Dtum
Login with Facebookk
1918 | Augusztus

Valutabonyodalmak

A németek idegen valutát kérnek

Az utolsó hetek folyamán a korona a semleges államokban állandóan árhanyatlást szenvedett, amely egyelőre most sem nyert befejezést.

Különösen megdrágult a hollandi valuta, amely julius elején még 454 koronáért volt kapható, ma pedig 505 korona, azonkivül a svájci frank, amely julius elejétől 228 koronáról 245 koronára szökött, ezenkivül a svéd valuta, amely 281 koronáról 308 koronáig emelkedett. Ilyenformán Budapesten ma a svájci frankot 157 és a hollandi forintot 154 százalék diszázsióval jegyzik.

De nem csekély mértékben hanyatlott a külföldi piacokon a márka árfolyama is, amennyiben a berlini jegyzés szerint az ottani piacon a svájci frank diszázsiója 86 százalék és a hollandi forinté 84 százalékot tesz ki.

Mindez sajnálatos változást hozott a magyar és a német kereskedelmi forgalomban. Egy német cég például nem fogadott el márkát, hanem csakis ugy hajlandó árut szállitani, ha a vásárolt áru ellenértékét márka helyett valamely más idegen valutában kaphatja.

Megemlitjük e helyütt, hogy a Kölnische Volkszeitung jelenti, hogy a Magyar és Osztrák Bank és a német birodalmi bank között tárgyalás van a korona árfolyamának védelméről. Ezzel szemben utalunk arra, hogy a mi pénzügyminiszterünk a minap félhivatalosan kijelentette, hogy ujabb valutázásról Németországgal ezidőszerint nincsen szó. 


Valutánk hanyatlása

Az Ukrániában és Lengyelországban forgalomba hozott magyar és osztrák korona még mindig nagy tömegekben özönlik a berlini piacra, hogy ott elhelyezésre találjon. Ily körülmények között a korona árfolyamának további csökkenése várható.

A berlini piacon is nagy volt a kinálat, aminek következtében pénzünk értéke ismét csökkent. Ugyanily jelenségek konstatálhatók a semleges államok piacain is, ezzel párhuzamosan nálunk, ahol külföldi devizák árfolyamai arányosan emelkednek.

Hogy ennek a folyamatnak hol van a határa, az ezidő szerint nem állapitható meg. Mulhatatlanul szükséges azonban, hogy a monarchia pénzügyi kormányai gátló intézkedéseket tegyenek, hogy a további devalvációt megakadályozzák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Osztrák-Magyar Bank A budapesti Tőzsde palotája
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98