalát ismét kinyitja és ime: a gyermek eltűnt! A üres! Erre mind a két ládát leeresztik a magasból és kinyitják a másik ládát: még nagyobb álmélkodás: az első ládából eltünt gyermek ebben a második ládában van! És hogy ne lehessen kétség, hogy ugyanaz a gyermek, ez kilép és felmutatja a megjegyzett ezüstpénzt, amelyet kapott.
A trükk magyarázata ez: amikor bekötik a gyermek szemeit és a fél arcát igy eltakarják, az méltatlankodik és azt mondja, hogy ilyen módon egy másik, hasonlóan öltözött gyermekkel majd össze fogják őt téveszteni. Erre kapja a megjegyzett ezüstpénzt a kezébe.
Mikor aztán a ládába bujik, ennek hátulsóba adékán kidugja a megjegyzett ezüstpénzt. Ezt egy segéd észrevétlenül átveszi és a másik láda fölhuzásakor, ennek a hasadékán becsempészi a másik gyermekhez, aki a szinpadi sülyesztőből mászik a ládába, akinek ruhája, valamint szemére kötött szalagja teljesen olyan, mint az első gyermeké.
Az 1. számu láda preparálva van. Mikor a magasból leeresztik, csak látszólag üres. Egyik oldala ugyanis dupla és pedig ennek belső része egy tükör, a pántokon fordul és előre tolva a ládát két részre osztja, 45 fog szög alatt. Az 1. számu gyermek, mikor a magasból leeresztik, elbujik a tükör mögé és mikor a láda ajtaját kinyitják, a tükör folytán az egész ládát üresnek látja a közönség.
Ha a gyermek nem kapott volna megjegyzett pénzt a kezébe, a közönségnek talán támadhatnának némi kétségei, hogy az egyik ládából elpárolgott és a másikból ujra előkerült gyermek nem egy és ugyanaz a személy, igy azonban a nézők olyan csodával állnak ?, amely teljesen megfoghatatlan annak, aki a nyitját nem ismeri.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Egy hirhedt tolvajnő nevelőnőnek állt be Kemény Nándor festőmüvészhez és kifosztotta az egész lakást Egy hirhedt tolvajnő nevelőnőnek állt be Kemény Nándor festőmüvészhez...
Kemény Nándor festőművész följelentést tett a rendőrségen, hogy...
Az alkalmazottak vándorlása Az alkalmazottak vándorlása
A kereskedelmi és ipari alkalmazottak körében mindgyakrabban...
A hélium folyósitásának kérdése A hélium folyósitásának kérdése
Amióta Dewar 1898 máj. havában a hydrogént folyósitotta és jelezte,...
A varjak A varjak
Az utobbi napokban, mint más európai válság kitörése óta annyiszor,...
Az új iskola Az új iskola
A székesfőváros tanácsa Festetics Géza grófnak, a közoktatási...
Innen-onnan Innen-onnan
Az angol bankjegyeket azért nem lehet utánozni, mivel a hozzávaló...
Akikkel mindennap találkozunk Akikkel mindennap találkozunk
Mikor mindenki forradalmár volt, akkor Robespierrének öltözött,...
Török hadicélok Török hadicélok
A török állam soknemzetiségű. A névadó etnikum a lakosság felét sem...
Hitlert a választók 84.3%-a Hindenburg utódává választotta Hitlert a választók 84.3%-a Hindenburg utódává választotta
A vasárnapi német szavazás a birodalom egész területén rendben én...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98